COVID-19: novčana nagrada za brigu o bolesnicima

 

Hrvatska Vlada je na svojoj 27. sjednici, održanoj u ponedjeljak, 07. prosinca, donijela odluku o privremenom uvećanju plaće za zdravstvene djelatnike, djelatnike u sustavu socijalne skrbi, pripadnike OS RH i službenike kaznenih tijela koji trenutno obavljaju poslove vezane uz oboljele od bolesti COVID-19. Radi se o tzv. „posebnoj nagradi“ u iznosu od 10 posto od osnovne plaće djelatnika, koja će se uz plaću isplaćivati za vrijeme dok spomenuti djelatnik obavlja poslove vezane uz pružanje skrbi oboljelima od COVID-a. Posebna nagrada u ovom iznosu odnosi se na sve nabrojene kategorije, a o dodjeli nagrade pripadnicima OS RH na Vladi je govorio ministar obrane Mario Banožić.

 „Pripadnici OS RH, odnosno medicinski timovi koji obuhvaćaju liječnike, medicinske tehničare i sestre angažirani su u potpori Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice, u radu stacionara u Areni Zagreb, koji predstavlja pomoć zdravstvenom sustavu za vrijeme pandemije bolesti COVID-19 za područje grada Zagreba i Zagrebačke županije. Pružamo potporu Zavodu za javno zdravstvo Ličko-senjske županije angažiranjem liječnika, te Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Hrvatska vojska obavlja i provedbu hitnog zračno-medicinskog prijevoza unesrećenih i oboljelih koji obuhvaća i hitni medicinski let i prijevoz pozitivnih osoba na koronavirus koji su životno ugroženi. Do sada su pripadnici Hrvatske vojske postavili 89 šatora za potrebe trijažnih postupaka, smještaj pacijenata i u druge svrhe, te je ustupljeno 480 vojničkih kreveta za smještaj pacijenata. Brzim i učinkovitim reakcijama Hrvatska vojska dokazuje kako ispunjava svoju ustavnu misiju i zadaću, te kako je uvijek na raspolaganju svom narodu. Koristim ovu priliku te pohvaljujem Hrvatsku vojsku koja od početka pandemije COVID-19  aktivno sudjeluje i pomaže civilnim institucijama i našim građanima kroz razne oblike potpore.

Predlaže se donošenje odluke kojom se pripadnici OS RH zdravstvene službe koji obavljaju poslove vezano za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelim od COVID-19 utvrđuje posebna nagrada u iznosu od 10 posto osnovne plaće pripadnika. Navedena nagrada isplaćivat će se pripadniku za vrijeme koji je sukladno odluci Ministarstva obrane proveo na obavljanju poslova u djelatnostima koje pružaju zdravstvenu skrb oboljelima od bolesti COVID-19. Sredstva za provedbu ove odluke osiguravana su u financijskom planu Ministarstva obrane“.

Prema ovoj Vladinoj odluci, primjena isplate u skladu s ovom Odlukom započinje s obračunom plaće za mjesec studeni 2020. godine, što znači da se neće računati za ranije mjesece u kojima su pripadnici vojne zdravstvene službe – vojni epidemiolozi također bili na ispomoći civilnim institucijama, kao što je svojedobno potvrdio i dr. Krunoslav Capak.

Prema MORH-ovoj evidenciji, u radu stacionara u zagrebačkoj Areni angažirana su ukupno 3 liječnika i 6 medicinskih tehničara i sestara, kao i pripadnici OS RH zaduženi za logističku pomoć. Kroz smjenski rad, napominje Ministarstvo obrane, bit će uključen ukupno 21 pripadnik OS RH. Pripadnici Vojno zdravstvenog središta Zapovjedništva za potporu – 2 liječnika na tjednoj bazi – pomažu Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, dok 2 liječnika i 2 medicinska tehničara na tjednoj bazi sudjeluju u hitnom zračnom medicinskom prijevozu na Krku. Jedan je liječnik na tjednoj bazi pružao ispomoć u praćenju epidemiološke situacije pri Županijskom zavodu za javno zdravstvo Ličko-senjske županije.

Odluka o novčanoj nagradi pripadnicima OS RH – zdravstvene službe izašla je jučer, 09. prosinca, i u Narodnim novinama, te je s današnjim danom stupila na snagu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.