Drago Matanović – novi inspektor obrane

 

Vlada je na jutrošnjem zatovrenom dijelu 210. sjednice donijela nekoliko kadrovskih odluka, između ostalog i onu koja se tiče promjene pri vrhu OS RH. U samo dvije rečenice stoji:

„Zbog odlaska na novu dužnost, razriješen je dosadašnji glavni inspektor obrane general-bojnik dr. sc. Slaven Zdilar, s danom 15. ožujka 2020. Novim je glavnim inspektorom obrane, s danom 16. ožujka 2020., imenovan general-pukovnik Drago Matanović“.

Promjena je to o kojoj se govori već neko vrijeme, odnosno otkako je postalo jasno da se državni vrh dogovorio da će novi načelnik GS OS RH postati viceadmiral Robert Hranj, a ne general Matanović, koji je mjesecima glasio za glavnog favorita sve do izbora novog predsjednika države. No Matanoviću Inspektorat obrane neće biti stran, budući je u jednom trenutku svoje vojne karijere bio i zamjenik glavnog inspektora obrane.

Odlukom o Matanovićevom izboru za glavnog inspektora obrane otvara se put da novi načelnik ekipira svoj tim u Glavnom stožeru. Kako smo već pisali, novi direktor Stožera bit će general Ivica Olujić, a novi zamjenik načelnika general Siniša Jurković, koji će kroz 10 dana dužnost zapovjednika HKoV-a predati svom dosadašnjem zamjeniku, generalu Borisu Šeriću. General Slaven Zdilar prijeći će najvjerojatnije na novu dužnost u međunarodno središte RACVIAC.

Tko je Drago Matanović?

Prema službenom životopisu na web-stranici OS RH, general-pukovnik Drago Matanović rođen je 13. rujna 1964. u Prijedoru (BiH). Završio je Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu i po struci je diplomirani inženjer prometa.

U obranu suvereniteta Republike Hrvatske uključio se u ožujku u 1991. godine kao pripadnik Ministarstva unutarnjih poslova, a početkom svibnja 1991. imenovan je zapovjednikom bojne u 2. gardijskoj brigadi HV. Od prosinca 1992. do srpnja 1994. obnašao je dužnost zapovjednika 2. gardijske brigade HV. Od srpnja 1994. do prosinca 1998. bio je savjetnik za bojevu spremnost pomoćnika NGS OS RH za Domobranstvo.

Od siječnja 1999. do kolovoza 2000. obnaša dužnost načelnika Odjela za operativne poslove u Zapovjedništvu za obuku, a nakon školovanja postaje načelnik Stožera Zapovjedništva za obuku, odnosno zamjenik zapovjednika Zapovjedništva na obuku gdje ostaje do siječnja 2003. g. Od siječnja 2003. do ožujka 2008. bio je načelnik Uprave za obuku i školstvo (J7) Glavnog stožera OS RH, da bi potom sve do studenog 2010. obnašao dužnost načelnika Uprave za operativne poslove (J3) GS OS RH.

Potom odlazi na školovanje, a nakon završetka školovanja u kolovozu 2011. imenovan je pomoćnikom glavnog inspektora obrane za vojnu obranu. U srpnju 2012. postaje zamjenik glavnog inspektora obrane gdje ostaje do srpnja 2014. Od 1. rujna 2014. do 14. travnja 2016. bio je zapovjednik Zapovjedništva za potporu. 15. travnja 2016. imenovan je zamjenikom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U čin pukovnika Oružanih snaga Republike Hrvatske promaknut je 1992., u čin brigadira 1995. U čin brigadnog generala Oružanih snaga Republike Hrvatske promaknut je 2004. godine, u čin general-bojnika promaknut je 2014., a u čin general-pukovnika 2016. godine.

Od vojne izobrazbe general Matanović završio je: Zapovjedno-stožernu školu za opću vojnu specijalnost, MPRI obuku za stožerne časnike na ZSŠ, te Ratnu školu na Hrvatskom vojnom učilištu „Petar Zrinski“ u Zagrebu.

Završio je nekoliko tečajeva engleskog jezika u inozemstvu.

Odlikovan je nizom odličja kao što su: Spomenica domovinske zahvalnosti za 5 i 10 godina, Spomenicom Domovinskog rata, Redom hrvatskog pletera, Redom hrvatskog križa, Redom bana Josipa Jelačića, Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom kneza Domagoja s ogrlicom te medaljama „Oluja“, „Bljesak“ i „Iznimni pothvat“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.