2013. – godina kosovske vojske?!

 

Kosovske snage sigurnosti - oznaka na uniformi

Kosovske snage sigurnosti – oznaka na uniformi

Iako je tijekom cijele 2012. državni i vojni vrh Kosova najavljivao kako će od 1. siječnja 2013. Kosovske sigurnosne snage (KSS) postati Vojska Kosova, sasvim je izgledno da se to sljedećeg tjedna neće dogoditi. Preustroj KSS-a u Vojsku povezivan je i s okončanjem nadzirane neovisnosti Kosova.Na svom 16. i ujedno posljednjem sastanku u rujnu ove godine, Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo (ISG) zaista je i odlučila okončati nadgledanu neovisnost, no, o formiranju Vojske iz Prištine se nije čulo ni riječi. Ministar KSS-a Agim Ҫeku na posljednjoj ovogodišnjoj press-konferenciji, održanoj 24. prosinca, najavio je da će do formiranja Vojske Kosova sigurno doći, ali tek nakon lipnja 2013. godine. Ҫeku, naime, očekuje da će zaključak o preustroju KSS-a u Vojsku biti kruna rasprave o Strategiji nacionalne sigurnosti, koja će se održati upravo polovicom sljedeće godine. S tom će Strategijom biti omogućeno i službeno formiranje Vojske, pa je Ҫeku optimistično 2013. nazvao „godinom kosovske vojske“.

Ništa bez SAD-a

Slučajno ili ne, istoga dana, na Badnjak, američko online-izdanje časopisa „Stars & Stripes“ objavilo je tekst pod naslovom „Kosovo aims to form military force and join NATO“ („Kosovo namjerava formirati oružane snage i ući u NATO“). U tekstu se, među ostalim, kaže kako bi sljedeći korak u konzumiranju kosovske neovisnosti moglo biti formiranje male vojske iz postojećih snaga za civilnu zaštitu, koje broje oko 2 500 ljudi. Trenutne glavne specijalnosti KSS-a su razminiranje i otkrivanje improviziranih eksplozivnih naprave, te zaštita i spašavanje. Nije nikakva tajna da SAD višestruko podržavaju Kosovske sigurnosne snage i preko svojih vojnih savjetnika rukovode pregledom kosovskog sigurnosnog sektora, koji se upravo radi.

Godišnji proračuni KSS-a kreću se oko 35 milijuna dolara, a samo SAD (kao najveći zagovaratelj kosovske neovisnosti) godišnje daju između 5,5 i 7 milijuna dolara za obuku i vojne nabave. Osim ove konkretne novčane pomoći, koju je za „Stars & Stripes“ službeno potvrdilo američko veleposlanstvo u Prištini, SAD put Kosova šalju uniforme i radio-stanice, školuju pripadnike KSS-a u svojim vojnim školama, uključujući i „Army Sergeants Major Academy“ u Fort Blissu (Texas), te „Command and General Staff College“ u Fort Leavenworthu (Kansas), te ih šalju na dočasničku obuku u njemački Grafenwöhr. „Sjedinjene Američke Države naš su strateški partner, i to će zauvijek ostati. Sve što radimo – radimo u koordinaciji s američkim vojnim atašeom u Prištini i kolegama koji rade ovdje u Savjetničkom timu NATO-a ili u Uredu za obrambenu suradnju“, izjavio je nedavno i zapovjednik KSS-a, general Kadri Kastrati.

Kosovo i SAD - (za sada) neraskidivo prijateljstvo

Kosovo i SAD – (za sada) neraskidivo prijateljstvo

Američka vojska, piše dalje „Stars & Stripes“, bit će važan instrument i u sljedećoj fazi razvoja kosovskih snaga. Tzv. Inicijativa za reformu obrambenih institucija (The Defense Institution Reform Initiative – DIRI), formirana unutar američkog Ministarstva obrane, rukovodi pregledom  kosovskog obrambenog sektora – kojeg je Vlada Kosova pokrenula u ožujku ove godine sa svrhom promišljanja kosovske sigurnosne strukture. Pregled je vrlo značajan s obzirom na nedavne promjene omogućene odlukom Međunarodne upravljačke grupe – odlukom o okončanju nadgledane nezavisnosti Kosovu se daje puni suverenitet nad njegovim zakonima (pa tako i nad Zakonom o KSS-u). To će biti temelj restrukturiranja KSS-a u lipnju 2013.

I Ҫeku i Kastrati vide KSS kao malu Vojsku Kosova, razvijanu po standardima NATO-a i specijaliziranu za zadaće slične onima koje KSS i danas uspješno obavlja – dakle, za razminiranje i zaštitu i spašavanje. Problem je, međutim, u činjenici da ni NATO-članice nisu u potpunosti sigurne zadovoljava li KSS, odnosno sutra i Vojska Kosova – NATO standarde. Većina članica Saveza još uvijek razmišlja hoće li odobriti uglavnom tehničku oznaku za snage – „punu operativnu sposobnost“, koju je prošlog studenog KSS-u dodijelio njemački zapovjednik KFOR-a Erhard Drews. Naravno, SAD, osim što su poduprle Drewsovu odluku, snažno lobiraju i kod ostalih članica NATO-a za „punu operativnu sposobnost“ KSS-a.

Hrvatski doprinos Kosovu kroz KFOR i KSS

Ҫeku i Kotromanović zajedno u Prištini

Ҫeku i Kotromanović zajedno u Prištini

Zanimljivo je da odnedavno ponešto aktivniju ulogu u odnosima s Ministarstvom za Kosovske sigurnosne snage igra i hrvatsko Ministarstvo obrane. Nakon što je Vlada RH odobrila Sporazum o obrambenoj suradnji s Kosovom, ministar obrane Ante Kotromanović 13. prosinca ove godine u Prištini je sa svojim kosovskim kolegom Ҫekuom potpisao prvi Godišnji plan obrambene suradnje između Hrvatske i Kosova.

Pritom je Kotromanović demantirao neka medijska nagađanja o hrvatskom povlačenju iz KFOR-a, štoviše, izjavio je da je „namjera Hrvatske da i dalje zadrži aktivnu ulogu u okviru NATO-vođene operacije KFOR sve dok to bude potrebno“. Dodao je i da je MORH spreman na području obrane pružiti svu potrebnu potporu Ministarstvu za Kosovske sigurnosne snage, u prijenosu znanja i iskustva iz područja transformacije oružanih snaga, kao i kroz omogućavanje školovanja pripadnika KSS-a na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU). Sljedeće, 2013. – u „godini kosovske vojske“, ta bi pomoć trebala doživjeti svoju premijeru. I sve to posve spontano, slučajno te nevezano s ičim od ovdje ranije spomenutoga.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.