HCR: moguća opasnost od pomicanja minskih polja

 

Hrvatski centar za razminiranje i Vladin Ured za razminiranje upozoravaju na moguću opasnost premještanja mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava uslijed poplava. Iako za sada u Hrvatskoj nije zabilježena konkretna migracija UbS-a ovoga tipa tijekom posljednjih dana, HCR prati situaciju na terenu.

Na području Općine Gunja nalazi se ukupno 162.017 četvornih metara minski sumnjivog prostora, a radi se o području između rijeke Save i nasipa istočno od željezničkog mosta Gunja – Brčko. Za navedeni prostor ne postoji niti jedan izvorni zapisnik o miniranju, već procjena o mogućnosti da su na šumskim putevima i prosjekama postavljene manje količine PO i PP mina, obzirom na pronalazak jedne TMM-1 mine. Minski sumnjive površine općine Gunja obilježene su s 29 malih tabli minske opasnosti koje su vezane žicom za stabla.

Minski sumnjivo područje u Gunji - između nasipa i rijeke Save

Minski sumnjivo područje u Gunji – između nasipa i rijeke Save

Na prostoru Općine Vrbanja u MSP-u se nalazi površina od 661 514 četvornih metara. Navedeno područje, prema informacijama koje su danas prikupljene trenutno još nije poplavljen, ali postoji takva mogućnost jer voda nadire iz smjera naselja Jamene (Republika Srbija) koje je poplavljeno.
Na području općine Vrbanja u MSP-u se nalazi šuma Debrinja, tj. MSP na šumskim površinama i prosjekama, što potkrepljuju četiri izvorna minska zapisnika sa 683 PP mine PMA-1, PMA-2 i PMA-3 i 48 PO mina TMA-3, te postoji mogućnost, ako voda poplavi to područje, da odnese mine na područja koja su već razminirana prijašnjim projektima HCR-a jer se radio o području nižem od onoga na kojem se trenutno nalaze mine. Područje općine Vrbanja je obilježeno s 30 oznaka minske opasnosti (18 velikih i 12 malih tabli). Male table su vezane žicom od stabla, a velike su zabodene u zemlju.

Minski sumnjivo područje u šumi Debrinja

Minski sumnjivo područje u šumi Debrinja

Predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje stupili su u kontakt i stavili se na raspolaganje nadležnim službama koje rukovode akcijama spašavanja ugroženog stanovništva, kao i s predstavnicima Centra razminiranje Bosne i Hercegovine i Republike Srbije s kojima će se oformiti zajedničko povjerenstvo stručnjaka koji će pratiti situaciju.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.