Odbor za obranu: interes RH je da dobije sve naručene brodove

 

Iz trećeg pokušaja danas se konačno uspio sastati saborski Odbor za obranu sa samo jednom točkom dnevnog reda – „Informacija o situaciji u svezi završetka gradnje, opremanja i isporuke Republici Hrvatskoj preostala četiri u seriji ugovorena obalna ophodna broda“. Odbor se na ovu temu trebao najprije sastati 1. lipnja, no Ministarstvo obrane navodno nije bilo spremno pa je sjednica odgođena. Nova je sazvana za 15. lipnja, MORH je ovoga puta bio spremniji jer je u međuvremenu uspio isposlovati sjednicu zatvorenu za javnost, no ministar obrane je u to vrijeme bio na NATO sastanku u Bruxellesu, pa je sjednica ponovno odgođena. Danas je bila „treća sreća“, svi su uspjeli doći – i članovi  Odbora, i ministar obrane, i vlasnik Brodosplita – no nakon više od 2 sata rasprave jedini zaključak bio je – nikakvog pomaka nema.

„Nismo se odmaknuli ni za korak, nažalost, tamo smo gdje smo i bili, mislim da je dobro na kraju, mada ne smijemo baš o svemu govorit’ – ne smijemo uopće govorit o ovome o čemu smo pričali gore, ali mislim da je dobro da smo se bar u ovakvoj formi zainteresirali, da je širi krug ljudi u to uključen, da imamo informacije iz prve ruke…“,

zaključio je inicijator današnje sjednice, predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović. Koliko je sjednica na momente bila žestoka, najbolje se vidjelo po predstavnicima Brodosplita – vlasniku Tomislavu  Debeljaku i članu Uprave DIV grupe Darku Pappu, koji su nakon otprilike dva sata od početka sjednice izjurili van i nestali iz saborske zgrade. Jedino što su novinari iz njih uspjeli iščupati je novo obećanje da će „sigurno završiti brodove jer smo supersposobni“ (Debeljak), te da „kad MORH kaže da više nije tajna onda ćete vidjeti svi skupa papire pa ćete sami ocijeniti“ (Pappo).

Sudeći po izjavama nakon sjednice Odbora, obje strane ostale su na svojim dosadašnjim stajalištima – Brodosplit insistira na dodatnim novcima, tvrdeći da MORH nije platio sve što je trebao, a MORH – na pisanoj izjavi da Brodosplit nije u stanju završiti gradnju naručenih brodova. U međuvremenu se izgradnjom OOB-ova bavi Državno odvjetništvo, te splitski Upravni sud, koji je do sada presudio da je Brodosplit bio u pravu uknjiživši se u vlasništvo 3 broda u izgradnji, dok za uknjiženje četvrtog još uvijek nema sudskog pravorijeka. MORH je već najavio žalbu, zbog čega će ovo pitanje preseliti na višu sudsku instancu.

Sljedeće godine obilježit će se tužna obljetnica – 10 godina od potpisivanja ugovora za izgradnju obalnih ophodnih brodova za Obalnu stražu. Do danas, HRM i  Obalna straža zaprimile su tek jedan brod, a MORH je tijekom godine sklopio ukupno 5 izmjena i dopuna Ugovora koje su se u pravilu odnosile na samu dinamiku gradnje, na određene tehničke karakteristike i na promjene cijena. Ministar obrane Mario Banožić na današnjem Odboru za obranu navodno je izvijestio saborske zastupnike koje su daljnje mogućnosti u odnosu na postojeći ugovor, odnosno što Ministarstvo obrane, zajedno sa Županijskim državnim odvjetništvom, traži od Brodosplita.

„To je jedna jednostavna pisana izjava u kojem oni objašnjavaju da li imaju svoje financijske, tehničke mogućnosti kako bi se ovaj projekat završio. To nije ništa novo, nego riječ je o izjavi koju su predali 2014. godine i na osnovu te izjave oni su bili odabrani kao izvođač ovoga posla. Dakle, ono što smo mi svi u bojazni da Brodosplit nema tu mogućnost, međutim Debeljak upravo to izbjegava cijelo ovo vrijeme jasno, nedvosmisleno reći u jednoj pisanoj formi, i to je prva osnova za bilo kakvo daljnje pomicanje“,

rekao je ministar Banožić. Drugi dio problema odnosi se na cijenu:

„Također, u svojim dosadašnjim istupima, i medijskim, je tražio u nekoliko puta dodatna povećanja cijena koja su van opće ikakvih opravdanih mogućnosti jer zadnje povećanje cijena je dobio upravo kroz petu izmjenu ugovora – to je 10% na ukupnu vrijednost koja je donešena sukladno Zakonu o javnoj nabavi iz toga doba, odnosno 2014. godine, za koju je jasno Zakon propisao da do maksimalno 10% može ići  od vrijednosti ugovora. Na taj način, s potpisanim 5. aneksom ugovora, on je prihvatio tu izmjenu cijene, ali je isto tako prihvatio da ostaje kod dinamike gradnje“.

Banožić sve svoje nade za razrješenje ovog gordijskog čvora polaže na Zakon o obveznim odnosima i izjavu o (ne)sposobnosti za završetak gradnje brodova. Nakon više od 2 sata rasprave, saborski Odbor za obranu podržao je Ministarstvo obrane i apelirao na Tomislava Debeljaka da konačno preda traženu  izjavu.

„Mislim da bi ta izjava bila konačno korak u dobrom pravcu i da bi to onda dalo određene garancije, jer interes Republike Hrvatske jeste da dobije te brodove. Nije interes da se obešteti Republika Hrvatska, nije interes da gospodin Debeljak, odnosno Brodosplit, završi u stečaju…ništa od toga nije interes. Interes Republike Hrvatske je  samo da dobije te brodove“,

zaključio je predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.