Opet bombom po zapadu Zagreba

 

Poprište eksplozije je na oko 700 metara zapadno od područja bolnice Vrapče (označeno crvenim)

Noćas, oko 15 minuta nakon ponoći, ponovo  je odjeknula eksplozija na zapadu Zagreba. Mjesto eksplozije bilo je nedaleko od križanja Aleje Bologne i Gospodske ulice, na autobusnome stajalištu uz prometnicu. Iako dvije lokacije dosadašnjih eksplozija dijeli tek oko četiri kilometra udaljenosti, današnji je događaj donekle drugačiji od onoga u srijedu – osim što neposrednom metom nije bila željeznička pruga, već autobusno stajalište udaljeno desetak metara od kolosjeka, ovoga je puta i ozlijeđena jedna osoba koja se u trenutku detonacije zatekla ondje. Ipak, policija i ovo današnje podmetanje eksploziva tretira kao kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine, jednako kao i incident od srijede rano ujutro.

Ozlijeđeni muškarac (53) ima lakše ozljede lica i ekstremiteta, a zbrinut je u KBC Sestara milosrdnica. Budući da njegove ozljede navodno ukazuju da je bio iznimno blizu samoj eksploziji, on se smatra svjedokom. Policija ga posebno čuva u bolnici, a izvršen je i pretres njegova stana. Na prostoru današnje eksplozije nisu ustanovljena oštećenja na okolnim zgradama – prema izvorima iz policije, kako se ovdje eksplozija dogodila na ravnoj površini nije došlo do stvaranja sekundarnih gelera, pa ni šteta nije istovjetna onoj od prve bombe.

Prema iskazima okolnog stanovništva, policija je brzo stigla na poprište događaja, a uviđaji su trajali do oko 11 sati. Tijekom dobrog dijela tog vremena bila je zatvorena željeznička pruga između Zaprešića i Zapadnog kolodvora, a sama Aleja Bologne bila je blokirana od Vrapča pa sve do Škorpikove do 8.40 sati, kada je ta bitna prometnica ponovo otvorena za promet. Tada su i gradski autobusi počeli normalno voziti tom trasom, osim što ne staju u zoni Gospodske, na poprištu noćašnje eksplozije.

Dok  će se policija službeno očitovati tko je počinitelj ova dva napada (koja su dovoljno slična da ima smisla spekulirati o jednome počinitelju), u medijima se provlače naznake da bi upravo ranjena osoba mogla biti bombaš, kojem se improvizirana eksplozivna naprava preuranjeno aktivirala pri njenome postavljanju na željeno mjesto napada. Ako tome i je tako – taj razvoj situacije ne bi bio čudan ili neuobičajen, budući da improvizirane naprave znaju biti vrlo nepredvidive čak i u stručnim rukama.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.