Brodosplit: počinje gradnja OOB-ova za HRM

 

Pola godine nakon što su Ministarstvo obrane i Brodosplit potpisali ugovor o nastavku gradnje još 4 obalna ophodna broda za potrebe HRM i Obalne straže, splitski je brodograditelj objavio da napokon kreće s poslom. Kako je prenio portal Morski.hr, gradnja narednog OOB-a počinje početkom sljedećeg tjedna. Prema planu koji je iznio bivši ministar obrane Damir Krstičević prilikom potpisivanja ugovora u veljači ove godine, drugi OOB iz ove serije trebao bi biti predan HRM-u do 18. rujna 2021., treći i četvrti – godinu dana kasnije, a posljednji, peti po redu obalni ophodni brod trebao bi biti u rukama Hrvatske ratne mornarice do 18. rujna 2023. Sve to pod uvjetom, naravno, da se gradnja ne otegne kao što se otegla gradnja i testiranje prototipa, koji danas nosi naziv OOB-31 “Omiš”. Predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak bio je početkom godine uvjeren da će sada ići sve po planu, jer će se sva četiri broda početi raditi istovremeno. Cijena je bila znatno ispod realne, nevoljko je priznao Debeljak, tek “šezdesetak milijuna kuna bez PDV-a”, s time da je to cijena za “Hrvatsku”, a ne i za potencijalne strane naručitelje. Interesenata za Brodosplitove OOB-ove ima, a nedavno je i predsjednik Zoran Milanović njime doplovio u Crnu Goru, koja je već ranije pokazala zanimanje za ovaj hrvatski proizvod.

U nastavku prenosimo tekst s portala Morski.hr. …

U brodogradilištu Brodosplit u ponedjeljak 10.08. u 10 sati rezanjem limova bit će obilježen nastavak izgradnje serije obalno ophodnih brodova, ugovorenih za Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

Prije dvije godine isporučeni prototip obalnog ophodnog broda ‘Omiš’ svojom je tehničkom opremljenošću i plovnim karakteristikama znatno unaprijedio sposobnosti Obalne straže, te je redovit u akcijama traganja i spašavanja.

Kao npr. u siječnju 2019. godine kada je pretraživan akvatorij od Mljeta do Prevlake. Potragu su otežavali nepovoljni vremenski uvjeti, odnosno vrlo jaka bura, zbog čega se u potragu uključila i obalna straža s novim brodom OOB-31 ”Omiš” koji je opremljen s aktivnim sustavom za stabilizaciju ljuljanja koji omogućuje brodu punu operativnost na stanju mora 4 te udovoljavanje NATO kriterijima za pomorstvenost (STANAG 4154), što se kod jake bure pokazalo ključnom sposobnošću, jer upravo ovakvi uvjeti i zadaće razlog su zbog kojeg HRM-u trebaju ovakvi tipovi brodova.

Brodovi dužine 43,16 metara i širine 8 metara bit će opremljeni temeljnim oružjem svih obalnih straža danas, a to su automatski top 30mm i dvije ručno upravljive strojnice 12,7 mm, te 4 ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava.

Trup OOB-a bit će izgrađen od čelika povišene čvrstoće AH36, a nadgrađe od aluminijske slitine. Osigurana im je nepotopivost u slučaju naplavljivanja svaka dva susjedna odjeljka u trupu (npr. kod naplavljivanja obje strojarnice brod neće potonuti). Brodovi su opremljeni zaštitom od Nuklearno-biološko-kemijskog (NBK) djelovanja posebnim sustavom za NBK filtroventilaciju i hermetizaciju brodskih radnih i stambenih prostora.

Bit će opremljeni krmenom rampom i diverzantskom brodicom krutog trupa dužine 7.7 metara za 6 članova posade s propulzijskim dizel motorom koji omogućuje brzine do 40 čvorova i autonomiju plovidbe od 60 NM.

Kapacitet brodova je 16 ljudi uz autonomiju plovidbe od 10 dana. Vrlo su sposobni u progonu i ostvaruju brzine do 29 čvorova, koje im osiguravaju glavni brodski motori snage 2 x 2525 kW.

Model OOB-31 Brodosplit je izložio na vojnom sajmu ASDA 2019

Kao posebna odlika ističe se optimiziranost brodskih sustava gdje s jednim ukrcajem goriva mogu otploviti 1000 nautičkih milja pri brzini od 15 čvorova. Optimizirana potrošnja goriva zbog inovativnog dizajna oblika trupa i odličnih plovidbenih svojstava omogućava vrlo efikasno korištenje čime se ostvaruju znatne uštede u usporedbi sa sličnim brodovima.

Temeljna namjena ovih brodova je ophodnja radi nadzora i zaštita interesa RH na moru. Oni će se koristiti i za potporu otočnom stanovništvu te sudjelovanje u akcijama trganja i spašavanja na moru. U ratu se obalni ophodni brodovi koriste za zaštitu unutarnjih morskih voda te za zadaće borbene i logističke potpore. Uvođenje u operativnu uporabu OOB-a nastavak je projekata modernizacije i razvoja novih sposobnosti Hrvatske ratne mornarice.

 

*portal Morski.hr objavio je 7. kolovoza 2020. tekst pod nazivom “Brodosplit objavio: “Od ponedjeljka nastavljamo graditi seriju obalno ophodnih brodova”, koji se u originalnom obliku može naći na adresi https://morski.hr/2020/08/07/brodosplit-objavio-od-ponedjeljka-nastavljamo-graditi-seriju-obalno-ophodnih-brodova/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.