Francuska logistika za OS RH u ATALANTI

 

Vlada je na današnjoj 219. sjednici primila na znanje ranije obavljeno potpisivanje Tehničkog dogovora između Ministarstva obrane RH i ministra obrane Francuske Republike o pružanju logističke potpore u korist hrvatskog vojnog osoblja koje sudjeluje u vojnoj operaciji EU ATALANTA. Na sjednici prisutna zamjenica ministra obrane Višnja Tafra nije imala što puno za reći, osim:

„Predlažem da donesemo zaključak da je Vlada RH upoznata s Tehničkim dogovorom između Ministarstva obrane RH i ministra obrane Francuske Republike o pružanju logističke potpore u korist hrvatskog osoblja koje sudjeluje u vojnoj operaciji EU ATALANTA. I ovaj Tehnički dogovor ostao bi na snazi do kraja razmještaja naših Oružanih snaga u ovoj operaciji.“

Ovaj Tehnički dogovor potpisan je 17. studenog prošle godine u Zagrebu, te uzvratno 07. siječnja ove godine u Parizu.

Inače, mandat prvog hrvatskog AVPD tima u operaciji EU NAVFOR Somalia – ATALANTA bliži se kraju, odnosno ulazi u zadnji mjesec njihovog djelovanja. I dok su MORH i OS RH smatrali važnim priopćiti javnosti da je hrvatski AVPD tim donirao 144 paketa cjelodnevnih suhih obroka dječjem domu „Košnica“ u Timbwaniju (Kenija), nekim čudom nisu smatrali istaknuti kako su ti isti AVPD-ovci odlikovani za časnu i uzornu službu.

Naime, 04. ožujka su pripadnici hrvatskog AVPD-a, ukrcani na brod MSM Douro koji sudjeluje u Svjetskom programu za hranu (WFP), odlikovani odličjem „Operacija ATALANTA“ za iskazani trud u službi. Zato je o tome izvijestilo osoblje operacije ATALANTA na službenim web-stranicama:

„Hrvatski pomorski tim, poznat kao AVPD ili Autonomni tim za zaštitu brodova, služi u operaciji ATALANTA od prosinca 2014. godine. Kao rezultat te službe zaslužili su odličje EU Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, predstavljeno od zapovjednika Snaga u EU Pomorskim snagama, kontraadmirala Haggrena. Govoreći na svečanosti dodjele odličja. kontraadmiral Haggren je rekao: ‘Izuzetno sam ponosan što ste zaštitili MSM Douro, kako bi njegov teret humanitarne pomoći ostao na sigurnom. Rezultat toga je da će 14.670 metričkih tona pomoći biti distribuirano narodu Somalije. Hvala vam!’“

Prvi hrvatski AVPD trebao bi se vratiti u Lijepu našu krajem travnja.

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.