Vlado Dominić – zasluženi šef policije ili unaprijeđeni šef kabineta?

Vlado Dominić, netom imenovani ravnatelj policije, prilično je nepoznat u javnosti

Sedam mjeseci nakon smjene tadašnjeg ravnatelja policije Olivera Grbića, hrvatska je policija odlukom Vlade od 27. lipnja dobila novog ravnatelja – Vladu Dominića. To imenovanje i nije neko veliko iznenađenje, budući da mediji već mjesecima spekuliraju kako ministar Ostojić na tom mjestu želi osobu od svog osobitog povjerenja. A u koga će imati više povjerenja nego u svog šefa kabineta!? Dok je pitanje povjerenja ipak jedna vrlo ozbiljna stvar, čak i u bitno manjim stvarima od vođenja pojedinih državnih segmenata, ovo drugo – šefovanje uredom ministra – cijeli postupak imenovanja glavnog ravnatelja pretvara u nepotrebnu i dugotrajnu lakrdiju.

Novi ravnatelj policije, Vlado Dominić, od početka ove godine radio je kao šef kabineta ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića. I to mu nikako nije bio prvi dodir s Ostojićem – u vrijeme kada je upravo Ostojić bio ravnatelj policije (kao prvi na tek uvedenoj funkciji), Dominić je u Uredu ravnatelja radio na dužnosti policijskog službenika za nadzor rada. Istu tu funkciju obnašao je od 2008. do 2011., u mandatima ravnatelja Vladimira Fabera i Olivera Grbića. Višegodišnja uska suradnja s Ostojićem (a navodno i višegodišnja bliskost sa SDP-om) Dominiću je sasvim sigurno donijela prednost u odnosu na druge kandidate za ravnatelja – em je on dobro poznavao ministra, em je ministar dobro poznavao njega. Obojica su dobro upoznata s međusobnim stavovima i pogledima na policijski sustav, planovima za budućnost, radnim navikama – svim karakteristikama važnima kada ministar odlučuje o najpogodnijem kandidatu za jednog od najbližih suradnika. Sigurno je da u istoj poziciji nije bio, recimo, načelnik Policijske postaje Krk, koji je također prošao među 10 kandidata za ravnatelja policije. Kuloarske priče, koje su kolale i prije raspisivanja javnog natječaja za izbor ravnatelja, o tome kako bi Ostojić najradije volio vidjeti Dominića na toj funkciji, idu u prilog tezi da se izboru nije baš u potpunosti pristupilo – kako se to lijepo kaže – „otvorenog uma i otvorenog srca“. Burzovnim rječnikom rečenom, u Dominićevom su slučaju u opticaju bile povlaštene, insajderske informacije!

O tome kako je za procjenu stručnosti ministru Ostojiću bilo dovoljno 20 minuta razgovora s kandidatom – već smo pisali, a mediji su naknadno doznali i da se nisu u potpunosti poštivala sva pravila iz natječaja. Prekršeno je, doduše, ono najbanalnije – nije bilo provjere fizičke spreme (što je u natječaju navedeno kao jedan od posebnih uvjeta). MUP je poluslužbeno objasnio da fizička sprema zapravo i nije najneophodnija za budućeg ravnatelja – a, osim toga, ionako su svi kandidati već zaposleni u MUP-u, pa se računa da ispunjavaju kriterij zdravstvene i fizičke sposobnosti.

 

Hoće li nasljednik Olivera Grbića uspjeti generirati manje skandala od svog prethodnika?

Puno je veći problem – ispunjavanje jednog drugog kriterija iz natječaja – onog prema kojem kandidat mora imati „položeno ili stečeno osobno policijsko zvanje glavni policijski savjetnik“.  Preveliki broj glavnih policijskih savjetnika, od kojih su neki to postali zbog podobnosti a ne stručnosti, jedna je od osnovnih Ostojićevih zamjerki prethodniku mu Karamarku. No, upravo je Ostojić osobno promaknuo svog šefa kabineta Vladu Dominića u glavnog policijskog savjetnika, i time mu direktno „namaknuo“ funkciju koja ga kvalificira za ravnatelja policije. Ostojić je to pojasnio kao svoje diskrecijsko pravo – mogućnost koja proizlazi iz Zakona o policiji: „Dominić je do promaknuća bio policijski savjetnik, a novo je zvanje dobio nakon 28 godina u službi. Ministar može dodijeliti jednu stepenicu više“. Možda je Dominić zaista i zaslužio više zvanje, ali u situaciji kada je to presudno za obavljanje visoke dužnosti, poput ove glavnog ravnatelja policije – premalo je ljudi koji će povjerovati u opravdanost promaknuća u glavnog policijskog savjetnika.

I na kraju – ne manje važno – nema medija koji nije u naslovu ili podnaslovu zabilježio da je novi glavni ravnatelj zapravo ministrov šef kabineta. I tako je Dominić ušao u prekobrojni krug kumova, susjeda, školskih prijatelja i tajnica koji su svih dosadašnjih godina imenovani u razne nadzorne odbore, upravna vijeća, ili na funkcije (ponekad čak i samo za njih izmišljene) u kojekakvim državnim institucijama. Da, i to se pravdalo stručnošću ili poznavanjem situacije. Ali prije svega je godinama prokazivano kao nakaradna, neetična i po vjerodostojnost vlasti štetna praksa. Sada je na Dominiću da se pojačanim naporima dokaže kao zasluženi ravnatelj policije, ili da ostane tek jedna od raznih ministarskih „osoba od povjerenja“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.