Donacijom do helidroma u Karlovcu

 

Nije novost da u Hrvatskoj poslove medicinskog prijevoza redovito obavljaju helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Dok se ponekad čuju i kakve naznake ustrojavanja zasebne civilne službe kojoj bi to bio opis posla, ta nastojanja redovito onda zapnu bilo na nedostaku novaca, bilo na na nedostatku ideje ili organiziranosti za takve poslove. No, ono o čemu se gotovo nikad ništa ne čuje – je pitanje gradnje i održavanja infrastukture koja je potrebna da bi medicinski helikopteri zaista mogli dobro funkcionirati u Hrvatskoj, te stvarno i pomoći u dostizanju onog famoznog “zlatnog sata” koji je tako važan u hitnoj medicini. I upravo je zato posebno bitno istaknuti današnje vijesti iz Karlovca,

Ondje se, naime, uz tamošnju Opću bolnicu gradi helidrom, prvi od tri takva u Hrvatskoj. Za ovu je svrhu Veleposlanstvo SAD u Zagrebu pomoglo iz fondova U.S. European Command (EUCOM) donirati ukupno oko 1,1 milijun USD – sredstva koja bi trebala riješiti pitanje gradnje helidroma u Karlovcu i Slavonskome Brodu (kod bolnice “Josip Benčević”), kao i obnovu već postojećeg helidroma pri zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava. Vrijednost radova u Karlovcu iznosi oko 1,7 milijuna kuna, od čega je 65 posto (oko 1,1 milijun) donacijom osiguralo Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj. Prostor tog gradilišta budućeg helidroma, navodno podesnog za slijetanje i najvećih civilnih te vojnih transportnih helikoptera, danas su obišli predstavnici američkog Veleposlanstva, Ministarstva zdravstva, Karlovačke županije i Oružanih snaga RH.

Tom je prilikom Martina Furdek Hajdin, županica Karlovačke županije, napomenula kako je ovo u zadnje vrijeme osmi američki projekt u Karlovačkoj županiji, gdje je do sada primljeno takvih donacija u vrijednosti od oko 1,8 milijuna dolara. Nikša Antica, ravnatelj karlovačke Opće bolnice, napomenuo je kako će u okviru aktualnih radova uz ograđeni plato helidroma biti sagrađena i pristupna prometnica do bolničke zgrade, kao i signalizacija te rasvjeta za noćna slijetanja i prihvata pacijenata. Konačno, u ime američkih donatora riječ je uzela Victoria Taylor, otpravnica poslova u Veleposlanstvu SAD u Zagrebu. Ona je naglasila kako projekt izgradnje spomenutih helidroma predstavlja do sada najveći američki donacijski projekt medicinske tematike u Hrvatskoj. Novi helidrom u Karlovcu ujedno će ubuduće imati i vojni značaj u okviru sposobnosti zračnog traganja i spašavanja (Combat search and rescue – CSAR) u širem prostoru oko Karlovca. Naime, on će “poboljšati i američko-hrvatsku vojnu suradnju te olakšati u budućnosti pristup medicinske pomoći za vojnike na vojnim vježbama na poligonu u Slunju, kao i poboljšati hitnu medicinsku uslugu u regiji“.

Inicijalno je ovaj projekt bio zamišljen za ukupno 4 helidroma – Zagreb, Karlovac, Slavonski Brod i Osijek, no Osijek je nažalost otpao. Kako je u službenom glasilu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu u prosincu 2019. objasnio pukovnik Bradley Ritzel, načelnik Američkog ureda za obrambenu suradnju u Veleposlanstvu SAD, “nakon posjeta novoizabranoj lokaciji u blizini odlagališta otpada u Osijeku i inženjerijskih izmjera, naši inženjeri su zaključili da je lokacija koju je odabrao KBC Osijek u suradnji s gradskim vlastima neodgovarajuća, kako zbog ruže vjetrova tako i zbog zgrada koje se nalaze u blizini“. Tako je Osijek otpao, a projekt izgradnje helidroma nastavio se u preostala tri grada – doduše, usporeno zbog pandemije bolesti Covid-19, budući se njegov dovršetak prvotno najavljivao do kraja 2020. godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.