Slaven Zdilar – novi inspektor obrane

 

Potpuno neprimijećeno prošla je jučerašnja vijest sa zatvorene sjednice Vlade o novom imenovanju u sektoru obrane. Nije se, doduše, ni Vlada pretrgla oko toga, već u priopćenju sa zatvorenog dijela redovitog Vladinog sijela stoji tek jedna rečenica:

„General-bojnik Slaven Zdilar imenovan je glavnim inspektorom obrane.“

Tako je, nakon mjesec i više dana otkako je donedavni glavni inspektor Mirko Šundov postao načelnik GS OS RH, i to čelno mjesto u Inspektoratu obrane napokon upotpunjeno u skladu s 6. stavkom članka 85. Zakona o obrani (“Na čelu Inspektorata je glavni inspektor obrane, kojeg imenuje i razrješava Vlada na prijedlog ministra obrane na razdoblje od četiri godine i ne može biti ponovno imenovan“).

Tko je general Slaven Zdilar?

Slaven Zdilar rođen je 1965. godine u Imotskom. Srednju vojnu školu završio je 1984. godine, a 5 godina kasnije diplomirao je na Vojnoj akademiji Kopnene vojske. Baci li se pogled na profesionalne biografije dvojice generala – Šundova i Zdilara – primjetna je povezanost njihovih vojnih karijera tijekom posljednjih 25 godina. Obojica su dragovoljci i sudionici Domovinskog rata od 1991. godine, i to obojica u 4. gardijskoj brigadi. Nakon rata obojica nastavljaju raditi u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama RH, obnašajući različite odgovorne i visoke dužnosti, no to nije sve.

Naime, general Zdilar magistrirao je 1999. godine na Geografskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, na temu „Reljef Zavale Imotskog polja i njegovo geoekološko vrednovanje“. Također je sudjelovao u znanstvenom projektu Geomorfološko kartiranje RH. Iste te 1999. godine, i Mirko Šundov je magistrirao na PMF-u u Zagrebu, upravo na području geoznanosti, odnosno fizičke geografije, te je često sudjelovao na predstavljanju Zdilarove knjige „Geomorfološka obilježja Zavale Imotskog polja i Podgorja Biokova“, u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade. To se zajedništvo nastavlja i tijekom mandata generala Šundova na mjestu ravnatelja Hrvatskog vojnog učilišta. General Zdilar bio mu je zamjenik, a nakon Šundovljevog odlaska u Bruxelles na mjesto vojnog predstavnika RH pri NATO-u i EU Zdilar postaje ravnatelj HVU-a (sve do postavljenja gen. Slavka Barića na tu dužnost).

Pasioniranim pratiteljima obrambene tematike u RH je za oko zapela i činjenica da je general Zdilar u nekoliko navrata svjedočio i u aferi “Kamioni”, temeljem svojih znanja iz doba kada je obnašao dužnost načelnika Službe za razvoj, opremanje i modernizaciju MORH. Budući da je u doba tih svjedočenja bilo uočljivo izuzetno loše pamćenje svjedoka Zdilara, za nadati se je da taj problem neće utjecati i na njegovo obavljanje aktualne visoke dužnosti. Naime, i po povratku gen. Šundova u Hrvatsku, gdje ga čeka mjesto glavnog inspektora obrane, ponovno se njegov karijerni put spojio s onim Slavena Zdilara, koji postaje zamjenik glavnog inspektora obrane. Na tom je mjestu general Zdilar bio sve do spomenute jučerašnje odluke Vlade RH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.