Donacija SAD za Centar za onečišćenja na moru

 

Danas je u prostorima Lučke kapetanije Rijeka otvoreno obnovljeno prizemlje zgrade u kojem, osim Lučka kapetanije, djeluje i Županijski operativni centar za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora. Riječ je o projektu vrijednom 3,2 milijuna kuna (480.000 USD), koje su najvećim dijelom osigurali Američko zapovjedništvo za Europu (EUCOM) i US Army Corps of Engineers, uz potporu hrvatskog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te Primorsko-goranske županije. Svečanom otvorenju obnovljenog Županijskog operativnog centra za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora prisustvovali su privremena otpraviteljica poslova pri Veleposlanstvu SAD u RH Victoria Taylor, Josip Bilaver (državni tajnik u Ministarstvu mora), Darko Glažar (lučki kapetan Lučke uprave Rijeka), zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović i župan primorsko-goranski Zlatko Komadina.

Kako je naglašeno prilikom otvaranja, zaštita okoliša ključni je prioritet SAD-a i Hrvatske, a zajednički kapaciteti za ublažavanje kako nesreća općenito, tako i nesreća na moru, mogu u krizi igrati važnu ulogu: „Stoga će ovaj obnovljeni centar igrati presudnu ulogu u održavanju sigurnosti i upravljanju okolišem u hrvatskim obalnim vodama, od pružanja pomoći osobama i brodovima do rješavanja pomorskih nesreća i onečišćenja naftom, osiguravajući brzu akciju kao odgovor na potencijalnu ekološku katastrofu“. „Američko-hrvatsko partnerstvo na moru ključno je za vojnu suradnju i zajedničku sigurnost NATO saveza. Zbog toga je Vlada SAD ponosna što kroz EUCOM pomaže Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, te riječkoj Lučkoj kapetaniji, kako bi unaprijedili svoje sposobnosti u obuci i reakciji na hitne slučajeve na moru“, objavilo je američko Veleposlanstvo na svojoj Facebook stranici.

Od 3,2 milijuna kuna, koliko je utrošeno u renovaciju prostorija Lučke uprave Rijeka i Županijskog operativnog centra za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Vlada RH sudjelovali su s oko milijun kuna, a Primorsko-goranska županija s oko sto tisuća kuna, koliko je bilo potrebno za nabavu komunikacijske opreme, dok je ostatak od nešto više od 2 milijuna kuna pribavila američka strana.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina upozorio je da je riječ o rizičnoj županiji s obzirom na tamošnje lučke terminale, naftne i LNG terminale, te rafineriju, zbog čega u županiji – nažalost – imaju puno iskustva u intervencijama. Otpravnica poslova Taylor podsjetila je kako je Rijeka već godinama centar američko-hrvatske suradnje, uzme li se u obzir gotovo 900 milijuna kuna ugovorenih usluga za održavanje i podršku brodovima Ratne mornarice SAD-a tijekom posljednjih 10 godina. Najbolji dokaz tome je što su u prvom kvartalu ove godine na remont u riječko brodogradilište „Viktor Lenac“ došla čak tri broda uz sastava US Navy. Uz to, nije za zanemariti ni američke interese vezane uz uspostavu te rad obližnjeg LNG terminala u Omišlju na Krku, koji je nakon dužih priprema započeo rad 1. siječnja ove godine, čemu je 29. siječnja svečano svjedočio i premijer Andrej Plenković.

SAD su u civilne i vojne projekte (uključujući i zajedničke vježbe te profesionalnu edukaciju) u lokalnim zajednicama širom Hrvatske do sada investirale oko 4,5 milijarde kuna, naglasila je Taylor.

 

*Photo: US Embassy Zagreb i Primorsko-goranska županija

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.