Banožić: preimenovanje vojnih poligona

 

Danas je povodom obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja održana svečanost preimenovanja vojnog poligona „Crvena Zemlja“ u vojni poligon „Josip Markić“. Pripadnik 4. gardijske brigade, Markić je poginuo na današnji dan 1995. godine u žestokim borbama za kotu Lisina tijekom operacije „Ljeto 95“.

Ministar obrane Mario Banožić tom je prilikom najavio i preimenovanje svih ostalih vojnih poligona imenima junaka iz Domovinskog rata. „Ne samo da bi obilježili njihov život nego da bi naučili sve one hrvatske vojnike i sve one vojnike koji dolaze ovdje provoditi taktičke vježbe na jednu čast, na jedno domoljublje, na jedan život koji je bio prožet ljubavlju prema svojoj domovini do te mjere da su u stanju žrtvovati svoj život iako su u tom trenutku bili vojno slabije opremljeni od neprijatelja“, rekao je ministar Banožić. Najavio je da će uskoro biti preimenovan i poligon Gašinci kod Đakova. No koje ime će on nositi još se ne zna, jer će konačnu odluku donijeti sam Banožić „sukladno onome što suborci budu predlagali“. „Bit će to praksa mene kao ministra da sve poligone preimenujemo prema ljudima koji su dali život za Hrvatsku vojsku“, najavio je Banožić.

Najveći vojni poligon – onaj u Slunju – već nosi naziv „Eugen Kvaternik“ prema hrvatskom pravaškom političaru iz 19. stoljeća i predvodniku Rakovičke bune, no treba pričekati da se vidi hoće li i on biti preimenovan prema nekoj recentnijoj ličnosti. Ostali poligoni i vježbališta OS RH nose, baš poput Gašinaca, imena prema geografskom položaju, pa tako govorimo o vojnim poligonima „Rt Kamenjak“, „Dugi otok“, „Žirje“ i „Zečevo“. Od vježbališta, tu je vojno vježbalište „Cerovac“, koje se nalazi u Vukmanićkom Cerovcu kod Karlovca, i on će očito dočekati Banožićevo preimenovanje, kao i vojno vježbalište „Kupa“ (također na karlovačkom području). Sve u svemu, bit će još dosta posla za ministra Banožića i stvaranje privida kako se nešto ipak radi. No titulu najbesmislenijeg preimenovanja i dalje drže pristupni i parkirališni dijelovi kompleksa Ministarstva obrane na Krešimirovom trgu – koji su u vrijeme ministra Damira Krstičevića pred Dan Oružanih snaga, 27. svibnja 2019. godine, preimenovani u „Trg Hrvatske vojske“ i „Prilaz Zbora narodne garde“. Da ne bi bilo zabune, tzv. „Trg“ je prostor odmah s unutarnje strane glavne zgrade koja gleda na Krešimirac, a „Prilaz“ je kolni ulaz i prolaz koji do toga vodi iz Stančićeve ulice. Potpuno je tragikomično pogađati smisao ovog poteza, osim u onoj narodnoj – „Besposlen pop i jariće krsti“!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.