Testna plovidba novog OOB-a već na ljeto?

 

Jedan od mojih prioriteta bio je završiti agoniju oko izgradnje obalnih ophodnih brodova što je u ovih nekoliko mjeseci moga mandata i učinjeno“, naglasio je u srijedu ministar obrane Ivan Anušić tijekom obilaska poduzeća Brodosplit i gradnje obalnog ophodnog broda za Hrvatsku ratnu mornaricu. Tom prilikom ministar je naglasio kako je jedan od njegovih prioriteta bio završiti agoniju oko izgradnje obalnih ophodnih brodova, uvelike nastalu za vrijeme njegovog prethodnika, što je razvuklo cijeli projekt izgradnje 5 OOB-ova za HRM i Obalnu stražu na punih 10 godina. Brod u izgradnji koji je Anušić danas razgledao trebao bi nositi ime „Umag“ i trenutno je u fazi, kako je rekao ministar obrane, „ugradnje robe unutra, instalacija, izolacije i svih onih sustava da bi brod bio spreman za uporabu“.

Ministar Anušić i načelnik Glavnog stožera, general Tihomir Kundid, sastali su se danas u Brodosplitu s predsjednikom Uprave, Tomislavom Debeljakom koji je izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH upoznao s aktualnim stanjem projekta izgradnje tkz. „prvog od ukupno četiri obalna ophodna broda u seriji“ (a zapravo drugog od pet), čiji je završetak planiran do kraja 2024. godine. Nakon obilaska broda u izgradnji, ministar Anušić podsjetio je da je nakon 14 godina od potpisivanja ugovora i neisporuke obalnih ophodnih brodova Ministarstvo obrane konačno postiglo dogovor s Brodosplitom. U izjavi novinarima Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita, ocijenio je kako je suradnja s MORH-om i ministrom Anušićem,  ponovno normalna i kvalitetna te dobra za Hrvatsku, što je u konačnici i rezultiralo nastavkom izgradnje ranije ugovorenih brodova. „Radit će se u dvije i čak tri smjene da se što prije izbace brodovi. Ove godine će sigurno već u ljeto brod biti u moru i krenuti s probnim vožnjama“, najavio je Debeljak.

Cijena ovog broda je 5,7 milijuna eura, ali to nisu dodatni novci, to je aneks. Znači, nema novoga ugovora, nema novih novaca, nema dodatnih troškova“, rekao je Ivan Anušić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane. Tim Aneksom je predviđen dovršetak ovoga broda, a daljnja realizacija ostalih brodova će se raditi na temelju procjene novih cijena materijala. Spomenutim petim aneksom ugovora odobreno je maksimalno zakonsko povećanje ugovora od 10 posto, na 432 milijuna. „Tih 10 posto trebali smo isplatiti i na drugom, trećem i četvrtom brodu serije. Dogovorili smo s graditeljem da rebalansiramo ta sredstva od deset posto povećanja i da platimo dio tih sredstava na prvom brodu serije. Tako da ostanemo u okviru od prvotnih 396 milijuna ugovora za pet brodova“, pojasnio je brigadni general Davor Tretinjak, načelnik sektora za naoružanje i opremanje u Ministarstvu obrane. No ova financijska sredstva, kazao je ministar Anušić, „ne isporučuju se Brodosplitu nego HBOR-u“, čime je potvrdio da je model koji je u konačnici dogovoren za nastavak izgradnje OOB-a onaj u kojem se ranije nagađalo – putem kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Govoreći o daljnjoj gradnji brodova, ministar je rekao novinarima su u odnosu na 2014. do 2024. poskupjele cijene materijala i opreme poput čelika, te da je inflacija učinila svoje: „To će biti predmet razgovora za dovršetak ostala tri broda, za sada ne“, zaključio je ministar, potvrdivši da se „Umag“ gradi po staroj cijeni, dok će preostala 3 najvjerojatnije imati novu, veću cijenu, što će se definirati ne aneksom, nego izmjenama i dopunama osnovnog ugovora.

 

*Photo: MORH/F.Klen

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.