Crnogorski vojnici u 2013. sele u Mazar-e-Sharif

 

Hrvati i Nijemci u bazi Marmal

Hrvati i Nijemci u bazi Marmal

Gotovo pola godine duga crnogorska potraga za novim partnerom u Afganistanu konačno je urodila plodom – u četvrtak, 27. prosinca, Ministarstvo obrane Crne Gore potvrdilo je da će se od ožujka 2013. crnogorski vojnici pridružiti pripadnicima OS RH i OS SR Njemačke u Mazar-e-Sharifu, Regionalno zapovjedništvo „Sjever“. Na takvu je odluku Crna Gora bila „primorana“  nakon što je mađarska Vlada odlučila postupno povlačiti svoje snage iz Afganistana – uključujući tu i odlazak iz baze „Panonia“ u Pol-e-Khomriju, u kojoj je bio smješten i mađarski Provincijski tim za obnovu (PRT).

Pod mađarskim zapovjedništvom su i crnogorski vojnici, a svojedobno su bili i hrvatski pripadnici ISAF-a. Prvotno je predavanje „Panonie“ u ruke Afganistanskih sigurnosnih snaga bilo najavljeno za 1. listopada ove godine, no potom je pomaknuto za ožujak sljedeće godine. To je, očito, bilo dovoljno vremena da Vlada Crne Gore  s njemačkim Bundeswehrom dogovori primanje svojih ljudi pod njemačko zapovjedništvo, a s Ministarstvom obrane RH i GS OS RH uključenje crnogorskih vojnika u hrvatski kontingent. Da je taj dogovor blizu postignuća, na sjednici saborskog Odbora za obranu početkom prosinca potvrdila je i zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, izjavivši kako će, s pridruživanjem Crne Gore, hrvatski kontingent brojati samo oko 200 hrvatskih vojnika možda već početkom iduće godine. Sada kad je to i formalizirano, pripadnici 7. crnogorskog kontingenta će u narednim danima doći u Hrvatsku, na pripreme s hrvatskim kolegama.

ISAF - regionalna zapovjedništva

ISAF – regionalna zapovjedništva

Ministarstvo obrane Crne Gore potvrdilo je da će crnogorski vojnici u Mazar-e-Sharifu izvršavati zadatke zajedno s hrvatskim i njemačkim vojnicima, kao dio multinacionalne jedinice namjenski organizirane za osiguranje tamošnje vojne baze „Marmal“. Osnovna zadaća bit će im vanjsko osiguranje baze, zbog čega će se morati u određenoj mjeri promijeniti i prilagoditi tzv. nacionalno ograničenje („caveat“). Temeljem tog ograničenja, crnogorskim je vojnicima do sada bilo zabranjeno napuštanje baze i sudjelovanje u ofenzivnim i protupobunjeničkim aktivnostima. Zbog Mazar-e-Sharifa, novo nacionalno ograničenje sadržavat će mogućnost napuštanja baze, ali isključivo zbog ispunjenja zadaća vezanih uz osiguranje baze, dok će i dalje biti zabranjeno uključivanje u borbene aktivnosti. Druga je novost da će od ožujka sljedeće godine crnogorski pripadnici ISAF-a patrolirati na motornim vozilima (što do sada nije bio slučaj). Prednost je i to što će se većina crnogorskog kontingenta grupirati na jednoj lokaciji, s kvalitetnijim smještajem, efikasnijim logističkim osiguranjem i kvalitetnijom medicinskom zaštitom. Osim toga, smanjit će se i ukupan broj pripadnika Vojske Crne Gore u Afganistanu – s 40 na 30 vojnika, čime će se, tješe se Crnogorci, smanjiti i troškovi sudjelovanja u misiji.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.