Dan OS RH – u utorak Dan otvorenih vrata, u četvrtak izložba na Jarunu

 

Ušli smo u tjedan obilježavanja Dana OS RH i HKoV-a, koji ove godine obilježavaju 33. obljetnicu ustrojstva. Današnji dan započeo je polaganjem vijenaca na grobljima diljem Hrvatske, a završit će misnim slavljem u zagrebačkoj crkvi Sveta Mati Slobode. Za sutra prije podne najavljena je svečana akademija u Ministarstvu  obranu, na koju dolaze i premijer Andrej Plenković te predsjednik RH Zoran Milanović. Plenković će prije akademije položiti vijenac kod spomen-ploče na mjestu prve smotre Zbora narodne garde na stadionu u Kranjčevićevoj ulici, dok će Milanović predvečer u Uredu predsjednika upriličiti svečani prijem na kojem će uručiti odlikovanja i promaknuća pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Od sutra počinje i program namijenjen građanima – u nekoliko hrvatskih gradova održat će se Dani otvorenih vrata u tamošnjim vojarnama, ili pak TT zborovi na gradskim trgovima. U utorak, 28. svibnja, od 10 do 14 sati svoja vrata građanima će otvoriti:

 • Vojarna „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji
 • Vojarna 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi“ u Vinkovcima
 • Vojarna 3. gardijske brigade „Kune“ u Đakovu
 • Vojarna „132. brigade“ u Našicama
 • Vojarna 9. gardijske brigade “Vukovi“ u Gospiću
 • Vojarna „4. gardijske brigade Pauci“ u Kninu
 • Vojarna „204. brigade Hrvatske vojske“ u Vukovaru
 • Vojarna 7. gardijske brigade „Puma“ u Varaždinu
 • Vojarna „123. brigade Hrvatske vojske“ u Požegi
 • Vojarna „Bilogora“ u Bjelovaru
 • Vojarna 116. brigade Hrvatske vojske“ u Pločama

Svi zainteresirani moći će sutra od 10:00 do 14:00 sati ondje razgledati izložbu vojne opreme i naoružanja, borbenu i neborbenu tehniku postrojbi Hrvatske vojske, borbena oklopna vozila, te se informirati o vojnom pozivu.

Srijeda je službeno “prazan” dan, osim što bi se na Jarunu u realnom vremenu trebala održati generalna proba programa koji će se održati dan kasnije, u četvrtak 30. svibnja.

TT zbor na Jarunu 2023. godine

Suprotno svim dosadašnjim običajima, središnji program obilježavanja Dana OS RH održat će se u četvrtak, 30. svibnja (umjesto uobičajenog održavanja za vikend) na zagrebačkom Jarunu. Program počinje u 08.30 i trajat će do 18 sati, a kao i uvijek na Jarunu će biti organizirana izložba naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme te proizvoda i usluga braniteljskih zadruga (MORH, MUP, MHB, HGSS, Hrvatska vatrogasna zajednica, Ravnateljstvo civilne zaštite i Hrvatski crveni križ), padobranski skok pripadnika OS i MUP-a RH, pokazne  vježbe pripadnika PZB i ZSS, te letački program HRZ-a. No on najvjerojatnije neće početi prije dolaska visokih državnih dužnosnika na Jarun, što je planirano za 17 sati. Oni koji se odluče namjenski doći upravo kako bi pratili letački program moći će uživati u preletu novog borbenog aviona Dassault Rafale te helikoptera OH-58D  i UH-60M Black Hawk, kao i u nastupu akro-grupe “Krila Oluje”.

Osim u Zagrebu, u četvrtak 30. svibnja prigodni program održat će se i u Splitu na gatu Svetog Nikole, u Osijeku na lijevoj strani Drave, kod Krunske utvrde i Katakombi, te u Puli na riječkom gatu. U sva ova 3 grada izložba naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme OS RH moći će se razgledati između 08:30 i 18 sati.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.