Intervenirao dežurni borbeni dvojac HRZ-a

 

Danas poslije podne dežurni borbeni dvojac MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva intervenirao je prema zapovijedi NATO zapovjedništva u španjolskoj vojnoj zrakoplovnoj bazi Torrejón (CAOC-TJ) nedaleko Madrida. Da podsjetimo, riječ je o NATO zapovjedništvu aktiviranom 7. veljače 2013. godine, koje od 1. srpnja te godine nosi odgovornost za planiranje, upravljanje, koordiniranje i nadzor nad NATO zračnim operacijama na prostoru Europe južno od Alpa (dok se NATO zračnim prostorom sjeverno od Alpa upravlja iz centra CAOC-U, smještenom u mjestu Uedem na zapadu Njemačke). Kako se ipak radi o nesvakodnevnoj, da ne kažemo izvanrednoj situaciji, priopćenje MORH-a o tom događaju prenosimo u cijelosti:

Dva borbena zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) MiG 21 danas, u srijedu, 1. srpnja 2015., po zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva (Combined Air Operations Centre – CAOC ) izvršili su presretanje civilnog zrakoplova koji je ušao u hrvatski zračni prostor. Radilo se o putničkom avionu, koji je bio na letu iz Frankfurta prema jugoistoku Europe i nije se javljao kontroli leta već na području Slovenije.

Amblem NATO CAOC-TJ

Amblem NATO CAOC-TJ

Nadležno NATO zapovjedništvo u 16,52 sati izdalo je zapovijed za intervencijom  dežurnog borbenog dvojca HRZ i PZO-a, koji su odmah poletjeli i presreli civilni zrakoplov u neposrednoj granici sa Slovenijom. Nakon što je izvršena identifikacija, utvrđeno je da je riječ o avionu Airbus 321 britanske kompanije Monarch Airlines. S obzirom da je navedeni avion letio po planu leta, borbeni dvojac pratio ga je do granice BiH,  te su se po zapovijedi NATO zapovjedništva CAOC vratili u zrakoplovnu bazu Pleso.

Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama predviđenim za takav postupak.

Cjelokupni zračni prostor NATO-a jedinstven je prostor i sve snage brzog odgovora koje provode zadaće air policinga djeluju koordinirano i sinkronizirano pod zapovijedanjem NATO CAOC-a (Combined Air Operations Centre), koje je nadležno za pokretanje procedure presretanja.

Upravo je ovakvu situaciju predvidio nedavno izmijenjeni Zakon o obrani. Savezno zapovjedništvo za operacije do sada je već 2 puta upozorilo Ministarstvo obrane da nije prenijelo ovlasti (tzv. TOA – “Transfer of Authority”) operativnog i taktičkog zapovijedanja i nadzora u okviru zajedničkog sustava protuzračne i proturaketne obrane NATO saveza. Umjesto da se takav prijenos ovlasti riješi zakonski, bivši ministri obrane tu su ovlast tek praktično prenijeli na savezničko zapovjedništvo, ali bez odgovarajućeg zakonskog uporišta u pravnome sustavu RH. Posljednje izmjene i dopune Zakona o obrani napokon su riješile i tu zakonsku rupu. Kako je pred saborskim zastupnicima obrazložila zamjenica ministra obrane Višnja Tafra…

“Mi smo to pokušali regulirati na način da predloženim utvrđuje se kako RH dio Oružanih snaga za nadzor i zaštitu zračnog prostora može dodijeliti nadležnim zapovjedništvima u sklopu zajedničkog sustava protuzračne i proturaketne obrane kojima je pristupila na temelju međunarodnih ugovora, a odluku o dodjeljivanju dijelova OS donosi predsjednik RH na prijedlog Vlade RH. I nadalje, znači 3. stavak tog istog članka, govori o tome da onda načelnik GS može ovlast operativnog i taktičkog zapovijedanja i nadzora nad OS iz stavka 1 ovog članka prenijeti na nadležnog saveznog zapovjednika na temelju odluke iz stavka 2 i uz prethodnu suglasnost Ministarstva obrane. Riječ je o tome da savezni zapovjednik može naš tzv. dvojac uporabiti na način da ga podigne u situacijama koje bi zahtijevalo djelovanje na prostoru RH.”

Odluka o takvom djelovanju, pojasnila je Tafra, mora se donijeti u rekordnom roku:

“Odluka se mora donijeti u roku 15 minuta – vi sami znate da u 15 minuta ukoliko se na radarskoj slici u Napulju vidi da objekt koji je zrakoplov bilo koje vrste prijeti suverenitetu RH, tada savezni zapovjednik u Napulju donosi odluku konzultirajući našeg zapovjednika(zapovjednika HRZ i PZO, op.a.) i kaže da se digne dvojac, jer upravo on može biti taj koji može presresti, koji može kontaktirati sa zrakoplovom, pitati koji je razlog da nije najavljena ruta i zašto se pojavio nad teritorijem RH. Imali ste pred nekakvih mjesec do dva dana priliku vidjeti da se slična situacija dogodila na području RH kada je savezni zapovjednik donio odluku da je efikasnije dignuti talijanske lovce za reakciju, budući da je objekt koji je bio, odn. zrakoplov nad Hrvatskom, u tom trenutku već bio na izlaznoj putanji iz Hrvatske i bila je procjena njegova da kad bi digao hrvatske lovce bi zakasnio do granice Hrvatske. Tada je digao talijanske lovce koji su ga dočekali pri prijelazu hrvatske granice.” 

Prilikom nedavnih rasprava u Saboru moglo se čuti i kako je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u potpunosti sposobno nadzirati i braniti hrvatski zračni prostor, te da je u službu primljeno 11 od 12 remontiranih zrakoplova MiG-21, dok je dnevno upotrebljivo njih 7 do 8.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.