DUZS će sudjelovati na vježbi “EU TARANIS 2013”

Nakon obilnih poplava 2002. godine, Austrija se ozbiljno priprema za nove katastrofe.

Nakon obilnih poplava 2002. godine, Austrija se ozbiljno priprema za nove katastrofe.

Pripadnici civilne zaštite RH i DUZS-a sudjelovat će sljedeće godine na EU-međunarodnoj vježbi zaštite i spašavanja  pod nazivom „EU TARANIS 2013“.  Vježba se održava u Republici Austriji, u organizaciji Europske komisije i u suradnji austrijskog Ministarstva unutarnjih poslova, Vlade Federalne države Salzburg i Nacionalnog društva Crvenog križa Republike Austrije, u lipnju 2013. (i to 17. i 18. lipnja stožerna vježba, te nešto kasnije – od 27. do 29. lipnja – terenska vježba). Vježba se provodi u okviru Mehanizma civilne zaštite EU, koji predstavlja dogovoreni, zajednički skup struktura i procedura u svrhu poticanja suradnje između država-članica EU. Glavni je cilj vježbe „EU TARANIS 2013“ uvježbavanje i provjera postupaka za primanje međunarodne pomoći kroz potporu države-domaćina, i testiranje operativnih i strateških postupaka, odnosno ispitivanje suradnje između nacionalnih kapaciteta i međunarodne pomoći (EU modula, drugih nacionalnih i međunarodnih resursa i tima EU za civilnu zaštitu – EUCPT). Scenarij vježbe razrađen je kroz četiri faze, a odnosi se na situaciju prirodne katastrofe, izazvanu nakon zime s malo snijega i iznimno kišnim dvomjesečnim razdobljem. Situacija će se do te mjere pogoršati da će nacionalnim spasilačkim jedinicama biti neophodna međunarodna podrška.

Uz zemlju-domaćicu, Austriju, u vježbi sudjeluju Bugarska (Ministarstvo unutarnjih poslova), Njemačka (Bavarski Crveni križ i bavarsko Ministarstvo unutarnjih poslova), Italija (Odjel civilne zaštite), Hrvatska (DUZS), Nizozemska (Ministarstvo sigurnosti i pravde i Institut za sigurnost), Rumunjska (Generalni inspektorat za izvanredne situacije), Češka (Protupožarna i spasilačka služba Južne Bohemije), te Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Austrijski organizatori očekuju sudjelovanje ukupno oko 400 međunarodnih i  500 nacionalnih spasilačkih jedinica.

Što se Hrvatske tiče, nositelj pripreme i provedbe vježbe u RH je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), koji je za tu svrhu osnovao posebnu ekipu civilne zaštite za zaštitu i spašavanje iz vode. Troškovi pripreme, provedbe i sudjelovanja u aktivnostima vježbe TARANIS 2013 osigurani su u proračunu projekta civilne zaštite „EU TARANIS 2013“, Financijskog instrumenta EU, Mehanizma za civilnu zaštitu. Ipak, dio sredstava (za službena putovanja, osiguranje sudionika vježbe i troškove mobiliziranih pripadnika civilne zaštite RH) dat će DUZS, koji je iznos od 23.700 kuna već uplanirao u prijedlog svog financijskog plana za razdoblje 2013.-2015.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.