Brzinska promjena zapovjednika Pukovnije vojne policije

 

Kada je prvoga dana travnja u radnom posjetu Pukovniji vojne policije bio načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj u pratnji čn Dražena Klanjca, prvog dočasnika OS RH, objavljena je redovna protokolarna vijest, uz jedno malo iznenađenje. Naime, pokazalo se da Pukovnija vojne policije ima novog zapovjednika – brigadira Tomislava Kasumovića, dotadašnjeg zapovjednika Središta za razvoj vođa „Marko Babić“ u Udbini. Iznenađenje je veliko jer je prije samo nekoliko mjeseci – točnije u rujnu 2020. – došlo do primopredaje dužnosti zapovjednika Pukovnije vojne policije, a dotadašnji zapovjednik brigadir Mate Radoš predao je dužnost novom zapovjedniku Pukovnije VP pukovniku Mili Skukanu. Pukovnik Skukan do tada je bio zapovjednik Središta vojne policije za obuku „Bojnik Alfred Hill“, no na čelu Pukovnije vojne policije, kako se ispostavilo, proveo je tek 3 i pol mjeseca. Ministarstvo obrane je na upit portala Obris.org odgovorilo da je brigadir Kasumović na čelu Pukovnije vojne policije od 1. siječnja ove godine, dok ga je na mjestu zapovjednika Središta za razvoj vođa zamijenio pukovnik Ivan Vukelić. „Do promjene na čelu Središta za razvoj vođa došlo je zbog prioritetne popune dužnosti zapovjednika Pukovnije vojne policije, a u skladu s potrebama službe”, stoji u MORH-ovom odgovoru.

Pukovnik Tomislav Kasumović 2019. na čelu Središta za razvoj vođa

Novi zapovjednik Središta za razvoj vođa, pukovnik Ivan Vukelić, došao je na čelnu poziciju središta koje je, moglo bi se lako reći, još u razvojnoj fazi. Središte za razvoj vođa svečano je otvoreno u rujnu 2019. godine, i do danas su u njemu provedene dvije pilot obuke i jedna „prava” obuka. Tako je bilo i zamišljeno od početka – da se tijekom dvije pilot obuke naprave potrebna kalibriranja programa obuke, kao i analiza ispunjenih očekivanja i postavljenih ciljeva, kako bi „prava” obuka bila bolja i svrsishodnija. MORH nam je potvrdio da se to i dogodilo: „Nakon obje pilot obuke, provedene su detaljne raščlambe te se koncept i program obuke mijenjao u skladu s određenim predznanjima koje su stečene kroz obuku u postrojbama”.

Tamošnju obuku je do sada završilo 126 polaznika, kojima bi ona trebala poslužiti za prikupljanje dodatnih znanja, poručuju iz MORH-a: „Temeljna zamisao obuka ne podrazumijeva novi raspored polaznika nakon uspješno završene obuke, već im daje dodatna znanja o vođenju na razinama na kojima su ustrojbeno raspoređeni”.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.