20 minuta za stručnost

Već ovog tjedna bi se moglo neslužbeno znati tko je novi ravnatelj policije

Sutra, u srijedu 06. lipnja, 10 kandidata za ravnatelja policije pojavit će se na sudbonosnom razgovoru kod ministra unutarnjih poslova (ili kod osobe koju on ovlasti), na temelju kojeg će biti izabran prvi čovjek hrvatskih plavaca. O spornim detaljima samog izbora ravnatelja, kao i o kvalifikacijama ministara da procjenjuju tuđu stručnost (u ovom slučaju – stručnost u policijskom poslu) već smo pisali, no bizarnostima tu nije kraj.

MUP je, transparentnosti radi, o kandidatima koji zadovoljavaju formalne uvjete izvijestio na svojoj web-stranici, a dodatno je stavljena i obavijest o pozivima kandidatima na razgovor. Za razgovor u kojem bi trebao dokazati svoja „stručna znanja, sposobnosti i vještine, kao i dosadašnje rezultate u radu“, svaki od kandidata dobio je – 20 minuta!!! To je čak manje od Zakonom o radu propisane pauze – nakon 6 sati neprekinutog rada dnevno, svaki radnik prema članku 52 ZOR-a ima pravo na stanku u trajanju od 30 minuta. No kandidat za ravnatelja policije, s minimalnim iskustvom od 15 godina u obavljanju policijskog posla, sve svoje iskustvo i znanje treba sabiti u 20 minuta (u koje je valjda uključen ulazak i izlazak iz prostorije, kao i pozdrav ministru ili osobi koju on ovlasti). Cinici bi rekli da već u startu više šanse imaju kandidati s kraćom biografijom i skromnijim iskustvom, ili pak oni koji pričaju “kakti verglec”.

Razgovori kandidata za glavnog ravnatelja kao brzopotezne kino-predstave

Raspored za 20-minutnu sesiju određen je prema abecednom redu prezimena kandidata – i tu nema zamjerki. No, zanimljivije je pogledati opis funkcija 10-orice do sada izabranih. Uglavnom načelnik do načelnika, jedan pomoćnik načelnika, jedan zamjenik glavnog ravnatelja, jedan tajnik kabineta, i jedan – razriješeni državni tajnik – Vladimir Faber. Neobična funkcija s nepostojećim radnim mjestom dotičnog kandidata zapravo rangira jednu stepenicu ispod svih ostalih, iako i među njima ima onih koji bi uskoro trebali postati „razriješeni“. Pa im ipak uz ime ne piše da su bivši ili otpisani.

Među svim tim silnim načelnicima, možete birati između onih koji su na čelu pojedinih sektora ili odjela unutar MUP-a, i onih koji šefuju pojedinim policijskim upravama. No samo je jedan od njih – Ivan Katalinić, iz Policijske postaje Krk – načelnik postaje od koje su veće čak pojedine policijske stanice u Zagrebu. Čovjek neobične i prilično kontroverzne karijere, na Krku je zaglavljen još od 2006.,  nakon što je, pod nikad do kraja razjašnjenim okolnostima, smijenjen s mjesta načelnika Uprave Kriminalističke policije pri Ravnateljstvu. Službeno, šturo objašnjenje bilo je da ga tadašnji ravnatelj policije Marijan Benko razrješuje na njegov vlastiti zahtjev, jer mu je funkcija postala previše zahtjevna, a višegodišnja razdvojenost od obitelji – nepodnošljiva. No javni natječaj za glavnog ravnatelja policije svima koji su stekli formalne uvjete omogućuje ravnopravnost pri kandidaturi, bez obzira na dotadašnje iskustvo, nivo opterećenja i odgovornosti, i eventualne repove koji ih prate tijekom karijere.

Vladimir Faber - funkcija: razriješeni državni tajnik

Upravo bi repovi neke od aktualnih kandidata mogli stajati funkcije, bez obzira na ishod 20-minutnog razgovora. I tu je izbor velik – od navodnih propusta u rješavanju slučaja Gotovina, preko mahanja HDZ-ovog članskog iskaznicom u svim ključnim trenucima, pa do toga da je jedan od kandidata svojedobno navodno bio pod istragom SOA-e. U javnosti su se do sada istaknula 3 imena kao neosporni favoriti – Vlado Dominić, Dražen Vitez i Vladimir Faber.

Sva trojica, međutim, za sobom vuku određene političke konotacije koje im ne idu naročito u prilog. Vlado Dominić je relativno friški šef kabineta aktualnog ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića kojem, nakon pljuske na stranačkoj konvenciji, ne treba još i ona resorska, koju bi sigurno (zasluženo) dobio da svog tajnika imenuje novim ravnateljem policije. Dražen Vitez godinama je bio zamjenik posljednjoj u nizu crnih policijskih ovci, Oliveru Grbiću, dok Faberu najviše šteti višegodišnji imidž Karamarkovog čovjeka, prijatelja i – po nekima – kuma. Na marginama favorita nalazi se i četvrto ime – ono Ivice Cetine, aktualnog pomoćnika načelnika Krim-policije u MUP-u, načelnika zadarske policije za vrijeme akcije “Oluja” i bivšeg svjedoka obrane generala Ivana Čermaka.

Ni ostali kandidati nisu imuni na afere, bilo da su ih sami uzrokovali ili su ih iskonstruirali zli jezici. Ali zato, u srijedu svi imaju 20 minuta vremena da uvjere ministra da su afere lažne, a njihovo iskustvo i stručnost „pravi“.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.