Promaknuća, odlikovanja i pohvale povodom Dana OS RH

 

Povodom 27. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga RH, obilježavanja Dana OS RH i Dana HKoV, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar Kitarović donijela je, na prijedlog ministra obrane, već tradicionalne odluka o promaknućima, odlikovanjima i pohvalama za pripadnice i pripadnike OS RH. Kako piše u priopćenju iz Ureda predsjednice, ukupno su promaknuta 84 pripadnika Oružanih snaga, odnosno jedan admiral, jedan general, 13 časnica i 69 časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Robert Hranj – novi viceadmiral

U čin viceadmirala promaknut je kontraadmiral Robert Hranj, a u čin general-bojnika promaknut je brigadni general Siniša Jurković.

Promaknuto je 12 pukovnika u čin brigadira i dva kapetana fregate u čin kapetana bojnog broda. U čin brigadira/kapetana bojnog broda promaknuti su pukovnici: Robert Jandriš-Sačer, Mario Kauzlarić, Dražen Levatić, Zdravko Magdić, Krešimir Maras, Marjo Milinović, Damir Novinc, Mario Pleša, Ivica Sertić, Enver Smajli, Branko Tićac, i Darko Vondra te kapetani fregate: Zoran Medvidović i Ante Tvrdeić.

Promaknuto je 17 bojnika u čin pukovnika (od njih tri bojnice u čin pukovnice). Promaknuto je 17 satnika u čin bojnika i dva satnika/vojna specijalista u čin bojnika/vojnog specijalista (od njih tri satnice u čin bojnice i dvije satnice vojni specijalista u čin bojnice vojnog specijalista).

U čin viših časnika promaknuto je ukupno 50 časnika, od kojih je osam žena.

Zapovjednik HKoV-a Siniša Jurković novi je general bojnik

Promaknuto je 19 natporučnika u čin satnika i tri poručnika fregate u čin poručnika bojnog broda (od njih četiri natporučnice u čin satnice). Promaknuto je devet poručnika u čin natporučnika i jedan poručnik korvete u čin poručnika fregate (od njih jedna poručnica u čin natporučnice). U činove nižih časnika promaknuta su ukupno 32 časnika od kojih je pet žena.

Ukupno je odlikovano 16 pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske i dvije postrojbe iz Domovinskog rata. Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, za izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodni ugled Republike Hrvatske odlikovan je umirovljeni general zbora Ante Roso. Redom Nikole Šubića Zrinskog, za junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu, odlikovane su 201. brigada protuzračne obrane – Osijek i 1. domobranska bojna Pula. Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i iznimnim okolnostima u miru, odlikovan je pukovnik Ivica Markanjević.

Promaknuća i pohvale – dio ovlasti Vrhovne zapovjednice OS RH

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su satnik Ivica Bekić, satnik Ivica Rašić, satnik Goran Vrgoč, stožerni narednik Zoran Beljo, stožerni narednik Josip-Herwatin Gabrek, stožerna narednica Nina Krnić, stožerni narednik Predrag Samaržija i stožerni narednik Renato Tomljanović. Spomenicom domovinskog rata, za sudjelovanje u domovinskom ratu, odlikovani su časnički namjesnik Krešimir Babić, časnički namjesnik Damir Brezovec, stožerni narednik Mladen Glumac, stožerni narednik Jurica Mikšić i stožerni narednik Ivan Orlandini. Medalja „Ljeto 95“, za sudjelovanje u vojno-redarstvenoj operaciji „Ljeto 95“ dodijeljena je stožernom naredniku Zvonimiru Ivančiću.

Denis Tretinjak – pohvala za zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (Photo: OSRH/J.Cindrić)

Ukupno je pohvaljeno 17 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom vrhovne zapovjednice pohvaljeni su: brigadni general Denis Tretinjak, brigadir Krešimir Trstenjak, pukovnik Veljko Biško, pukovnik Petar Čulo, pukovnik Robert Jurković, pukovnik Darko Mršo, kapetan fregate Teo Prolić, časnički namjesnik Hrvoje Kranjčina, nadnarednik Marijo Primorac, nadnarednik Zdenko Šistov i narednik Nemanja Uzelac. Za ostvarene natprosječne rezultate u provedbi zadaća pružanja pomoći institucijama civilne vlasti prilikom čišćenja snijega, pohvalom vrhovne zapovjednice pohvaljeni su: satnik Renato Mladina, natporučnik Dražen Lukunić, narednik Mirko Blažević, razvodnik Željko Čatić, razvodnik Dražen Husarić i vojnik Ivan Šinković.

Svečanost u Domu HV (Photo: MORH/J.Kopi)

Već jutros je u Domu HV-a „Zvonimir“ u Zagrebu održana svečanost  uručenja izvoda o promaknućima, pohvalama i nagradama pripadnicima Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH. Osim promaknuća, odlikovanja i pohvala koje je dodijelila Predsjednica RH, isto je učinio i načelnik GS OS RH Mirko Šundov. Odlukom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH promaknuto je sveukupno 96 dočasnika, od kojih je sedam žena, a dodijeljena su i dva čina skupnika. Ukupno 54 pripadnika OS RH primilo je nagrade i pohvale načelnika GS OS RH, dok je zamjenik načelnika GS nagradio i pohvalio 8 pripadnika. Dvije pohvale i nagrade dodijelio je i direktor GS OS RH. Osim toga, jutros su svečano uručene i nagrade drugoplasiranim i trećeplasiranim s natjecanja „Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.