U Portugalu i o F-16?

 

Jučer su na tvrđavi São Julião da Barra u Oeirasu (zapadnom rubu Lisabona) ministri obrane Portugala i Hrvatske, João Gomes Cravinho i Damir Krstičević, potpisali „Sporazum o suradnji u području obrane“ i time, kako je kasnije rekao portugalski ministar, označili početak „novog trenutka suradnje i intenzivnijeg odnosa između Portugala i Hrvatske“. Ovo je prvi puta da su ove dvije zemlje potpisale takav sporazum, kao što je i prvi put u nizu godina da hrvatski ministar obrane ide u posjet svom portugalskom kolegi. Taj je problem uočio i João Gomes Cravinho, podsjetivši da je posljednji put hrvatski ministar obrane bio u Portugalu prije 12 godina, dok ministar obrane Portugala u Hrvatskoj nije bio punih 15 godina, što je, rekao je Cravinho, „predugo, s obzirom na mogućnosti koje postoje“.

Jučer potpisani Sporazum definirao je, za početak, četiri područja suradnje: (1) ratna mornarica i vojna izobrazba, (2) obrambena industrija, (3) protupožarne aktivnosti, te (4) suradnja u okviru članstva u EU. Kako je nakon potpisivanja Sporazuma rekao hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, Portugal i Hrvatska razmjenjivat će predavače i kadete s portugalske Pomorske akademije, odnosno Hrvatskog vojnog učilišta. Što se tiče suradnje protupožarnih eskadrila, Krstičević je podsjetio da je Hrvatska pomogla Portugalu u gašenju požara, te da će se s obzirom na zajednička iskustva u ovom području suradnja hrvatskih i portugalskih protupožarnih eskadrila dići na višu razinu, koja uključuje razmjenu znanja oko održavanja i nabave kritičnih dijelova za protupožarne zrakoplove. Hrvatska je voljna podijeliti i dosadašnja iskustva iz uspostave sustava domovinske sigurnosti, za što se posebno zanimao portugalski ministar obrane. Uskoro bi se trebali sastati i pomoćnici oba ministra obrane sa ciljem unapređenja suradnje na području obrambenih industrija. Kada je u pitanju suradnja na području Europske unije, obje se zemlje pripremaju za predsjedanje Europskom unijom, pa će se i tu razmjenjivati iskustva te ideje.

No portugalski ministar obrane João Gomes Cravinho vrlo je zanimljivo sažeo područja suradnje. On je po završetku susreta s ministrom Krstičevićem na svom Twitter profilu objavio:

„Jutros sam primio zamjenika premijera i ministra obrane Hrvatske, Damira Krstičevića. Potpisali smo Sporazum o obrambenoj suradnji i utvrdili skup zajedničkih radnih područja: obrambena industrija, pomorska obuka, civilna zaštita, F-16, između ostalih“.

Ministarstvo obrane Portugala je na Facebooku objavilo sličnu poruku, ali bez izričitog spominjanja F-16: Ministar obrane João Gomes Cravinho primio je potpredsjednika Vlade i ministra obrane Hrvatske Damira Krstičevića u tvrđavi Sao Julião da Barra. Zajednički ciljevi utvrđeni su u području obrane, mornaričke obuke, zrakoplovnog sektora i obrambene industrije, među ostalim područjima suradnje u bilateralnim odnosima, koji su sada sadržani u Sporazumu o obrambenoj suradnji.

Nažalost, daljnjih informacija o F-16 kao zajedničkom području između Hrvatske i Portugala nema, no nije prošlo nezamijećeno da je u hrvatskoj delegaciji predvođenoj ministrom Krstičevićem bio i viceadmiral Robert Hranj – direktor GS OS RH, te od prošloga tjedna i supredsjedatelj Međuresornog povjerenstva za nabavu borbenih aviona. Nedavno je upravo Portugal odgovorio pozitivno na rumunjski interes za kupovinom dodatnih F-16. Kao što smo tada pisali na portalu Obris.org, Rumunjska je poslala RfI u nekoliko NATO zemalja, kao i u SAD, u potrazi za dodatnim borbenim avionima F-16, te je jedino Portugal odgovorio da ima viška F-16 koje je voljan prodati.

Portugalske zračne snage trenutno imaju dvije eskadrile s ukupno 30 borbenih aviona F-16, od toga 26 jednosjeda (F-16AM) i 4 dvosjeda (F-16BM). Osim za ovih 5 letjelica koje planiraju prodati Rumunjskoj, Portugal promišlja program modernizacije. U portugalskom Zakonu o vojnim pogramima (Lei de Programação Militar – LPM), planu vojnih projekata za razdoblje od 2019. do 2030. godine, naveden je i cilj „Ofenzivna i defenzivna zračna borba“. Pod tim nazivom krije se oko 202,5 milijuna EUR za očuvanje ove sposobnosti kroz moguću provedbu dugo odlaganog programa „Mid-Life Update“ (MLU) na preostalim portugalskim borbenim avionima F-16.

 

*Photo: Facebook/Defesa Nacional i Twitter/João Cravinho

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.