BREAKING NEWS – Pao hrvatski MiG-21 oznake 121!

 

Slika koja izgleda prikazuje sam trenutak iskakanja pilota Hrženjaka iz zrakoplova MiG-21

Vjerojatno sam trenutak iskakanja pilota Hrženjaka iz zrakoplova MiG-21

Danas u 14:47 sati između Gradića i Donje Lomnice (nedaleko Industrogradnje) srušio se borbeni zrakoplov Hrvatske vojske MiG-21 BIS oznake “121”, potvrdio je i MORH oko 16 sati. Pojedini svjedoci napominju kako je neposredno prije pada rep zrakoplova bio u plamenu, a da su se onda u zraku navodno čule eksplozije. Izgleda kako su pojedini dijelovi zrakoplova pali i u dvorišta obližnjih obiteljskih kuća (pokrov kabine). Prema prvim informacijama, pilot Stanko Hrženjak je uspješno iskočio, pri svijesti je, te nije ozbiljnije ozlijeđen – navodno je riječ tek o posjekotinama po tijelu. Ekipa velikogoričke hitne pomoći koja je na mjesto prizemljenja pilota stigla oko 10 minuta nakon nesreće, vidno šokiranog pilota ubrzo je prevezla u KBC Zagreb (bolnica Rebro) na daljnji liječnički pregled.

Prema svemu sudeći, mjesto pada zrakoplova nedaleko je piste zagrebačke zračne luke Pleso – oko 150 metara od prvih kuća, na području izvan prostora same zračne luke Zagreb, oko kilometar udaljenom od samoga praga tamošnje piste 05. Na mjestu pada širio se gusti crni dim i čulo se da su na poprište pada ubrzo pristigla vatrogasna vozila iz Javne vatrogasne postrojbe Velike Gorice i DVD Lomnica, da bi im onda u pomoć pristigle i kolege iz Zagreba. Navodno je uslijed nesreće na neko vrijeme bila zatvorena i sama zračna luka Pleso.

Jedna od posljednjih fotografija hrvatskog zrakoplova MiG-21 oznake "121", danas na Zemuniku

Jedna od posljednjih fotografija hrvatskog zrakoplova MiG-21 oznake “121”, danas na Zemuniku

Riječ je o letjelici koja je jutros sudjelovala u svečanome preletu ukupno 5 borbenih zrakoplova nad Kninom, te je onda kraće boravila i na Zemuniku – od kuda se u paru s remontiranim MiG-om oznake 131 i vraćao na Pleso. Dok je navodno zrakoplov oznake “135” imao problema sa stajnim trapom pri slijetanju na Zemunik (lijeva noga stajnoga trapa), izgleda da su slične poteškoće pogodile nesretni zrakoplov oznake “121” pri povratku u Zagreb (desna noga stajnoga trapa). Čuje se da je pilot uočio kvar, ostao pribran i nakon zapaljenja zrakoplova (iznad sela Petravec, oko 15 kilometara jugozapadno od Velike Gorice), te je nakon usmjeravanja letjelice u nenaseljeno područje i sam uspješno iskočio kod školskoga igrališta u Donjoj Lomnici.

Treba napomenuti kako se tu ne radi o jednoj od letjelica koje su se nedavno vratile s remonta iz Ukrajini, već o zrakoplovu iz lota koji je remontiran u Rumunjskoj prije gotovo 12 godina, 2003. godine. Neslužbeno se saznaje i da je spomenutoj letjelici bio istekao letni resurs – koji je onda nedavno produžen administrativno (na papiru), kada je kašnjenje povratka remontiranih zrakoplova iz Ukrajine ugrozilo obavljanje nadzora zračnoga prostora u Hrvatskoj.

Više detalja o ovome događaju vjerojatno će biti poznato nakon izvanredne konferencije za medije, koju je Ministarstvo obrane RH sazvalo za danas u 18 sati, u prostorima vojarne “Pukovnik Marko Živković” na Plesu.

————————-

————————-

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.