Ministarstva obrane BiH i Crne Gore o Afganistanu

 

Na napise o navodno žurnoj evakuaciji Škole vojne policije u Kabulu, gdje se, prema navodima medija, hrvatski mentorski tim povukao zajedno sa svojim partnerima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Slovenije, reagirala su, uz MORH, još 2 od 5 nadležnih ministarstava obrane.

 

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine priopćilo je tijekom jučerašnjeg dana da se 6 instruktora Vojne policije Oružanih snaga BiH upravo vraća kući nakon odrađene 6-mjesečne službe u Školi Vojne policije u Kabulu (Afganistan). „Instruktori su bili upućeni na izvršavanje navedene misije u okviru NATO misije obučavanja Afganistanske Nacionalne Armije, a kao rezultat obveza proisteklih iz Memoranduma o razumijevanje Američko-jadranske povelje (A-5 plus) na čelu sa SAD i zemljama potpisnicama: Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Hrvatska i Makedonija. Druga rotacija instruktora Vojne policije OS BiH upućena je 1. rujna 2012. godine u Školu Vojne policije u Kabul, i otpočela je s izvršavanjem dodijeljene misije“, poručuje Ministarstvo obrane BiH.

Ministarstvo obrane Crne Gore još je škrtije na riječima. „Dva pripadnika 5. kontingenta Vojske Crne Gore, koji su bili angažirani u Vojnopolicijskoj školi u Kabulu, 19. rujna redovnim planiranim transportom napustili su teritorij Afganistana i nalaze se na putu za Crnu Goru. Ni u jednoj fazi pripreme i samog transporta sigurnost crnogorskih vojnika nije bila ugrožena“, piše u priopćenju Ministarstva obrane Crne Gore. Na kraju se još dodaje da ni ostali pripadnici Vojske CG u misiji ISAF u Afganistanu, koji se nalaze u bazama Pol-e-Khomri i Mazar-e-Sharif, nisu ugroženi, te izvršavaju redovne zadaće bez problema.

Mediji u ove dvije zemlje primijetili su i popratili priču načetu jučer ujutro u hrvatskome tisku, pa otuda onda vjerojatno i službena reagiranja tamošnjih vlasti. Kako se ostala ministarstva obrane spomenuta u temi (Albanija, Makedonija i Slovenija) izgleda nisu našla suočena s upitima svojih domaćih medija, nisu se smatrala potrebnim osvrtati ni na pisanje hrvatskih dnevnih novina koje je pokrenulo čitavu temu.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.