Banožić: “Čistimo sve ono što se nakupilo u Hrvatskoj vojsci”

 

Nema 10 dana da je Nova TV izvijestila o izvanrednom nadzoru nakon kojeg su četvorica pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga te jedan vojni policajac bili pozitivni na drogu, a već je taj broj gotovo udvostručen. Naime, jučer je Jutarnji list objavio da su prilikom testiranja na droge još trojica pripadnika OS RH bila pozitivna, dok je jedan odbio testiranje. Testirano je ukupno 16 vojnika – u vojarnama „Vergarola” u Puli, „Admiral flote Sveto Letica – Barba“ u Splitu, „116. brigade HV“ u Pločama, „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu i u vojarni 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi“ u Vinkovcima. Za razliku od specijalaca i vojnog policajca, kod kojih su nađeni tragovi kokaina, kod novootkrivene trojice utvrđena je prisutnost metabolita THC-a iliti pučki rečeno – pušili su travu.

To je danas, prije sjednice užeg kabineta Vlade, donekle potvrdio i sam ministar obrane Mario Banožić:

Dakle, ovo što možemo reći od prošlog tjedna – dakle, nastavili smo sa… temeljem zakona o suzbijanju zlouporaba droga, Vojna policija provodi određene mjere izvanrednoga nadzora, i prošli petak smo, još u… na pojedinim lokacijama izvršili nadzore, gdje smo pronašli kroz… kod tri vojnika, u urinu, određenu supstancu. Dakle, zlouporaba droga. Jedan je pokušao izbjeći. I, to je ono, u biti, što smo započeli – cijeli srpanj. Jel, također, na početku srpnja smo imali još, u pojedinim postrojbama, također, još četiri vojnika na kojima je isto tako pronađena… pronađen u urinu – određena supstanca”.

Posljednja testiranja obavljena su u petak i na tome se neće stati, uvjerava ministar obrane:

Na taj način, mi pokušavamo biti… doći do toga da se, ja bih tako rekao, očisti sve ono što se nakupilo, u određenom momentu, u Hrvatskoj vojsci, a vezano je upravo za prisutnost droga. I, zajedno sa zapovjednicima, kroz jednu određenu interakciju, pojačat ćemo ove događaje – prije svega redovnoga, ali isto tako i izvanrednog nadzora, kako bi se upravo brojka svela na jednu nulu. Ta nula znači, isto tako, nulta stopa na toleranciju prisutnosti ovakvih droga. Zato će svi oni koji su… kod kojih je pronađena droga u urinu, isto tako, koji su izbjegli… odnosno, ili pokušavali izbjeći samo testiranje… završit će na Stegovnom sudu, i temeljem toga, odnosno mjera koje će izreć Stegovni sud – ćemo, u biti, izvršit ovaj proces. Ali, isto tako, svi oni koji su ostali u sustavu droga, ja… u sustavu Hrvatske vojske, ja očekujem da međusobno suzbijaju zlouporabu droga, upravo na način, kroz jednu jasnu interakciju, komunikaciju…  kroz određene pakete mjera, koje ćemo uskoro, u suradnji sa načelnikom Glavnog stožera, sa zapovjednicima grana, dovesti do toga da mislimo da to vojnici između sebe moraju sami, prije svega, prijavljivati i rješavati… Jel, definitivno, da ovo što sada izađe… ovako izlazi u javnost, nije na korist Hrvatskoj vojsci, ni na čast Hrvatskoj vojsci. I, da mnogi, kroz pojedinačne slučajeve promatraju stanje u Hrvatskoj vojsci… A recimo,. imate, s druge strane, perfektne… recimo, sportske rezultate, koji stvaraju i naši ugovorni pričuvnici, ali isto tako i hrvatski vojnici na raznim misijama i operacijama. Priznati su po svojoj tjelesnoj spremnosti, i jednostavno, nikome ne treba, u svom okruženju, da neko ugrožava njegov vlastiti trud i rad, angažman, 24-satno… prisutnost u Hrvatskoj vojsci, da bude ugroženo – zato što netko je odlučio, malo konzumirati nečega”.

Nakon apela da si ljudstvo OS RH samo, međusobno suzbija (prijavljuje, ali i „rješava” !?!?) ovisnost o drogama, ministar je nastavio i o službenim koracima u tom smjeru. Naime, do sada je tijekom srpnja kroz izvanredni nadzor bilo testirano ukupno 30-ak pripadnika OS RH i to, kako je rekao Banožić, temeljem određenih sumnji i saznanja:

Ono što je sigurno, da… uvijek postupate prema određenim saznanjima, gdje bi se nešto moglo, ovaj, dogoditi… i tako smo i odabrali lokacije. Pa ste imali lokacije… i od Splita, Ploča, Udbina, Delnica… Udbine, Delnica, isto tako, Vinkovaca. Dakle, vojarne, Velika Gorica, diljem Hrvatske… I to će se nastavit raditi i dalje”.

Na prošlotjednoj press-konferenciji, održanoj u Ministarstvu obrane zbog vala samoubojstava pripadnika OS RH, direktor Glavnog stožera general Ivica Olujić, naglasio je da su svi zapovjednici bili informirani kada je krenula provjera, te da su pritom surađivali u svemu što je bilo potrebno. No general Olujić nije imao nikakve dileme oko toga kakva će sudbina zadesiti one kojima su nađeni tragovi opojnih sredstava:

Stegovni postupak traje i on je započeo onog trenutka kada je Vojna policija počela poduzimat svoje radnje. Daljnji koraci se vode u skladu sa propisima – dakle, postoji određeno vrijeme koje mora proteć’ kad se poduzimaju određene pravne radnje. I, ovoga… Sasvim sigurno je da se te radnje sad intenzivno poduzimaju i one će biti… ishod će biti takav da osobe koje su bile pozitivne na drogu neće moći ostati u Oružanim snagama. To je jednostavno norma koja traje već duže vrijeme, i nema razloga da se ona ne primijeni i sad. To će tako biti. Provjere će se nastaviti u skladu sa planom, u skladu sa potrebama. Što se tiče vojne policije, ne mogu reći da je to sad jedini slučaj. To je jedini slučaj za kojeg znamo, ali radit ćemo provjere i u  Vojnoj policiji“.

Potvrdio je Olujić da poneki hrvatski vojnici sudjeluju i u raspačavanju droge – „Da, naravno. Naravno…“ – rekao je gotovo začuđen tim novinarskim pitanjem, ali je napomenuo i da je droge u vojsci manje otkad je ukinut obvezni vojni rok:

Ono što je još tu za kazati… Dakle da korištenje droga u vojarni i zvan vojarne je isto – to je neprihvatljivo za nas i, ovoga, naravno da … U zadnje vrijeme, dakle od vremena otkad u Hrvatskoj vojsci nema obveznog služenja vojnog roka mi skoro da nemamo droge u vojarnama. Uglavnom je to vezano za … tako … ono što vojnici rade izvan vojarne, ali njihovi postupci, konsekvence, sve ono dakle što mi propitujemo u odnosu na takve naše pripadnike je zapravo jednako kao da su koristili u vojarnama. Razlike nema nikakve“.

Raskorak između Banožića i Olujića

Na 30 testiranih 8 pozitivnih i jedan „suzdržan“, odnosno punih 30 posto pogodaka pri postupanju – tako nekako bi trebao glasiti dosadašnji rezultat izvanrednog testiranja na droge u Oružanim snagama RH. Radi se o ogromnom postotku koji je, baš kao i pet samoubojstava tijekom ove godine, znak za uzbunu i hitno djelovanje. Dok ministar obrane javno poziva da hrvatski vojnici sami prijavljuju svoje kolege za koje sumnjaju da konzumiraju drogu – što je svojedobno bila i poznata mjera Porezne uprave za slučajeve utaje poreza, koja nije urodila plodom – direktor Stožera poručuje da za konzumente nema mjera osim otpusta iz službe. I to jednako za one s „travom“ kao i za elitiste s kokainom.

Naravno, ta službena oštrina onda u posebno cinično svjetlo smješta i današnji komentar ministra Banožića o nekim od problema koji ponekad vojnike tjeraju i na samoubojstvo:

Naravno da svi nose, vojnici, svoje probleme i da ih nastoje skrivati, ja bih tako rekao, u svoje… u svojem radnom okruženju, u svojoj sredini, onih… onog trenutka kad se nalaze u vojarni, i da je teško zapovjedniku i osjetiti ako nešto ima. Međutim, definitivno se ta komunikacija mora pojačati, intenzivirati, a isto tako poslati poruku da nema niti jednog problema koje… životnoga, koje se ne može riješiti uz pomoć svojih zapovjednika, Glavnoga stožera, Ministarstva obrane…“,

budući su neki od vojno nerješivih osobnih problema baš i oni vezani uz teške ovisnosti, kojima službene politike „nulte tolerancije“ daju otpust iz vojne službe i gubitak egzistencije kao jedino rješenje – bilo da su pogođenu osobu prijavili kolege, ili se ona javila sama po takvu „pomoć svojih zapovjednika, Glavnog stožera ili Ministarstva obrane“.

I dok nadležni tek načelno i apstraktno spominju nekakve mjere koje će se poduzeti – kako po pitanju vala samoubojstava, tako i oko ovisnosti o drogama u OS RH – jedna bi mjera za prvu silu bila vrlo efikasna. Ne izvanredno i pojedinačno, nego redovito, učestalo i ozbiljno provođeno testiranje na opojne droge baš svih oko 15.000 pripadnika OS RH. Pa bi onda vremenom i broj skandala bio manji, a ministar bi valjda bio manje nezadovoljan što se sada premalo pažnje posvećuje sportašima, koji su u resoru obrane završili slučajno, a previše vojnicima koji zaista žive i rade u tom istom sustavu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.