Aktivnosti 2. HRVCON-a u Poljskoj

 

U utorak, 29. svibnja, izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a posjetilo je poljsku borbenu skupinu u sklopu ojačane prednje prisutnosti Saveza na istoku Europe. Hrvatsko izaslanstvo predvodio je njegov voditelj Miroslav Tuđman, a činili su ga još i član Miro Kovač te tajnik Izaslanstva Maroje Katalinić. Svrha ovog posjeta bilo je upoznavanje hrvatske delegacije s aktivnostima borbene skupine u Poljskoj, o čemu je govorio zapovjednik skupine pukovnik Adam Lackey, te upoznavanje s aktivnostima 2. HRVCON-a u ovoj borbenoj skupini. Na vojnom poligonu Bemowo Piskie za hrvatsko je izaslanstvo upriličena i mala pokazna vježba, koju su izveli pripadnici 2. HRVCON-a, odnosno hrvatske bitnice samohodnog višecijevnog lansera raketa „Vulkan“.

*Photo: U.S. Army/Spc. Hubert D. Delany III/22nd Mobile Public Affairs Detachment

Završila „ŁASICA-II-18“

Danas, dan nakon posjeta hrvatskog izaslanstva Poljskoj, okončana je računalno potpomognuta vježba „ŁASICA-II-18“, u kojoj su sudjelovale sve sastavnice NATO borbene skupine u Poljskoj. Ova je vježba bila priprema za predstojeću vježbu s bojevim gađanjem „Puma-II-18“, a koja je pak dio velike NATO-vježbe „Saber Strike 18“ planirane za lipanj ove godine (od 4. do 15. lipnja). Cilj vježbe je, među ostalim, poboljšati vještine zapovjednika i zapovjednog tijela u planiranju, organiziranju i zapovijedanju postrojbama u borbenim operacijama, kao i postizanje interoperabilnosti s NATO borbenom skupinom u planiranju i provođenju aktivnosti. Vježba se odvijala na 2 lokacije – u Taktičkom operativnom središtu BG Poljska, te u izmještenom simulacijskom središtu.

Pripadnici 2. HRVCON-a obnašali su dužnosti u Taktičkom operativnom središtu, gdje su sudjelovali u uvježbavanju zapovjedništva multinacionalne bojne kroz planiranje, koordinaciju, sinkronizaciju, zapovijedanje i nadzor vojne operacije. Također su provodili i zadaće koje će bitnica samohodnih višecjevnih lansera raketa (SVLR) 122 mm “VULKAN” u stvarnosti provoditi na vježbi „Puma-II-18“.

*Photo: 15 Giżycka Brygada Zmechanizowana/szer. Adrian Jórski, st. szer. Dawid Sofiński

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.