“Platinum Wolf” i druga suradnja OS RH i VS

 

Zahuktale su se pripreme za međunarodnu vojnu vježbu „Platinum Wolf 15“, koja će se ovoga mjeseca održati u susjednoj Republici Srbiji. Vlada RH još prije dva tjedna, točnije na svojoj 187. sjednici, održanoj 23. listopada, odobrila je Oružanim snagama RH prelazak državne granice za potrebe ove vježbe. Kako je tada rekao nadležni ministar obrane Ante Kotromanović, ….

„Tu se radi o zajedničkoj vježbi članica NATO-a i država Partnerstva za mir – od Albanije, Bugarske, Makedonije, SAD-a, Rumunjske, Oružanih snaga RH, Srbije… Treba odluka Vlade o prelasku granice, a radi se o 10 pripadnika Vojne policije“.

Ekspresno objašnjenje amenovano je tada i jednoglasnim „ZA“. Ovom Vladinom naporu pridružilo se u srijedu, 5. studenog, i Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu, objavom fotografija i njihovim kratkim opisom:

„Prošloga je tjedna Marinski korpus SAD-a pomogao u pripremi jedinice hrvatske Vojne policije za multinacionalnu vježbu koja će se održati kasnije u studenom u Srbiji. Obuka je obuhvaćala formacije i tehnike za kontrolu nereda/gužve, upoznavanje s nesmrtnosnim oružjem i tehnikama, te de-eskalacijske tehnike. Obuka je održana u vojarni Croatia od 28. do 31. listopada.“

"Platinum lion 14"

“Platinum Lion 14”

„Platinum Wolf 15“ zapravo je drugi dio vježbi „Platinum Wolf 14“, održane u srpnju ove godine u bazi „Jug“ kod Bujanovca, te „Platinum Lion 14“ na vojnom poligonu „Novo Selo“ u Bugarskoj. Iako je bilo predviđeno da se „Platinum Wolf 15“ održi tek sljedeće godine (kako mu i ime kaže), ta će se vježba ipak održati od 17. do 28. studenog ove godine. Tu je očito došlo do zamjene – jer se u tom terminu u Srbiji trebala održati vježba „LOGEX 15“, uvježbavanje logističkih časnika u planiranju i provedbi logističkih procedura u multinacionalnom stožeru na razini brigade, provedba razmještaja, te održavanja snaga i povratka iz operacije. Umjesto LOGEX-a, u studenom će se održati „Platinum Wolf 15“, a LOGEX je prebačen za svibanj 2015. godine.

Među 250 sudionika predstojeće vježbe „Platinum Wolf 15“ naći će se pripadnici Vojske Srbije i Žandarmerije MUP-a Srbije, te oružanih snaga Republike Hrvatske, Bugarske, Makedonije i Rumunjske, kao i marinci iz sastava Europskog zapovjedništva SAD-a (EUCOM). Zbog trenutnih napetosti na relaciji Srbija-Albanija, pripadnici Oružanih snaga Albanije nisu se odazvali pozivu za sudjelovanje u vježbi.

Još novosti na tom planu

Oružane snage RH i Vojsku Srbije sljedećeg mjeseca očekuje prva zajednička vojna vježba – „Zajednički odgovor 2014“. O tome su, među ostalim, prošloga tjedna razgovarali načelnici ove dvije vojske, generali Drago Lovrić i Ljubiša Diković tijekom pograničnog susreta u mjestu Kunjevci kod Vinkovaca. No na web stranicama OS RH stoji tek da je „glavna tema susreta bila bilateralna vojna suradnja i njen razvoj 2015. godine“, te da se „detaljnije razgovaralo o operacijama EU, pomoći civilnim institucijama u prirodnim i tehnološkim katastrofama, te o suradnji na području obrazovanja i obuke“. Ni MORH-ovo priopćenje ne odaje ništa više, osim:

„Tijekom radnog susreta razgovaralo se bilateralnoj vojnoj suradnji, suradnji riječnih flotila, pomoći civilnim institucijama u prirodnim i tehnološkim katastrofama, te o suradnji na području obrazovanja i obuke“.

Iako ni priopćenje Vojske Srbije nije ništa duže od ovih spomenutih, ono ipak otkriva ponešto detaljnije teme razgovora. Tako se zna da se prilikom ovog pograničnog susreta razgovaralo o „realizaciji bilateralne vojne suradnje tijekom 2014. godine i mogućnostima za njeno unapređenje“. Također….

„Na sastanku je bilo riječi o iskustvima iz sudjelovanja u multinacionalnim operacijama, realizaciji zajedničkih vježbi, s posebnim osvrtom na predstojeću bilateralnu vježbu ‘Zajednički odgovor 2014’, suradnji pripadnika riječnih jedinica i suradnji na području NBKO i vjerske službe“.

Hrvatska strana ponudila je Vojsci Srbije prijenos iskustva iz sudjelovanja u borbenim skupinama EU, te izrazila zanimanje za iskustva autonomnih timova Vojske Srbije za zaštitu brodova u operaciji EU NAVFOR Somalia – ATALANTA. „Razmatrane su i mogućnosti za zajednički angažman na pružanju pomoći civilnom stanovništvu pogođenom prirodnim nepogodama“, piše na kraju priopćenja Vojske Srbije.

Tako se ponovno, po tko zna koji put, iz domaćeg priopćenja nije moglo saznati baš niti jednu iole relevantnu informaciju. No ovoga puta o tome (za promjenu) nećemo, već ćemo istaknuti kako sljedećeg mjeseca OS RH i Vojsku Srbije očekuje prva bilateralna vojna vježba simulacijskog karaktera „Zajednički odgovor 2014“. Ta je vježba najavljena u dva navrata – prvi puta u jesen 2013. godine, na zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Dubrovniku, te drugi put u ožujku ove godine, prilikom susreta dvojice ministara obrane – hrvatskog Ante Kotromanovića i tadašnjeg srpskog ministra Nebojše Rodića. U planu međunarodnih vojnih vježbi OS RH stoji da je „Zajednički odgovor“ vježba koja će se održati u RH, s ciljem promicanja regionalne stabilnosti i suradnje, te uvježbavanja rada stožera bojni u operacijama potpore miru. Vlada RH već je odobrila sudjelovanje Oružanim snagama na toj vježbi.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.