Čn Petek pri kraju mandata u NATO ACO

 

SACEUR Scaparrotti i prvo dočasnik ACO Petek (Photo: MSG Melanie Machnitzke, DEU Army)

Prije pune 4 godine, točnije 03. ožujka 2015., objavljena je vijest o izboru tadašnjeg prvog dočasnika OS RH časničkog namjesnika Davora Peteka za jedno od dva najviša dočasnička mjesta u NATO strukturi. Protekle 4 godine čn Petek obavljao je dužnost prvog dočasnika Zapovjedništva za operacije (ACO) NATO-a, sa sjedištem u belgijskom gradu Monsu. Petekov izbor bio je otklon od dotadašnje prakse da takve pozicije drže pripadnici Oružanih snaga SAD-a, pa je tim više ova dužnost za Hrvatsku bila važna i značajna. Njegov odličan mandat približio se kraju, a vrhovni zapovjednik Savezničkih snaga u Europi (SACEUR), general Curtis M. Scaparrotti, izabrao je novog prvog dočasnika u ACO.

Tako će sljedećeg mjeseca od čn Davora Peteka dužnost preuzeti Estonac, časnički namjesnik Siim Saliste. On će postati 6. po redu prvi dočasnik u NATO ACO, a SACEUR general Scaparrotti njegov je izbor kratko prokomentirao: „Uvjeren sam u liderske sposobnosti narednika Salistea i veselim se što će se pridružiti zapovjednom timu ACO-a. Njegovo iskustvo, znanje i predanost kolegama u službi, kao i misiji, čine ga posebno kvalificiranim za preuzimanje ove važne dužnosti, koju je čn Petek časno služio tijekom protekle 3 i pol godine“.

Čn Siim Saliste trenutno je prvi dočasnik Oružanih snaga Estonije, i to prvi na ovoj, za Estonce novoj poziciji, te je odgovoran za spremnost, razvoj i obuku dočasnika. Do sada je nekoliko puta bio u različitim NATO misijama i operacijama – tako je 1999. bio na Kosovu (KFOR), te potom u BiH (SFOR), kao i u Afganistanu (ISAF). Bio je raspoređen i na nekoliko dužnosti u NATO zapovjedništvima, te je trenutno osobni savjetnik zapovjednika Savezničkih snaga u Europi.

Čn Petek predat će dužnost 30. travnja ove godine, a o poslu koji čeka njegovog estonskog kolegu Salistea je rekao: „Narednik Saliste donosi bogato iskustvo i strast prema poslu. Ova je dužnost zahtjevna, a odgovornost velika. Znam da je narednik Saliste prva osoba za nastavak unapređivanja dočasničkog korpusa NATO-a“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.