Eksplozija, a ne terorizam

 

Samo dan nakon eksplozije naprave podmetnute pod željezničku prugu nedaleko Podsuseda, o čemu smo već rudimentarno javili jučer, o čitavoj se stvari oglasilo i Ministarstvo unutarnjih poslova – konkretno, Policijska uprava Zagrebačka. U njihovu se priopćenju tek navodi:

Očevidom na mjestu događaja utvrđeno da je na sjevernom kolosijeku u blizini željezničke postaje Podsused, u trenutku prolaska teretnog vlaka na relaciji Ranžirni kolodvor Zagreb-Varaždin kojim je upravljao strojovođa 39-godišnjak, došlo do aktiviranja eksplozivnog sredstva. Nije bilo ozlijeđenih osoba, već je nastala samo materijalna šteta na vlaku, pruzi i na pet obiteljskih kuća u neposrednoj blizini u vidu oštećenja stakla na prozorima te oštećenja tri osobna automobila (oštećeno stražnje svijetlo, vjetrobransko staklo i poklopac). Zbog obavljanja očevida u vremenu od 5 do 17 sati u potpunosti je bio obustavljeni željeznički, a u vremenu od 5 do 8,40 sati cestovni promet Alejom Bologne u oba smjera“.

A tim je priopćenjem tek ponešto dopunjeno ono jučerašnje, koje je kratko glasilo:

Danas, 9. siječnja oko 3,50 sati u Susedgradu, Aleja Bologne, oko 50 metara zapadno od željezničke postaje Podsused, u trenutku prolaska teretnog vlaka, kojim je na relaciji Ranžirni kolodvor Zagreb-Varaždin upravljao 39-godišnji strojovođa, došlo je do eksplozivne reakcije te je nastala materijalna šteta dok ozlijeđenih osoba nije bilo. Očevid je u tijeku. Zbog obavljanja očevida u potpunosti je bio obustavljen željeznički i cestovni promet Alejom Bologne u oba smjera. Cestovni promet Alejom Bologne pušten je 8,40 sati“.

Uz to, u medijima se moglo čuti i ministra unutarnjih poslova RH, Ranka Ostojića, koji je službeno razriješio i dilemu što je jučer aktivno morila Hrvatsku: “Je li događaj na Podsusedu bio akt terorizma ili nije?” Konkretno – službeni je stav tu:

Ne može se govoriti o terorističkom napadu jer nedostaju elementi poput prethodne najave terorističkog napada, kao i preuzimanje odgovornosti nakon napada“,

što se poklopilo i s prethodnim gledanjem na stvari portala obris.org. Umjesto toga, objavljeno je da će se situaciju tretirati kao “radnju kojom se dovodi u opasnost život i imovina općeopasnom radnjom ili sredstvom” – za što je policija navodno formirala i poseban stožer, u čijem radu sudjeluju i predstavnici Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). No, pogledajmo čitavu stvar malo detaljnije.

Podsused – poprište događaja (crveno označava 50m od stanice)

Eksplozija, za koju se neslužbeno saznaje kako je izazvana improviziranom napravom zasnovanom na privrednome eksplozivu, oštetila je prugu u duljini od oko 30 centimetara (ali nije bila dovoljno snažna da prekine tračnicu), jednako kao i podvozje vlaka, a tek su manje štete pretrpjeli okolni objekti i vozila. Činjenica da vlak izgleda nije iskočio iz tračnica, te vrlo umjeren opseg šteta (posebice s obzirom na blizinu mjesta eksplozije stanici i kućama), jasno indiciraju da je naprava bila male razorne snage. Jučer je to zorno prikazao i jedan od stručnjaka za sigurnost, koji je na upit medija skrenuo pažnju na činjenicu da je staklo na puknutim prozorima ispalo prema van, na ulicu, dok bi pri jačoj eksploziji bilo za očekivati da ga udarni val ubaci u prostorije. Dakle, ništa od popucalih prozora u krugu od 400 metara ili kamenja koje je letjelo oko 300 metara, kako je to naveo jedan visokotiražni dnevni list.

Stanka u voznom redu od gotovo 5 sati poslužila je za "pripremu terena"

Stanka u voznom redu od gotovo 5 sati poslužila je za “pripremu terena”

Mjesto eksplozije, iako blizu stanici i uređenom pješačkome pothodniku, nije iznimno prometno, posebice ne u noći. Iako se tu radi o dijelu trase tzv. X. koridora, inače najprometnijeg hrvatskog željezničkog magistralnog pravca, kojim uz međunarodne i domaće putničke i teretne vlakove prometuje i prigradska željeznica – radnim danom ukupno i do 86 gradsko-prigradskih putničkih vlakova, 35 lokalnih putničkih vlakova te 10 međunarodnih putničkih vlakova, uz još ukupno 8 do 10 teretnih vlakova. Posljednji vlak koji je tom trasom prošao prije jutarnje eksplozije navodno je s Glavnog kolodvora Zagreb krenuo u utorak u 22.44 sati. Budući mu je do Podsuseda trebalo između 15 i 20 minuta, ondje je prošao oko 23.05 u utorak naveče. I onda je bio mir do 3.50 u srijedu ujutro, do prvog jutarnjeg prolaska i eksplozije. Upravo tih gotovo 5 noćnih sati su vrijeme tijekom kojeg je i postavljena spomenuta improvizirana naprava.

Prema izvorima iz HŽ Cargo-a, vlak koji je naišao na bombu bio je sastavljen od lokomotive (HŽ serija 2062, dizel-električna lokomotiva mase od oko 103 tone) te četiri vagona – dva teretna vagona koja su bila prazna, jedan natovaren crijepom i jedan službeni vagon u kojem su bili vlakovođa i manevrist. Pri eksploziji i naglom kočenju koje je uslijedilo nitko od njih nije ozlijeđen, no strojovođa je završio u stanju šoka te je hospitaliziran.

Uglavnom, dok izbor mjesta, vremena i cilja ovog “dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom” ukazuje na određenu pažljivost pri pripremi samoga djela, ujedno treba primijetiti kako je očito bilo na stvari i namjerno minimiziranje učinaka ovoga napada. Zato, dok je nedvojbeno da se radi o određenome slanju poruke, izostanak šire političke podloge te širenja masovnoga straha u populaciji ipak ukazuje da tu nije riješ o terorizmu, već nečem drugom.

HŽ Cargo - tvrtka opterećena dugovima te viškom zaposlenih, a sad misterioznom eksplozijom

HŽ Cargo – dugovi, višak zaposlenih, a sad i misteriozna eksplozija

Tek ostaje za ustanoviti, je li podloga za djelo možda i osobna (nije potpuno nezamislivo da se radi o aktu usmjerenom ka posadi vlaka koji je na bombu naišao), ekonomska (vezana uz neka najavljena ili započeta prestrojavanja unutar sustava HŽ), ili pak nešto sasvim treće. Sve su to izazovi koji tek očekuju posebnu radnu skupinu koju je formirao ministar Ranko Ostojić povodom jučerašnje eksplozije kod Podsuseda.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.