Eksplozija na željezničkoj pruzi u Zagrebu

 

Izvidi na mjestu eksplozije traju od ranoga jutra

Izvidi na mjestu eksplozije traju od ranoga jutra

Jutros oko 3.45 došlo je do eksplozije na željezničkoj pruzi kod Aleje Bologna BB, oko 50 metara zapadno od željezničke postaje Podsused. U trenutku eksplozije, tuda je prolazio teretni vlak  na relaciji Ranžirni kolodvor Zagreb-Varaždin. Vlak nije iskočio iz tračnica, a nema ni ozlijeđenih. Materijalna  šteta je umjerena – osim oštećenja na samoj kraćoj kompoziciji, stradala su stakla na ponešto obližnjih kuća.

Policija je brzo zatvorila širi prostor eksplozije, što je tijekom jutra stvorilo brojne prometne probleme na pravcu koji je bitan ulaz u grad iz pravca zapada. Osim gradskoga autobusnog prometa, u prekidu se našao i željeznički promet – posebice međunarodne željezničke linije broj 212 i 158. Njihovi se putnici prevoze autobusima i elektromotornim vlakovima do kolodvora Dobova, odakle će nastaviti vožnju vlakom Slovenskih željeznica prema Villachu, odnosno Beču. Putnici međunarodnog vlaka broj 499 (München – Zagreb) elektromotornim vlakom prevoze se do Savskog Marofa te će od Savskog Marofa do zagrebačkog Glavnog kolodvora biti prevezeni autobusima”, izvijestili su iz HŽ-a.

Iako su svjedoci u prvo vrijeme pričali o jakoj eksploziji, o više metara oštećenih tračnica, te o širem krugu uništenja stakala (pa i do 400 metara), izgleda da su pravi učinci ove eksplozije zapravo bitno skromniji. Dok je već sada jasno da je eksplozija bila manje snage – bilo zbog malog eksplozivnog punjenja naprava, nestručnog postavljanja bombe ili njenog zatajenja – za detalje će trebati pričekati detaljnija službena izvješća. Ipak, s obzirom na učinke napada, teško da se ovo djelo može zvati terorizmom.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.