Bira se novi ravnatelj policije

 

Nikoli Milini danas je istekao mandat ravnatelja policije, na koji ga je Vlada RH imenovala 2017. godine. Njegovog nasljednika još nema jer je postupak izbora novog ravnatelja – još u tijeku. Kako je jučer priopćilo Ministarstvo unutarnjih poslova, tek je 3. kolovoza ove godine raspisan natječaj za „imenovanje rukovodećeg policijskog službenika u Ministarstvu unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije – glavni/a ravnatelj/ica policije“.

Na taj se natječaj javilo 5 kandidata koji se ispunili uvjete iz javnog natječaja – jedan od njih je sam Milina, a osim njega javio se i Željko Prša, bivši zamjenik ravnatelja policije, Damir Takač iz postaje Granične policije u Dalju, te Željko Pilipović iz zadarske Službe kriminalističke policije. Peti kandidat iz Policijske uprave šibensko-kninske, koji je također ispunio uvjete, nije došao na razgovor pa nije ni imenovan. Spomenuta četvorica pristupili su razgovoru koji je s njima osobno obavio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Božinović je ujedno i osoba koja će Vladi predložiti kandidata za novog ravnatelja na mandat od 5 godina. Na portalu Obris.org već smo pisali o ovakvom u najmanju ruku neobičnom postupku izbora ravnatelja policije, gdje sve ovisi o osobi ministra – i dojmu ostavljenom tijekom obično vremenski kratkog razgovora pred formiranje konačnog prijedloga prema Vladi. Dok su aktualni kandidati u još donekle boljem položaju jer je ministar Božinović već nekoliko godina na čelu resora, pa je imao vremena upoznati i ljude i procese unutar MUP-a i policije, problem u ovakvom načinu izbora bio bi posebno očigledan u slučaju neiskusnog ministra koji ne bi bio upoznat s resorom, a pred kojim bi se našla ta važna odluka o izboru čelnog čovjeka hrvatske policije.

Po neslužbenim informacijama, stari ravnatelj Milina ima najviše šansi da postane novi ravnatelj policije, i time će se upisati u povijest hrvatske policije kao jedan od rijetkih koji je završio mandat do kraja i imenovan na naredno 5-godišnje razdoblje.  Zanimljivo je i da izgleda kao da je interes za funkciju ravnatelja ponešto opao – dok je u aktualnom natječaju bilo svega 4 kandidata zainteresirana za taj posao, 2017. godine zabilježeno je bilo čak 9 kandidata koji su ispunjavali uvjete, a 2012. – 10 kandidata. Teoretski, Vlada bi na sutrašnjoj sjednici mogla imenovati novog ravnatelja policije, no i nadalje ostaje činjenica da se sve opet radi u zadnji čas, ili nakon što je sat već otkucao zadnju minutu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.