Održana 8. sjednica Vijeća za obranu

 

Danas u 10 ujutro započela je 8. sjednica Vijeća za obranu – prvi takav skup u mandatu Kolinde Grabar Kitarović, koji je trajao ukupno preko dva sata. Na njemu su bili prisutni praktično svi koji prema Zakonu o obrani u to tijelo i spadaju, a oko tri sata po okončanju ovog visokog koordinacijskog skupa, o njemu su Vlada RH te Ured predsjednice RH izdali i usuglašeno priopćenje. Njega ovdje prenosimo u cijelosti:

U skladu s planiranim, danas je u Uredu Predsjednice Republike Hrvatske održana 8. sjednica Vijeća za obranu, koju su zajednički sazvali Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i Predsjednik Vlade Zoran Milanović.
 
Na sjednici su, kako je navedeno u važećem Zakonu o obrani, sudjelovali svi članovi Vijeća za obranu, a uvodna stručna izlaganja su održali ministar obrane Ante Kotromanović te načelnik Glavnog stožera, general zbora Drago Lovrić.
 
U konstruktivnim razgovorima u kojima su sudjelovali svi članovi Vijeća, naznačena je potreba održavanja uspostavljene dinamike provedbe ključnih projekata u opremanju i modernizaciji Oružanih snaga, koji su naznačeni u Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga 2015.-2024. Pored obalnih ophodnih brodova, suvremenih topničkih sustava PzH-2000 te ostalih programa modernizacije, posebno je ukazano na prioritetnu modernizaciju radarskih sustava za nadzor pomorskog područja Republike Hrvatske, kao i na neophodnost izrade stručne studije o modelima modernizacije borbene komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, tijekom 2015. godine.
 
Isto tako, naglašena je potreba zadržavanja postojeće razine obrambenog proračuna i njegovo postupno povećavanje u vremenu koje dolazi, a u skladu s realnim gospodarskim mogućnostima Republike Hrvatske.   
 
U cilju sagledavanja i osmišljavanja dugoročnih procesa nadgradnje i podizanja razine ukupnih sposobnosti obrambenog sustava Republike Hrvatske, kao i višegodišnjeg programiranja i planiranja ljudskih, materijalnih i financijskih resursa, istaknuta je potreba izrade i donošenja ključnih strateških dokumenta iz područja obrane i nacionalne sigurnosti“.

Sazivanje današnje sjednice Vijeća za obranu hrvatskoj je javnosti bilo najavljeno jučer tijekom popodneva, a čitav skup očigledno je bio detaljnije i kvalitetnije pripremljen od nedavne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. To se odražava s jedne strane u činjenici da su u njegov tijek bile uključene barem dvije tematske prezentacije, a s druge strane i u trajanju čitavog sijela od navodno oko 150 minuta – što je prisutnima ipak moglo dati priliku i za donekle sadržajniju tematsku diskusiju.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.