Dan OS RH – vojsku čine ljudi

 

Četverodnevno obilježavanje Dana OS RH završilo je u ponedjeljak, 28. svibnja, zaključno s večernjim glazbeno-scenskim spektaklom „Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku“ u organizaciji vukovarskih branitelja Damira Markuša (aktualnog gradonačelnika Kutine) i Damira Plavšića (predsjednika braniteljske udruge „Hrvatski pleter“). Ipak, 2 su središnja događanja dominirala svečanim obilježavanjem 27. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga RH – to je dvodnevni taktičko-tehnički zbor s prigodnim programom na zagrebačkom ŠRC Jarun, te svečana akademija u dvorani „Vatroslav Lisinski“. TT zbor održavao se u subotu i nedjelju, 26. i 27. svibnja, dok je prigodni program na Jarunu u svojoj punini održan samo u nedjelju, budući se u subotu odradilo njegovu generalnu probu.

No uvertira u čitav ovaj dio ovogodišnjeg obilježavanja Dana OS RH održana je zapravo u subotu ujutro, i to najprije na Markovom trgu, a potom i na Trgu bana Josipa Jelačića. Najprije je na Trgu sv. Marka pred visokim državnim i vojnim dužnosnicima, kao i pred pripadnicima Kadetske bojne, Počasno-zaštitna bojna izvela ceremoniju Velike smjene Straže, a potom i vojno-akrobatsku vježbu – prikaz ceremonijalnih radnji koje su kombinacija počasnih i vježbovnih postupaka. Iako je publike bilo manje nego lani, turista nije nedostajalo, pa je ovaj uvod u središnje obilježavanje 27. obljetnice OS RH bio prava subotnja turistička atrakcija. Da je to na neki način bila i namjera pri ponovnom izvođenju ove ceremonije (nakon ukidanja u listopadu 2000.) potvrdio je i ministar obrane Damir Krstičević:

Danas hrvatski narod voli vojsku, i ova svečanost ovdje na Markovom trgu – ona je u funkciji popularizacije vojnog poziva, a ona je u funkciji i turizma, jer svaka europska metropola ima ovaj događaj i drago mi je i da grad Zagreb, Hrvatska… da turisti vide hrvatskog vojnika na Markovom trgu i drago mi je kad vidim ove mlade ljude, kadete, kadetkinje, koliko su spremni… i uvjeren sam u svjetlu budućnost Hrvatske vojske“.

Potom su se Počasno-zaštitna bojna i Kadetska bojna spustile na Trg bana Jelačića, gdje ih je dočekao Orkestar OS RH, koji je već prošetao i odsvirao nekoliko skladbi po centru Zagreba, te je svatko od njih izveo svoju programsku točku, opet na radost turista ali i građana sa subotnje špice.

Gotovo istodobno kada je započinjao program na Markovom trgu, na ŠRC Jarun otvoren je taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme koju posjeduju OS RH. Pokazana je neka stara oprema, potom novonabavljena oprema (poput PzH2000), a premijeru pred širom zagrebačkom publikom imala je i jedna Kiowa Warrior (helikopter Bell OH-58D) u statičkome postavu, gdje je radila društvo postojećim helikopterima u OS RH – Bell 206 Jet Ranger i Mi-8T. Još s Markovog trga načelnik GS OS RH general Šundov izjavio je kako se postupno uvode i integriraju nove sposobnosti:

„To se odnosi na Panzerhaubitze, na Kiowa Warriors helikoptere, na integraciju sustava bespilotnih letjelica i komunikacijsko-informacijskih sustava, tako da, evo, to će biti prilika da možda, možemo reći slobodno, da na jesen u jednoj velikoj vježbi prikažemo integraciju tih sposobnosti klasičnih vojnih… a ove sposobnosti pomoći našem stanovništvu, odnosno pomoći sudjelovanje u potpori međunarodnom miru – to već pokazujemo našim sudjelovanjem kako u Afganistanu, Kosovu, tako i u rasporedu u Litvi i Poljskoj. I evo, ja sam siguran da smo na pravom putu i da možemo biti zadovoljni s ovim stanjem koje imamo“.

No kao i prošle i svih dosadašnjih godina, TT zbor bio bi puno manje atraktivan da nije bilo pripadnika i pripadnica OS RH, koji su strpljivo i ljubazno odgovarali na brojne upite građana, pokazivali dijelove opreme i slikali se s djecom. Ovogodišnja karakteristika događanja bio je i veliki broj pripadnica Oružanih snaga, veći nego proteklih godina.

Program koji je u subotu na Jarunu imao generalnu probu, a u nedjelju se odigrao pred visokim gostima i brojnom publikom, ličio bi na onaj od prošle godine (padobranci, Počasno-zaštitna bojna, Krila Oluje, itd.) da nije bilo vrlo zanimljive pokazne vježbe MINEX „Jarun 18“, u kojoj su zajednički sudjelovali pripadnici HKoV-a, HRZ-a i Zapovjedništva specijalnih snaga, demonstrirajući združeno djelovanje u provedbi napada na otpornu točku te neutralizacije protivnika u slučaju terorističke prijetnje. Tu se po prvi puta na zagrebačkom nebu moglo vidjeti djelovanje i namjene helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, a u jarunskom jezeru amfibijske sposobnosti BOV Patria kao i one prave, posljednjih godina izuzetno popularne amfibije (PTS-2).

Neslužbene procjene govore kako je tijekom vikenda kroz izložbu vojne opreme na Jarunu prošlo više od 15.000 ljudi, što zasigurno nije mali broj. No zato je svečana akademija u KD „Vatroslav Lisinski“, održana u ponedjeljak, 28. svibnja, bila usmjerena prvenstveno prema samim pripadnicima Oružanih snaga. Pred gostima iz državnog vrha i diplomatskim zborom uručena su generalska/admiralska promaknuća, a uručene su i nagrade najuspješnijem vojniku i vojnikinji s natjecanju za najspremnijeg pripadnika OS RH „Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2018“.

Danas je u redovima Hrvatske vojske nova, motivirana i odlučna hrvatska mladost, vojnikinje i vojnici – ponosni nasljednici hrvatskih branitelja s kojima naša vojska ima sjajnu budućnost“, istaknuo je u svom govori ministar obrane Damir Krstičević, dodavši kako će „u čast veličanstvenim operacijama Hrvatske vojske“ prva dva borbena aviona nabavljena od Izraela „nositi imena F 16-C Oluja i F 16-D Bljesak“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.