Zaraženi pripadnici OS RH evakuirani s Kosova

 

Ministarstvo obrane Crne Gore priopćilo je danas o evakuiranju jednog službenika svog Ministarstva obrane i 3 pripadnika OS RH koji su bili angažirani u NATO misiji KFOR na Kosovu. „Nakon testiranja pripadnika misije KFOR, ustanovljeno je da su pozitivni na virus COVID-19. Oni su dobrog i stabilnog zdravstvenog stanja, a liječenje će nastaviti u svojim državama“, priopćilo je crnogorsko Ministarstvo obrane. Generalštab Crne Gore sam je ponudio pomoć Hrvatskoj, a vojnici su tijekom današnjeg dana, uz poštivanje svih epidemioloških propisa, prevezeni helikopterom Zrakoplovstva Vojske Crne Gore do Splita.

Crnogorski tim za evakuaciju (Photo: MO CG)

Kako je oko 17:30 priopćilo Ministarstvo obrane RH, zaraženi hrvatski vojnici stigli su u Split u poslijepodnevnim satima.

Pirpadnici 32. HRVCON-a na predavanju o islamu (Photo: MORH)

„Pripadnici Hrvatske vojske nemaju izražene simptome bolesti, osjećaju se dobro, a liječenje će nastaviti u KBC-u Split. Odluka o njihovom povratku u Hrvatsku je donesena kako bi im se, ukoliko zatreba, pružila adekvatna zdravstvena skrb odnosno kako bi se smanjilo opterećenje na medicinsku službu u operaciji KFOR. Riječ je o pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz sastava 32. hrvatskog kontingenta NATO operacije potpore miru u Republici Kosovo (Kosovo Force – KFOR)“.

Ministar obrane Damir Krstičević i načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj izrazili su iskrenu zahvalnost crnogorskom ministru obrane Predragu Boškoviću i načelniku Glavnog stožera Vojske Crne Gore generalu Dragutinu Dakiću, kao i svim vojnicima Vojske Crne Gore koji su sudjelovali u ovoj operaciji.

KFOR TF-MED u radnoj posjeti Sveučilišnom kliničkom centru Kosovo, 21. travnja 2020. (Photo: Staff Sgt. Amberlee Boverhuis, US Army)

U posljednjih tjedan dana došlo je do jačeg proboja koronavirusa među pripadnike NATO misije KFOR na Kosovu. Prije tjedan dana, u subotu 18. travnja, potvrđeno je da je novim virusom zaraženo više vojnika, zbog čega je barem jedan austrijski vojnik evakurian u domovinu, kako je naknadno potvrdio i glasnogovornik austrijskog Ministarstva obrane Michael Bauer. Danas je Slovenska vojska potvrdila zarazu kod svoja 3 vojnika, pripadnika misije KFOR, koji su smješteni u karanteni u bazi „Film City“ u Prištini. Očekuje se i njihova evakuacija u Sloveniju, što će vjerojatno napraviti naši susjedi s vlastitim snagama. Prošloga tjedna od koronavirusa umrlo je dvoje lokalnih službenika zaposlenih u kampu Bondsteel.

Američki medicinski stručnjaci razgledavaju lokalnu opremu u Prištini, 21. travnja 2020. (Photo: Staff Sgt. Amberlee Boverhuis, US Army)

U četvrtak, 23. travnja, zapovjednik Regionalnog zapovjedništva Istok (RC-E) misije KFOR objavio da je odlučeno zbog pandemije bolesti COVID-19 lokalno osoblje koje radi u kampu Bondsteel zadržati i smješteno u kampu do daljnjega. Takvim prekidom redovnog kontakta lokalnog osoblja s domaćom sredinom pojačane su epidemiološke mjere. Inače, sveukupno osoblje misije je, kao što se jučer moglo čuti, na brizi namjenske postrojbe unutar KFOR-a koja je nazvana „Task Force Medical“ (TF-MED), i koja vodi testiranje i upravlja odgovor na pandemiju u suradnji s domaćim Sveučilišnim kliničkim centrom (UCCK) – koji je ujedno i namjenska COVID-19 bolnica za osoblje iz misije KFOR i stanovništvo Kosova.  Kao što se početkom tjedna moglo čuti od brigadira Paresh Patela, sam KFOR ima kapacitete za obradu 9 do 19 testova na dan, dok Sveučilišni klinički centar Kosovo može obraditi 300 testova na dan. U zamjenu za pomoć lokalnih vlasti pri obradi testova, KFOR je najavio doniranje opreme, npr. osobnih zaštitnih sredstava, ne bi li time lokalnim medicinskim vlastima olakšao rad i svakodnevno funkcioniranje. Upravo je ova ograničena sposobnost obrade testova, vjerojatno i pogodovala rastu epidemioloških problema u okvirima misije KFOR.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.