ISAF i ostali dobri odnosi Hrvatske i Crne Gore

 

190 hrvatskih i 23 crnogorska vojnika danas su po prvi puta kao zajednički hrvatski kontingent ispraćeni put NATO-misije ISAF u Afganistanu. Svečanom ispraćaju u vojarni iz sklopa 91. zrakoplovne baze „Pukovnik Marko Živković“, osim hrvatskog obrambenog vrha, prisustvovalo je i visoko izaslanstvo iz Crne Gore, predvođeno ministricom obrane Milicom Pejanović-Đurišić te načelnikom Glavnog stožera Vojske CG, viceadmiralom Draganom Samardžićem. Crnogorskim vojnicima ovo je već drugi ispraćaj u samo nekoliko dana – naime, u petak, 1. ožujka, svečano su ispraćeni i u domovini, na vojnom aerodromu u Golubovcima.

Brigadir Krešo Tuškan, zapovjednik mješovitog 21. kontingenta u misiji ISAF

Brigadir Krešo Tuškan, zapovjednik mješovitog 21. kontingenta u misiji ISAF

Dogovori o sudjelovanju crnogorskih vojnika u sastavu hrvatskog kontingenta vođeni su nekoliko mjeseci, da bi kulminirali zajedničkom obukom za misiju ISAF tijekom siječnja ove godine i završnom pokaznom vježbom „Hrvatski ponos 13/1“, održanom početkom veljače. Zapovjednik 21. hrvatskog kontingenta, brigadir Krešo Tuškan, suradnju s Vojskom Crne Gore opisao je kao „dvije zemlje-dva partnera-jedna misija“. Ovaj će mješoviti kontingent u Afganistanu biti angažiran pod njemačkim zapovjedništvom, a na poslu osiguranja baze „Marmal“ u Mazar-e-Sharifu (provincija Balkh). Hrvatskim je vojnicima to tek jedno od starih odredišta, dok je onima crnogorskima – velika novost.

Kao što smo već pisali, većinski dio crnogorskih vojnika nalazio se u Pol-e-Khomriju, u mađarskoj bazi „Panonia“. No, kako su se Mađari povukli iz Afganistana, tako je Ministarstvo obrane Crne Gore potražilo novu bazu za svoje vojnike. Kao jedan od glavnih razloga za preseljenje u Mazar-e-Sharif bila je upravo činjenica da se tamo već godinama nalaze hrvatski vojnici, i da nije bilo nekih većih sigurnosnih problema. U bazi „Marmal“, formiranoj 2005. godine, nalazi se između 5 i 8 tisuća pripadnika koalicijskih snaga, a u njoj je smješteno i Zapovjedništvo Oružanih snaga SR Njemačke u Afganistanu te Regionalno zapovjedništvo Sjever.

Ivo Josipović i Milica Pejanović-Đurišić: euroatlantska suradnja Hrvatske i Crne Gore

Crna Gora je zemlja s kojom Hrvatska ima najbolje odnose u regiji, i najužu suradnju posljednjih godina. To, među ostalim, treba zahvaliti i tzv. Američko-jadranskoj povelji (A5-inicijativa), koja pod okriljem euroatlantskih integracija zemalja jugoistočne Europe okuplja Hrvatsku, Albaniju, Makedoniju, BiH i Crnu Goru. Do kraja 2012. toj je skupini predsjedavala Hrvatska, a od 1. siječnja 2013. na čelu joj je narednih šest mjeseci – Makedonija. Današnji susret ministara obrane Hrvatske i Crne Gore, Ante Kotromanovića i Milice Pejanović-Đurišić, iskorišten je za razgovore o daljnjoj suradnji – prije svega suradnji dviju ratnih mornarica u zaštiti Jadranskoga mora, kao i u školovanju te obuci pilota protupožarnih zrakoplova. Hrvatska je pozvala crnogorske partnere da se priključe i međunarodnom projektu obuke posade helikoptera, koji se u sklopu NATO-ve inicijative „Smart Defence“ organizira u 93. zrakoplovnoj bazi Zemunik.

Pomoć Crnoj Gori u ime RH obećao je i predsjednik Ivo Josipović. Prilikom susreta s Milicom Pejanović-Đurišić, Josipović je obećao svu „potrebitu stručnu pomoć Crnoj Gori na njenom putu k punopravnom članstvu u NATO-u“, dodajući da ta hrvatska podrška neće izostati ni tijekom procesa pristupanja te susjedne zemlje Europskoj uniji. Crna Gora očekuje da će poziv za članstvo u NATO-savezu dobiti na prvom sljedećem summitu, dok je pregovore o pristupanju EU započela 29. lipnja prošle godine.

Tzv. „crnogorski tjedan“ u Zagrebu završit će u četvrtak, 7. ožujka 2013. godine, kada će predsjednici i članovi saborskih odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, te za obranu, ugostiti izaslanstvo Odbora za sigurnost i obranu Skupštine Crne Gore.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.