OOB u izgradnji – pogled iz Brodosplita

 

Nakon što se od prošlogodišnjeg polaganja kobilice (u rujnu 2015.), te jedne inspekcije zapovjednika HRM-a Stipanovića i Obalne straže Raffanellija (travanj 2015.), nije čulo praktički ništa o tijeku izgradnje OOB-a za potrebe hrvatske Obalne straže, splitsko brodogradilište Brodosplit krenulo je u PR-akciju. Uz reportažu u jednom hrvatskom tjedniku, i Škveranka, “informativna stranica za škverane i prijatelje Brodosplita“, objavila je malu fotoreportažu o izgradnji plovila za Obalnu stražu. Tekst i odabrane fotografije prenosimo na portalu Obris.org, u nastavku.

 

Trup je građen u 30 tona teškoj kolijevci radi sprečavanja deformacija strukture od tankih čeličnih limova.

Gradnja u 30 tona teškoj kolijevci radi sprečavanja deformacija strukture broda

Splitski škverani rade na projektu izgradnje pet brodova za potrebe Obalne straže Hrvatske ratne mornarice, koji bi hrvatsku Obalnu stražu trebao staviti uz bok modernijih svjetskih obalnih straža. Njima Brodosplit stječe nove reference i vraća se u nišu ratne brodogradnje. Bit će to prvi vojni brodovi izgrađeni u Hrvatskoj nakon više od dva desetljeća.

Zatvoreni navoz splitskog brodogradilišta potpuno je opremljen i zaštićen, i kao takav omogućava sigurnost i kontrolirani postupak izgradnje do samog ulaska radnika i materijala. „Brodogradilište specijalnih objekata“ svoj je razvojni put započelo početkom sedamdesetih gradnjom podmornica, a nastavilo gradnjom velikih desantnih brodova za Hrvatsku ratnu mornaricu ”Krka” i ”Cetina”, te gradnjom velikog broja brodova raznih namjena za civilno tržište.

Krma broda krije prostor za brzu interventnu brodicu

Krma broda krije prostor za brzu interventnu brodicu

Brod optimirane potrošnje goriva, dužine 43,50 metara i širine 8 metara, bit će opremljen temeljnim oružjem svih obalnih straža danas, a to su automatski top 30 mm i dvije ručno upravljive strojnice 12,7 mm, te 4 ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava. Ostvarivat će brzinu od 28 čvorova i bit će vrlo sposoban u pogonu. Posada će brojati 17 ljudi, a imat će veliki doplov i autonomiju na moru 10 dana. Bit će opremljen i desalinizatorima za filtriranje morske u pitku vodu.

Temeljna namjena ovih brodova je ophodnja radi nadzora i zaštita interesa Republike Hrvatske na moru. Oni će se koristiti i za potporu otočnom stanovništvu. U ratu se obalni ophodni brodovi koriste za zaštitu unutarnjih morskih voda te za zadaće borbene i logističke potpore.

Zadaće ovih obalnih brodova bit će – zaustavljanje ribarica, krijumčarskih glisera, ali i spašavanje brodolomaca i nadzor nad mogućim onečišćenjem.

Brodosplit je u razvoj projekta uložio 5,5 milijuna eura vlastitih sredstava

Kako bi brod bio najbolji, Brodosplit je u reprojektiranje uložio oko 1,5 milijuna eura, a u veće i manje modifikacije ukupno 4 milijuna eura vlastitih sredstava.

Uskoro – podizanje dizalicama iz koliijevke i postavljanje na navoz u istom prostoru.

Škverski su meštri napravili četiri velike strateške modifikacije u svrhu poboljšanja projekta:

  • Da bi brod bio lakši i operativniji sastavljen je od čelika povišene čvrstoće debljine 4 do 6 milimetara. Ukupno će na svaki brod biti ugrađeno 67 do 70 tona čelika, te 7 do 8 tona aluminija. Čelični i aluminijski dio će biti spojeni posebnom tehnikom trimetalnim trakama. a brod će težiti 200 tona.
  • Brod su produžili metar i pol, za dva konstruktivna rebra, te je on sada dug 43,5 metra, a forma mu je vitkija i bolja.
  • Veću stabilnost i plovidbenost brodu će omogućiti ugradnja bočnih perajičnih aktivnih stabilizatora.
  • Napravljena je promjena krmene forme kako bi se u brod mogao ugraditi veći brodski vijak, odnosno propeler, što mu omogućava dostignuće zadane minimalne brzine od 28 čvorova. U punoj brzini od Splita do Visa brodu će trebati oko jedan sat.

Jedan od segmenata aluminijskog nadgrađa, koje će uskoro bit kompletno za ugradnju

Brodosplit je u projekt uključio 34 domaće tvrtke koje svojom proizvodima opremaju brod, a ugovor o nabavci topa i strojnice potpisao je s turskom tvrtkom „Aselsan“. Na brod će biti ugrađena daljinski upravljana oružana stanica SMASH opremljena s 30mm Mk44 Busmaster-II topom. Glavne značajke stanice su daljinsko upravljanje, built-in sustav elektro-optičkih senzora za autonomno djelovanje, djelovanje danju i noću, stabilizirana kupola, te automatsko praćenje cilja. Može ispaliti 200 komada streljiva u minuti.

Ugovor o izgradnji pet obalnih brodova vrijedan je 385, 4 milijuna kuna. U svijetu već postoji veliki interes za ovaj brod. Splitski škver prima vrlo ozbiljne upite iz više zemalja; Irana, Saudijske Arabije, Vijetnama, Indonezije, a najveći interes pokazala je Crna Gora. Uspješan plasman ovog broda Brodosplitu bi u budućnosti ostvario mogućnost da vojni program postane jedan od glavnih poslova brodogradilišta.

 

* ovaj je tekst preuzet s internetske stranice Škveranka (https://skveranka.wordpress.com/), na kojoj ga je 4. kolovoza 2016. godine objavila Anita Matijaš iz Brodosplita. Članak pod originalnim naslovom “Brodosplit zainteresirao svjetsko tržište prototipom vojnog broda” je s više zanimljivih priloga dostupan na internetskoj adresi: https://skveranka.wordpress.com/2016/08/04/brodosplit-zainteresirao-svjetsko-trziste-prototipom-vojnog-broda/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.