U RACVIAC-u o regionalnim iskustvima mirovnih operacija

 

U srijedu, 13. kolovoza, održat će se međunarodna konferencija pod nazivom “Regional peacekeeping experiences from ISAF to the Middle East, and the way forward for ‘smart’ peacekeeping“. Ovo zanimljivo događanje zajednički organiziraju Atlantsko vijeće Hrvatske i NATO Odjel za javnu diplomaciju, u prostorima organizacije RACVIAC – Centre for Security Cooperation, u Rakitju kraj Zagreba.

Nakon rada u Afganistanu, John Allen i Kolinda Grabar-Kitarović i u RACVIAC-u

Nakon rada u Afganistanu, John Allen i Kolinda Grabar-Kitarović i u RACVIAC-u

Program koji započinje u 9 ujutro otvorit će umirovljeni američki general John Allen, bivši zapovjednik misije ISAF u Afganistanu i sadašnji savjetnik američkoga predsjednika za pitanja Bliskog istoka, te Kolinda Grabar Kitarović, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju. Ovakav uvod u temu mirovnih operacija i posebice Afganistana bit će nastavljen diskusijama o iskustvima pojedinih zemalja regije u misiji ISAF, te o jačanju regionalne suradnje – cilju na kojem Hrvatska već duže intenzivno radi.

Nakon radnog ručka, sudionici skupa detaljnije će se pozabaviti regionalnim mogućnostima vojne obuke i suradnje, s naglaskom na sudjelovanje u mirovnim operacijama (iskustva centra RACVIAC, Centra za mirovne operacije Vojske Srbije, kao i “Peace Support Operations Training Centre – PSOTC” iz BiH, te makedonskog “Regional Training Communication Centre – RTCC”). Osim toga, u sklopu diskusije pripadnika akademskih zajednica iz zemalja regije pokušat će se doći do odgovora na pitanje “Pomažu li takva zajednička djelovanja u mirovnim operacijama u inozemstvu ujedno i uklanjanju razlika koje su proteklih desetljeća izrasle među zemljama Zapadnoga Balkana”?

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.