Brodosplit: Banožić je dobio 4 izjave o sposobnosti, MORH: nije istina

 

Nakon što su jučer predstavnici Brodosplita, odnosno DIV grupe, izjurili sa sjednice saborskog Odbora za obranu, danas se ta kompanija oglasila priopćenjem reagirajući na jučerašnju glavnu tezu ministra obrane Marija Banožića. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Odlučno demantiramo jučerašnju neistinitu izjavu ministra obrane u kojoj je izrečeno da Brodosplit odbija dostaviti izjavu o financijskim i tehničkim mogućnostima koja je već nekoliko puta pismeno i usmeno zatražena od Tomislava Debeljaka. Činjenice, koje su lagano provjerljive uvidom u pisanu komunikaciju, su bitno drugačije od izjavljenog.
Ministarstvo obrane RH je zatražilo izjavu o financijskim i tehničkim mogućnostima Graditelja dopisom od 09.12.2022. Na isti dopis Graditelj je izjavu poslao dopisom od 14.12.2022. Nakon obmanjivanja javnosti od strane ministra da još nismo poslali izjavu, šaljemo je još jednom 03.04.2023. kojom izjavljujemo i dokazujemo svoju financijsku i tehničku sposobnost. Ministarstvo slijedećim dopisom od 16.05.2023. ponovno traži izjavu. Na isti dopis Graditelj odgovara dopisom od 22.05.2023. kojim ponovno izjavljuje i dokazuje svoju financijsku i tehničku sposobnost. Te završno, ministar svojim dopisom od 01.06.2023. ponovno traži dostavu izjave. Graditelj dopisom od 07.06.2023. po četvrti puta dostavlja izjavu o financijskim i tehničkim sposobnostima.
Punih 8 godina aktivno guramo investitora da se što prije izgrade brodovi. Da smo složni i brzi već je 50-ti brod trebao izaći kao izvozni proizvod na kojem država najviše zarađuje. Potpuno spremni jedva čekamo završetak brodova sukladno zakonima RH“.
Oko 15 sati reagiralo je Ministarstvo obrane priopćenjem u kojem stoji:

„U predmetnom priopćenju ponovo je izneseno niz neistinitih tvrdnji i pogrešnih interpretacija činjeničnog stanja, a na račun ministra obrane Marija Banožića i Ministarstva obrane.Jedini interes ministra obrane Marija Banožića je Hrvatsku ratnu mornaricu opremiti obalnim ophodnim brodovima, radi održavanja i daljnjeg jačanja sposobnosti Obalne straže Republike Hrvatske u nadzoru i zaštiti prava i interesa Republike Hrvatske na moru.

Ističemo pritom kako Ministarstvo obrane kao Naručitelj cijelo vrijeme ima pozicionirana financijska sredstva u državnom proračunu u skladu s odredbama Ugovora i njegovih izmjena i dopuna. No, Graditelj nije izvršio preuzete obveze i time nije mogao ni fakturirati račune kao preduvjet za naplatu već pozicioniranih financijskih sredstava Ministarstva obrane za realizaciju Ugovora. Kako bi se navedeni Ugovor izvršio u interesu Republike Hrvatske i Ministarstva obrane, Ministarstvo obrane nastavilo je komunikaciju s Brodosplitom.

Ministar obrane posjetio je Brodosplit početkom svog mandata (Photo: MORH/ M. Čobanović)

Drugim riječima, kako bi se uvjerili u mogućnost nastavka gradnje obalnih ophodnih brodova od Graditelja je više puta zatražena potvrda tehničke, financijske i stručne sposobnosti Graditelja. Graditelj je MORH-u odgovarao kako posjeduje sve potrebne sposobnosti za nastavak gradnje brodova, no bez dostave jasne Izjave i dokaza.

Ministarstvo obrane i 1. lipnja 2023. godine od Graditelja je zatražilo da ponovo dostavi Izjavu i dokaze da posjeduje zahtijevanu tehničku, stručnu i financijsku sposobnost. Naime, riječ je o Izjavi koju je Graditelj već jednom morao priložiti u postupku javne nabave 2014. godine, a kada je odabran kao Graditelj. I u ovom slučaju, Brodosplit je MORH-u dostavio nejasnu izjavu, odnosno ne na način na koji je to MORH kao Naručitelj tražio.

Podsjećamo kako je upravo nastojanje Ministarstva obrane za dostavljanjem predmetne Izjave od strane Graditelja podržao i Odbor za obranu Hrvatskog sabora nakon jučerašnje održane sjednice.

Iz svega navedenog vidljivo je kako Ministarstvo obrane na čelu s ministrom Marijem Banožićem poduzima sve potrebne radnje kako bi došlo do završetka gradnje i opremanja obalnih ophodnih brodova što je u interesu Hrvatske vojske, Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže.“

Portal Obris.org od samoga početka tvrdi da Brodosplit iz cijelog niza razloga ima problema u provedbi postupka izgradnje traženih obalnih ophodnih brodove, a još 2018. smo izrazili – sada se vidi – opravdanu sumnju u nastavak gradnje OOB-ova. Također, u protekle 3 godine nebrojeno puta smo pisali i argumentirali kako ministar Banožić izvrće činjenice ili pak otvoreno govori neistinu, skrivajući se pritom iza klasificiranja čak i najosnovnijih informacija i dokumenata. Tako da je, nažalost, u ovom slučaju na snazi ona narodna – „našla krpa zakrpu“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.