Čeka li Godišnje izvješće za 2012. ljetni godišnji odmor?

 

Kraj je svibnja i ljeto samo što nije na vratima. Osim tih redovitih i prirodnih pojava, ove se godine ukazuje i još jedna pravilnost, doduše u hrvatskom obrambenome sustavu. Kao i prošle godine, portal Obris.org ponovo vapi, budući da nema ni traga “Godišnjem izvješću o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama Republike Hrvatske za 2012. godinu, s Izvješćem o stanju obrambenih priprema u Republici Hrvatskoj za 2012. godinu“. Radi se o dokumentu koji već godinama pred Vladu RH, Sabor i hrvatsku javnost dolazi sve kasnije, da bi ove godine tu opet bili probijeni svi dosadašnji rokovi i rekordi. Takvu smo lošu praksu komentirali i lani – ali početkom svibnja – kada je kasno podnošenje ovog dokumenta praktično pa osiguralo njegovo raspravljanje i usvajanje početkom ljeta. No, ono što je lani izgledalo loše, ove se godine već pokazuje kao nešto nedostižno dobro, kao ona “dobra stara vremena”.

Zavrzlama s Godišnjim izvješćem pred ljeto 2012. godine

Godišnje izvješće rekordno kasni pred Vladu RH

Naime, početkom svibnja 2012. godine, portal Obris.org se pitao kud nestade Godišnje izvješće za 2011. godinu, koje je već tada rekordno kasnilo. Ubrzo smo saznali službene razloge kašnjenja, a dokument je i stvarno osvanuo u postupku. Iz Vlade je Godišnje izvješće za 2011. godinu krenulo u Sabor 17. svibnja, s 27. sjednice Vlade RH, što smo također uredno popratili, a onda i detaljnije analizirali. Dok su kao razlog njegova kašnjenja u predlaganju bile navođene promjene u sastavu dokumenta i podizanje njegove kvalitete, te se tvrdnje u stvarnosti nisu obistinile. Tada novo Godišnje izvješće, rađeno pod dirigentskom palicom pomoćnika ministra Dragana Lozančića, pokazalo se upravo suprotnim.

Dragan Lozančić, iz obrambenog planiranja u obavještajno reformiranje

Godišnjim izvješćem za 2011. godinu bila je razbijena dotad kroz godine stvorena formularna struktura tog dokumenta. No usprkos službenim najavama, uvedene su se promjene pokazale lošima. U svojoj novoj formi, čitav je ovaj godišnji dokument zapravo ispao prilično skraćen i informacijski jako osiromašen, dok je u njemu povećana tek količina beskorisnih slika i svakolikih ubačenih grafičkih ukrasa. Ujedno, promjenom strukture njime objavljenih podataka, u više je segmenata zapravo onemogućeno kvalitetno uspoređivanje podataka kroz godine, što je dodatno unazadilo čitav ovaj izvještajni napor. Uglavnom, hrvatskoj je javnosti predstavljen svojevrsni bastard – dokument koji je od dotadašnjeg Godišnjeg izvješća krenuo napadno ličiti na neka strana izvještajna rješenja strukturno više razine (prvenstveno na američki Quadrennial Defense Review – QDR). Pri tome, hrvatsko izvješće takve više razine (famozni Strateški pregled obrane – SPO) pojavilo se tek neslužbeno i u radnoj verziji, da bi onda nakon proljeća 2012. godine opet potonulo u birokratskim vodama daljnjeg ispravljanja i dorađivanja.

Takvo, bitno osakaćeno i manjkavo Godišnje izvješće za 2011. godinu potom je raspravljeno pred Odborom za obranu na njegovoj 5. sjednici, održanoj 24. svibnja 2012. godine. A kako smo i predviđali, pred plenarni je sastav Hrvatskoga sabora Godišnje izvješće za 2011. godinu došlo tek 13. lipnja 2012. godine, nedugo pred ljetnu stanku Sabora. Ondje je, nakon kraće rasprave, taj dokument bio i jednoglasno usvojen, dva dana kasnije, 15. lipnja 2012. godine – sve to rekordno kasno, što se dobro vidi i iz priložene kronološke tablice.
—————–

Godina   raspravljanja

Datum podnošenja   Saboru

Datum rasprave na   nadležnome odboru

Datum glasovanja na   općoj sjednici

2006

12.1.2006.

24.1.2006.

10.2.2006.

2007

16.3.2007.

23.3.2007.

30.3.2007.

2008

27.3.2008.

6.5.2008.

9.5.2008.

2009

25.3.2009.

21.5.2009.

19.6.2009.

2010

1.4.2010.

28.4.2010.

28.5.2010.

2011

21.4.2011.

19.5.2011.

10.6.2011.

2012

17.5.2012.

24.5.2012.

15.6.2012.

—————–

Zašto je to bitno?

Kao prvo, (1) zato što se tu radi o jedinstvenom dokumentu, praktično osnovnom izvoru uvida u stanje i razvoj nacionalnog obrambenog sustava u pojedinoj godini. Kao drugo, (2) bitno je da se podaci sadržani u ovom dokumentu zaključuju s 31. prosinca prethodne godine, tako da kašnjenje njegove objave ujedno znači i da su objavljeni podaci u trenutku svog stavljanja na uvid javnosti praktično pa već povijesni, stari najmanje pola godine. Time je ikakvo suvislo promatranje hrvatskog obrambenog sustava radikalno otežano, transparentnost tog dijela države je smanjena, a prostor za makinacije povećan.

Što se još vidi iz ovogodišnjeg povećanog kašnjenja Godišnjeg izvješća za 2012. godinu?

Može li Godišnje izvješće za 2012. godinu u raspravu prije jeseni?

Vidi se tu više odvojenih stvari. Kao prvo, Godišnje izvješće za 2012. godinu samo je dio ukupnosti obrambenih dokumenata koji su u posljednje vrijeme izostali ili kasne. Kasne tu redoviti godišnji dokumenti – nema Godišnjeg izvješća za proteklu kalendarsku godinu, ali nema ni dokumenta “Godišnja razmjena informacija o obrambenom planiranju 2013.”, sličnog dokumenta, koji je prošle godine osvanuo 30. svibnja, a također dodatno skraćen i osiromašen. No, kasne i strateški dokumenti – nema Strateškog pregleda obrane (koji je tijekom 2012. bio i u javnoj raspravi), ali ni novog Dugoročnog plana razvoja OS RH, a kamoli još i Strategije obrane. Spomenimo tu da nema ni Strategije nacionalne sigurnosti (SNS) – dokumenta koji je prošle godine odlukom Vlade RH izuzet iz djelokruga MORH i dobačen u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP), da bi onda ondje potonuo u birokratiziranju i bio po posljednji put spomenut početkom prosinca prošle godine. Izostanak donošenja spomenutih osnovnih strateških dokumenata (SPO, DPR) još se prošloga ljeta opravdavalo njihovim operativnim usklađivanjem s novim obrambenim zakonima, koji jednako tako kasne. Na nove tekstove Zakona o obrani i Zakona o službi u OS RH – koji su svoje prvo čitanje prošli glasanjem 1. veljače ove godine – ozbiljno se računalo još prošloga ljeta. Dok se čeka podnošenje njihovih dopunjenih i dorađenih verzija u Sabor na drugo čitanje, može se samo konstatirati da neugodnosti oko ljudstva praktično pogođenog njihovim nedonošenjem (i izostanak uvođenja mogućnosti sklapanja trećih profesionalnih ugovora) pokazuju jasno da ni tu nije riječ o ikakvome planu, već upravo suprotno – o incidentu i raspadu plana.

Zoran Drča, sam pred brojnim planskim izazovima?

Kao drugo, bit će zanimljivo pratiti je li svo ovo kašnjenje ujedno i jedna od kolateralnih posljedica kadrovskih premještanja koja je Vlada RH izvodila tijekom protekle godine. Kada se u listopadu 2012. počeo spominjati prelazak reformski nastrojenog pomoćnika ministra obrane za obrambenu politiku Dragana Lozančića na čelo Sigurnosno-obavještajne Agencije (SOA), portal Obris.org sa zebnjom je konstatirao da taj potez ima potencijala raditi probleme u obrambenome planiranju. Nastavno na to, pratili smo i postupak odabira kandidata za čelno mjesto SOA-e, kao i ukupnu militarizaciju obavještajnog sektora RH, provođenu u posljednje vrijeme. Novi pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku imenovan je na 65. sjednici Vlade RH, 6. prosinca 2012. godine. Na prvi pogled, radilo se tu o svojevrsnom izboru kontinuiteta – budući je mladi Zoran Drča takve poslove radio i na mjestu načelnika, pod vodstvom svoga prethodnika Lozančića. No u kuloarima se već tada moglo čuti i prigovore vezane uz mladost te praktično neiskustvo novog pomoćnika ministra. Otvoreno je pitanje, dakle, predstavlja li ovogodišnje opće kašnjenje svekolikih obrambenih dokumenata i praktičnu potvrdu tih nagađanja?

Kako bilo da bilo, dosadašnje kašnjenje Godišnjeg izvješća za 2012. godinu otvara realnu mogućnost da se 2013. godine o ovome dokumentu u Saboru raspravlja tek na jesen. Ako pri tome bude još i riječ o izvješću sastavljanom po modelu koji je prošle godine postavio Dragan Lozančić, to će onda biti i dvostruka šteta. No živi bili pa vidjeli!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.