Davor Petek preuzeo dužnost Prvog dočasnika NATO saveza

 

Svečanom primopredajom dužnosti donedavni prvi časnik OS RH časnički namjesnik Davor Petek i službeno je jučer preuzeo dužnost Prvog dočasnika NATO Savezničkog zapovjedništva za operacije (Allied Command Operations – ACO). Svečanost je održana u Monsu u Belgiji, gdje se nalazi i sjedište spomenutog zapovjedništva. Čn Petek preuzeo je dužnost od američkog dočasnika Richarda T. Smalla, i time postao prvi ne-Amerikanac na dužnosti koju će obavljati tijekom iduće 3 godine.

Kako smo već ranije pisali, Petek je ovim imenovanjem postao glavni savjetnik NATO-ovog zapovjednika Savezničkih snaga u Europi (SACEUR-a), američkog generala Philipa M. Breedlovea po pitanju vojnika i dočasnika u NATO savezu. Na jučerašnjoj svečanosti primopredaja je simbolički prikazana predajom mača Savezničkog zapovjedništva za operacije, koji je Petek primio iz ruku SACEUR-a, američkog generala Breedlovea.

Davor Petek je u kratkome govoru istaknuo iznimnu čast što je Hrvatska kao jedna od najmlađih članica NATO-saveza dobila priliku i na ovaj način pokazati kvalitetu svojih dočasnika u zapovjedništvu kakvo je Zapovjedništvo za operacije NATO-a. Budući je već ranije imao priliku raditi sa svojim prethodnikom, čn Smallom, Petek dobro zna što ga čeka na novoj dužnosti:

„Posao je izuzetno aktivan, izuzetno brzog tempa. Većina posla se svodi, uz savjetovanje gen. Breedloveu po pitanju dočasnika i vojnika, uglavnom u obilasku zapovjedništava, operacija i postrojbi NATO-a koje su raspoređene diljem svijeta – radi poboljšanja i kvalitete, i standardizacije postupaka koje mi imamo u obuci i provedbi samih operacija.“

Jučerašnjoj svečanoj primopredaji prisustvovala je i delegacija OS RH koju su činili načelnik GS OS RH general Drago Lovrić, zapovjednik HKoV-a general Mate Ostović, vojni predstavnik RH pri NATO i EU general Mate Pađen, te Prvi dočasnik OS RH čn Dominik Ban. Načelnik GS general Lovrić Petekov izbor vidi kao dokaz da Hrvatska vojska ima izuzetne ljude, koji mogu izgrađivati hrvatske Oružane snage, što su prepoznali i u NATO savezu.

—————————

—————————

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.