General Stojković na čelu vojnog povjerenstva za odlikovanja

 

Pola godine od početka mandata, Predsjednik Republike konačno je imenovao nova povjerenstva za civilna i vojna odlikovanja. Kako je 11. rujna objavljeno u tiskanom izdanju Narodnih novina (NN 101/2020), oba ova povjerenstva čine Državno povjereništvo za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske, kojem je zadaća „razmatranje poticaja i prijedloga za dodjelu odlikovanja i priznanja sukladno odredbi članka 28. Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske te podnošenje usklađenih prijedloga predsjedniku Republike Hrvatske“.

Zoran Milanović i Velimir Neidhardt u svibnju 2020. (Photo: UPRH)

Tako je, odlukom predsjednika Zorana Milanovića, na čelu Povjerenstva za civilna odlikovanja i priznanja akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Za njegova zamjenika imenovan je Bartol Šimunić, pročelnik Kabineta PRH, dok se članicom Povjerenstva po položaju imenuje Melita Mulić Dragovan, savjetnica PRH za ljudska prava i civilno društvo. Ostali članovi Povjerenstva za civilna odlikovanja i priznanja su predstavnici: Rektorskog zbora Republike Hrvatske, Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Hrvatskog Crvenog križa i Hrvatskog novinarskog društva. U odnosu na ranije Povjerenstvo, kojeg je u lipnju 2016. imenovala tadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović napravio je jednu izmjenu – umjesto predstavnika Hrvatske gospodarske komore, u novom civilnom Povjerenstvu bit će predstavnik Hrvatskog novinarskog društva.

Za predsjednika Povjerenstva za vojna odlikovanja i priznanja imenovan je umirovljeni general-bojnik Josip Stojković, a za njegovog zamjenika – umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, posebni savjetnik PRH za veterane Domovinskog rata. Članom vojnog Povjerenstva po položaju imenovan je dr.sc. Dragan Lozančić, savjetnik predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost. Ostali članovi Povjerenstva za vojna odlikovanja i priznanja su predstavnici: Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva branitelja.

Umirovljeni general-bojnik Josip Stojković član je Upravnog odbora Hrvatskog generalskog zbora, no od svog umirovljenja nije se previše isticao u javnosti. Njegovo se ime 2012. godine pojavilo u slučaju 31 časnika koji su uz plaću u MORH-u primali i tzv. profesionalnu mirovinu, mimo rasporeda na odgovarajuće radno mjesto ili pak mirovinu. General Stojković je prije umirovljenja bio glavni operativni vatrogasni zapovjednik OS RH (te je u tom svojstvu bio i svjedok u sudskom postupku za tragediju na Kornatu), te ranije zapovjednik 2. gardijske brigade „Gromovi“.

S druge strane, umirovljeni general Mareković bio je na čelu Povjerenstva za vojna odlikovanja za vrijeme mandata predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Nakon što je Žalbeno vijeće Haaškoga suda potvrdilo presude haaškim optuženicima Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću za zločine nad Muslimanima, postavilo se pitanje hoće li im predsjedničino Povjerenstvo oduzeti odlikovanja dodijeljena za obranu RH od velikosrpske agresije. Naime, prema tadašnjem Pravilniku o odlikovanjima i priznanjima izrijekom je stajalo da će Državno povjereništvo za nositelje odlikovanja ili priznanja, pravomoćno osuđene na bezuvjetnu kaznu zatvora od najmanje 3 godine, predložiti oduzimanje odlikovanja ili priznanja. Predsjednik vojnog Povjerenstva u siječnju 2018. rekao je kako nije stigao nikakav zahtjev za oduzimanje odlikovanja spomenutim haaškim osuđenicima, pa se oduzimanje neće ni razmatrati, tim više što je ova šestorka odlikovana za obranu Republike Hrvatske.

Novo Državno povjereništvo donijet će i novi poslovnik o svome radu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.