Davor Petek – prvi dočasnik u NATO ACO, SHAPE, Mons

 

Prilikom jučerašnjeg ispraćaja 2. kontingenta OS RH put misije “Resolute Support” u Afganistanu, javnosti je objavljena i još jedna zanimljivost. Naime, samo dan ranije (u utorak 3. ožujka) u Hrvatsku su stigle vijesti o izboru prvog dočasnika OS RH na jedno od dva najviša dočasnička mjesta u NATO strukturi. Konkretno, riječ je o mjestu prvog dočasnika (Command Senior Enlisted Leader – CSEL) pri NATO Zapovjedništvu za operacije (Allied Command Operations – ACO) u belgijskom gradu Monsu. To je imenovanje obavljeno odlukom vrhovnog zapovjednika Savezničkih snaga u Europi (SACEUR-a), američkog generala Philipa M. Breedlova – koji je na to mjesto, po strukturi ACO ukupno šesto po važnosti, imenovao Davora Peteka iz Hrvatske.

O tome se kratko oglasio i Davor Petek, časnički namjesnik, te ujedno i aktualni prvi dočasnik Oružanih snaga Republike Hrvatske: “Jučer smo dobili službenu potvrdu da sam izabran za prvog dočasnika Zapovjedništva za operacije NATO-a. To je dužnost glavnog savjetnika NATO-ovog zapovjednika generala Breedlovea po pitanju vojnika i dočasnika u NATO savezu“. Predsjednica Grabar-Kitarović ovo je imenovanje komentirala riječima: “Naš prvi dočasnik Petek odabran je među respektabilnim kandidatima iz 19 zemalja i ja mu želim čestitati na tome. On je inače i sam sudjelovao u misiji u Afganistanu, a vrlo sam ponosna na njega jer je to dokaz profesionalnosti i vrhunskog rada pripadnika OS RH“.

Prvi dočasnici pri NATO zapovjedništvima

Časnički namjesnik Petek svoju će novu dužnost preuzeti 19. lipnja 2015. godine, na službenoj ceremoniji u okviru SHAPE-a. Dok se moglo čuti da će Davor Petek biti i prvi predstavnik OS RH na takvome mjestu, činjenica je da su strateška mjesta prvih dočasnika pri NATO zapovjedništvima tradicionalno američke pozicije. Tako i trenutno oba ovakva mjesta (CSEL ACO u Monsu i CSEL ACT u Norfolku) drže iskusni Amerikanci, obojica karijernim podrijetlom iz Zračnih snaga SAD. Inače, treba spomenuti i činjenicu kako je čitav ovaj tip organizacije dočasničke strukture u vojnom sustavu preuzet iz anglosaskih zemalja, gdje ga uz Veliku Britaniju, Australiju, Kanadu i Južnu Afriku koriste i Sjedinjene Američke Države te NATO savez. No, to za Davora Peteka ne bi trebao biti problem, budući je riječ o profesionalcu koji je s američkim obrazovnim sustavom, te vojnim ustrojima SAD i NATO imao opsežnih iskustava – među ostalim i kao osoba 2014. godine uvedena u Dvoranu slavnih za međunarodne studente Akademije prvih dočasnika Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država (na čemu je Peteku posebno čestitao upravo američki general zbora Philip M. Breedlove, koji ga je sada i imenovao na novu dužnost).

Vrhovna zapovjednica i ministar obrane čestitaju na visokom imenovanju

Na dužnosti prvog dočasnika NATO Zapovjedništva za operacije Petek će zamijeniti časničkog namjesnika (CMSgt) Richarda T. Smalla, koji je na ovu dužnost stigao 19. kolovoza 2011. godine. Kao i njegov nasljednik, Small je svoj posao definirao kroz “mentoriranje dočasničkog i vojničkog kadra savezničkih zemalja, te predstavljanje njihovih interesa pred NATO čelništvom“. Ujedno, tu je i odgovornost za profesionalni razvoj spomenutog vojničkog te dočasničkog kadra, kao i standardizacija politika Saveza koje se na njih odnose. Tom su popisu poslova Oružane snage RH u svom priopćenju dodale i “savjetovanje SACEUR-a o razvoju, obuci i osposobljavanju vojnika i dočasnika zemalja članica NATO-a i Partnerstva za mir”. U tu će svrhu tijekom idućih godina Davor Petek ponešto i putovati, sudjelovati na nizu stručnih skupova te zapovjednih događanja, a imat će i svoj neovisni kanal za komuniciranje s javnošću (što je vrlo kvalitetno ustrojeno pri NATO ACT, za razliku od Zapovjedništva za transformacije u Norfolku).

Časnički namjesnik DAVOR PETEK – Životopis (prema OS RH)

Časnički namjesnik Davor Petek rođen je 7. ožujka 1975. u Karlovcu. Osnovnu školu završava 1989. godine u Slunju nakon koje upisuje vojnu gimnaziju u Zagrebu. Krajem druge godine škole 1991. godine, za vrijeme obuke na vojnom poligonu Slunj, bježi s vojnog poligona i napušta školu. Nakon okupacije Grada Slunja 1991. odlazi u Zagreb gdje nastavlja srednjoškolsko obrazovanje. Prijavljuje se u program razmjene studenata te odlazi u Seattle, država Washington, Sjedinjene Američke Države, gdje završava srednju školu. Nakon završetka srednje škole, 1993. godine vraća se u Republiku Hrvatsku i pridružuje 1. gardijskoj brigadi „Tigrovi“.

U 1. gardijskoj brigadi ostaje sve do 2003. godine te tijekom deset godina obnaša razne dužnosti, od vojnika, vođe skupine, zapovjednika desetine, operativnog dočasnika, prvog dočasnika pješačke bojne i prvog dočasnika 1. gardijske brigade. Od 1995. do 1999. godine, zajedno s dočasnicima i časnicima 1. gardijske brigade razvija dočasnički zbor 1. gardijske brigade te provodi niz obuka sa svrhom uspostave dočasničkog lanca potpore. U lipnju 2003. raspoređen je u Zapovjedništvo 1. korpusa u Odjel za operativne poslove. Sredinom ožujka 2004. preuzima dužnost prvog dočasnika Središta za borbenu obuku te iste godine odlazi u operaciju potpore miru ISAF na dužnost prvog dočasnika voda.

Prvi dočasnik GS OSRH, siječanj 2013.

U srpnju 2007. odlazi u Joint Forces Command HQ Brunssum, Kraljevina Nizozemska, na dužnost stožernog dočasnika gdje postaje voditelj mobilnog tima za obuku (Joint Mobile Training Team) s kojim provodi obuku i tečajeve u zemljama NATO-a i PfP-a (Partnerstva za mir). Tijekom istog perioda obnaša dužnosti prvog dočasnika Knowledge Managemet Directorate (J5/7) u JFC HQ te predsjednika dočasničke organizacije (Other Ranks Association). Na zahtjev NATO škole Oberammergau i Oružanih snaga Švicarske konfederacije provodi tečajeve u NATO školi i Švicarskoj vojnoj akademiji.

Povratkom u Republiku Hrvatsku 2010. godine raspoređen je u Obučno središte za međunarodne vojne operacije, a ubrzo u Odjel za operativne poslove Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske. Od ožujka do studenoga 2011. obnaša dužnost prvog dočasnika Hrvatske kopnene vojske. Na dužnost prvog dočasnika Oružanih snaga Republike Hrvatske postavljen je 1. listopada 2012. godine.

petekU siječnju 2014. upućen je u operaciju potpore miru ISAF na dužnost prvog dočasnika (Command Senior Enlisted Leader) Unified Training Advisory Group u sastavu NATO Training mission Afghanistan /NTM-A). Navedena dužnost uključivala je zadaće savjetovanja prvih dočasnika Afganistanskog zapovjedništva za obuku i doktrinu (ANA Training and Education Command)) i njemu podređenih obučnih središta i škola te prvog dočasnika Nacionalne vojne akademije Maršal Fahim (Marshal Fahim National Defense University). Za postignute rezultate u provedbi zadaća u operaciji potpore miru ISAF odlikovan je medaljama US Army Meritorious Service Medal i NATO Meritorious Medal.

Časnički namjesnik Davor Petek diplomirao je na Kineziološkom Fakultetu u Zagrebu, smjer fizička priprema sportaša. Završio je temeljnu i naprednu dočasničku izobrazbu u Dočasničkoj školi Hrvatskog vojnog učilišta i Dočasničku akademiju kopnene vojske SAD-a (USA Sergeants Major Academy). U svojoj karijeri završio je niz obuka u Republici Hrvatskoj i inozemstvu: temeljna padobranska obuka u Gardijskom središtu za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović-Gavran”, NATO Academic Instructor Course i Advanced Leadership Course u NATO školi u Oberammergau, tečaj za instruktore i tečaj za bojeva gađanja BMATT-CEE u Republici Češkoj.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.