DVO-ima privremeni dodatak na plaću

 

Vlada je prošloga tjedna, točnije u četvrtak 15. lipnja, donijela odluku o isplati privremenog dodatka na plaću državnim službenicima i namještenicima, potom službenicima i namještenicima u javnim službama, te djelatnim vojnim osobama. Kako je na 226. Vladinoj sjednici rekao državni tajnik u MORH-u Branko Hrg:

„Ovim zaključkom predlaže se da ministar obrane u skladu s člankom 152 Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske djelatnim vojnim osobama odlukom odredi isplatu privremenog dodatka na plaću prema vrijednosti koeficijenta osobnog čina za izračun plaće. Isplata privremenog dodatka bit će u iznosu i pod uvjetima koji su određeni odlukom o isplati privremenog dodatka na plaću državnim službenicima i namještenicima, te službenicima i namještenicima u javnim službama. Ovom mjerom obuhvaćeno je 12.234 djelatne vojne osobe. Financijska sredstva se osiguravaju u Državnom proračunu Republike Hrvatske“.

U dodatnom Vladinom dokumentu pojašnjava se kako se tu radi o djelatnim vojnim osobama prema Uredbi o vrijednosti koeficijenta osobnog čina za izračun plaće djelatne vojne osobe (Narodne novine, br. 46/08 i 25/13) i to:

 • vojnik – koeficijent 1,164
 • pozornik – koeficijent 1,212
 • razvodnik – koeficijent 1,261
 • skupnik – koeficijent 1,309
 • desetnik – koeficijent 1,358
 • narednik – koeficijent 1,406
 • nadnarednik – koeficijent 1,503
 • stožerni narednik – koeficijent 1,600
 • časnički namjesnik – koeficijent 1,746
 • poručnik – koeficijent 1,649
 • natporučnik – koeficijent 1,697
 • satnik – koeficijent 1,746.

U istoj takvoj Odluci o isplati privremenog dodatka na plaću državnim službenicima i namještenicima, te službenicima i namještenicima u javnim službama, koja je ekspresno objavljena u Narodnim novinama dan nakon Vladine sjednice, u petak 16. lipnja (NN 65/23) navodi se:

„Državnim službenicima i namještenicima te službenicima i namještenicima u javnim službama određuje se isplata privremenog dodatka na plaću i to:

 • u bruto iznosu od 163,62 eura mjesečno, ako su raspoređeni na radna mjesta s koeficijentom u rasponu 0,631 – 1,110
 • u bruto iznosu od 130,89 eura mjesečno, ako su raspoređeni na radna mjesta s koeficijentom u rasponu 1,111 – 1,529
 • u bruto iznosu od 98,17 eura mjesečno, ako su raspoređeni na radna mjesta s koeficijentom u rasponu 1,530 – 1,867.

Privremeni dodatak na plaću u iznosu iz stavka 1. ove točke isplaćuje se za puno radno vrijeme od 40 sati tjedno, a u slučaju nepunog radnog vremena, razmjerno ugovorenom odnosno utvrđenom radnom vremenu.

Ako su službenici i namještenici raspoređeni na radna mjesta na kojima, bez dodatka iz ove Odluke, ne ostvaruju Zakonom propisani iznos minimalne plaće, privremeni dodatak isplaćuje se na iznos minimalne plaće“.

U članku IV. ove Odluke pojašnjava se trajanje ovog  privremenog dodatka: „Privremeni dodatak na plaću iz točke II. ove Odluke isplaćivat će se do dana ostvarivanja plaće prema uredbama kojima će se utvrditi nazivi radnih mjesta i koeficijenti za obračun plaće u skladu s novim zakonom o plaćama u državnoj službi i javnim službama“.

Ministarstvo obrane RH u svom naknadnom priopćenju gotovo citira objašnjenje s Vladine sjednice, te navodi i objašnjenje ministra obrane Marija Banožića:

Banožić na sastanku skupine “Ramstein” (Photo: NATO)

„Ovo je samo još jedan od pokazatelja kako intenzivno radimo na poboljšanju materijalnih prava pripadnika Hrvatske vojske te kako smo se odlučili na sveobuhvatan pristup modernizacije naših Oružanih snaga. (…) Čovjek je središte obrambenog sustava i bez zadovoljnih vojnika, dočasnika i časnika nema ni jake Hrvatske vojske. Ljudi su oni koji čine razliku između dobre i najbolje vojske te ćemo i u nadolazećem razdoblju, nastaviti činiti sve da naši pripadnici OSRH imaju kvalitetu života kakvu zaslužuju“.

Dok je, s jedne strane, lijepo da hrvatski vojnici, dočasnici i časnici dobiju povišicu na plaću (pa makar i privremenu), teško je ne uočiti kako u obrambenom sustavu ima rekordno nizak broj djelatnih vojnih osoba – tek nešto više od 12.000. Prema posljednjim podacima objavljenim na web-stranici OS RH, nažalost iz svibnja 2020. godine, djelatnih vojnih osoba bilo je 14.325, odnosno 2 tisuće više od prošlog tjedna na sjednici Vlade objavljenog broja DVO. Tu se već može govoriti o ostavštini ministra Marija Banožića, čiju izmišljenu izjavu o „pokazateljima kako se intenzivno radi na poboljšanju materijalnih prava“ navodi Ministarstvo obrane u svom priopćenju. Naime, umjesto na sjednici Vlade, Banožić je u to vrijeme bio u Bruxellesu, na sastanku Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu („Ramstein“) i teško je od tamo išta poručivao o plaćama vojnika u Hrvatskoj.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.