Ugovor do kraja godine? Nemoguće!

 

Prema informacijama Dnevnika Nove TV, šalju se zahtjevi za ponudom borbenih aviona prema sedam država s kojima se želi pregovarati. Ponude će se tražiti od SAD-a i Švedske za nove zrakoplove, te od Izraela, Grčke, Norveške, Italije i Francuske za rabljene. Od SAD-a će se navodno tražiti F-16 block 70/72, od Švedske novi Gripen (koji već), od Izraela, Grčke i Norveške tražit će se ponude za rabljene američke F-16, od Italije za Eurofighter, a od Francuske će se tražiti ponude za Rafale (?!?). Čulo se tako da su o tome odluku u ponedjeljak, 13. siječnja, potpisali supredsjedatelji Međuresornog povjerenstva, predstojnik kabineta premijera Zvonimir Frka Petešić i viceadmiral Robert Hranj, da bi onda tijekom današnjeg dana RfP trebao biti i službeno poslan. Nova TV navodi kako bi rok za odgovor trebao biti do 7. svibnja, do kada Vlada Andreja Plenkovića očekuje da im se na stol dostave kompletne ponude. Nakon toga će se one analizirati u naredna tri mjeseca.

Nakon toga će se usred ljeta morati donijeti i odluka o tome hoće li Hrvatska krenuti s nabavkom novih ili rabljenih zrakoplova. Odluči li se Vlada za 12 rabljenih zrakoplova, hrvatske porezne obveznike bi oni mogli stajati nekoliko stotina milijuna dolara, a ukoliko padne odluka na nove cijena bi lako mogla dostići i milijardu dolara, što je cijena koju je nedavno platila Bugarska narudžbom novih američkih F-16. Nedavno se čulo da bi se upravo za takvu okvirnu cijenu moglo raspravljati i o američkim F-35, letjelicama iz kvote koja je trebala završiti u Turskoj ali je sučeljavanjem te države sa SAD-om najednom ostala slobodna prije nekoliko mjeseci. Naravno, u sve to treba uključiti i paralelno donošenje odluka o slanju pilota na inozemne obuke za nove avione, što je obveza koju je Međuresorno povjerenstvo preuzelo svojim osnivanjem početkom srpnja 2019. godine, ali o kojoj se već dugo nije službeno čulo ni riječi.

Vlada nema previše vremena jer su i dosad probijeni svi mogući rokovi, a ugovor se navodno želi potpisati do kraja ove (izborne) godine. No to se čini kao praktički nemoguće – još tijekom predizbornih debata aktualna predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je do izbora ostalo još nešto više od 6 mjeseci, dok se ovih dana iz HDZ-ovih krugova čula najava o raspuštanju Sabora kroz nekih 6 do 7 mjeseci. Prema Ustavu RH, izbori se moraju održati najkasnije 60 dana od isteka mandata ili raspuštanja Sabora. Istek mandata aktualnog 9. saziva Sabora računa se prema konstituirajućoj sjednici – koja je bila 14. listopada 2016. godine, što bi značilo da se parlamentarni izbori najkasnije moraju održati najkasnije do 14. prosinca ove godine. U sve ove rokove treba uračunati i one koji se odnose na tzv. tehničku Vladu, koja prema članku 5. Zakona o postupku primopredaje vlasti od dana raspisivanja izbora „(…) ne smije zaključivati ugovore značajnije vrijednosti, osim ako bi nezaključivanje ugovora prouzročilo znatnu materijalnu štetu, odnosno ako je zaključivanje ugovora nužno radi ispunjenja međunarodnih obveza Republike Hrvatske, a za poslove za koje se pretpostavlja da će biti okončani do stupanja na dužnost Vlade, nakon provedenih parlamentarnih izbora“. Uzme li se sve ovo u obzir, praktički je izuzetno teško moguće da će ugovor o kupovini borbenih aviona biti potpisan do kraja godine. Eventualno će se donijeti odluka o izboru aviona, ali će i taj potez biti vrlo dvojben, donese li se u vrijeme tehničke Vlade.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.