12. HRVCON zatvorio vrata Afganistana

 

Bio je utorak, 15. rujna, oko 18 sati kada je transportni avion C-17 Globemaster III (serijskog broja 77179, poznat kao „Spirit of Travis“) iz sastava Američkog ratnog zrakoplovstva sletio u zagrebačku zračnu luku i iskrcao 61 pripadnika OS RH. Oni su od ožujka ove godine bili pretežit dio 12. hrvatskog kontingenta u NATO misiji „Resolute Support“ u Afganistanu, a njihovim povratkom i službeno je okončano hrvatsko sudjelovanje u toj misiji. U subotu, 12. rujna, u kampu „Marmal“ u Mazar-e-Sharifu spuštena je hrvatska zastava – glavna ceremonija spuštanja zastave održala se na Ehreinhain memorialu (spomeniku svim poginulim pripadnicima koalicijskih snaga u Afganistanu), te su istodobno hrvatske zastave spuštene i na drugih 7 lokacija unutar kampa „Marmal“. Hrvatske zastave iz Afganistana jučer su također stigle na Pleso.

Svečanom dočeku hrvatskih vojnika nazočio je državni i vojni vrh – predsjednik države i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović, načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj, ministar obrane Mario Banožić, zapovjednici HRZ-a i HKoV-a generali Križanec i Šerić, te brojni drugi uzvanici. No nažalost, baš kao i prilikom njihovog odlaska u Afganistan u ožujku ove godine, pripadnike 12. HRVCON-a nisu dočekali njihovi najmiliji – roditelji, supružnici i djeca. Razlog – epidemija koronavirusa. Međutim, najnestrpljivija rodbina čekala je svoje vojnike pred ulazom u vojarnu „Pukovnik Marko Živković“ do kasno navečer, i to je cijeloj ovoj priči dalo jedan stvarno tužan ton. Osim hrvatskih vojnika, jučer su se u istoj turi vratili i vojnici oružanih snaga Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije, koji će svoje najmilije vidjeti tek danas ili sutra.

„Ono što nas je dočekalo prije svega je bila pandemija korone. Osim toga, dakle, i promjena faze ‘Alfa Light’, odnosno smanjenje i reduciranje snaga u misiji ‘Resolute Support’ dovela je do određenih promjena i zahtjeva na koje ste se morali prilagoditi i koje ste morali brzo usvojiti. U svemu tome i dio naših kolega se morao ranije vratiti iz misije“,

pojasnio je u govoru brigadir Ivica Matanović, zapovjednik posljednjeg hrvatskog kontingenta u Afganistanu, razloge zašto su se 32 pripadnika 12. HRVCON-a vratila samo mjesec dana nakon odlaska u misiju.

„Ono što želim vama proučiti, pripadnici 12. kontingenta – bili ste spremni! Bili ste spremni i sposobni prilagoditi se, izvršiti zadaće koje su se nekada i dnevno mijenjale. Ja vam na tome čestitam. Dragi prijatelji, Albanci, Crnogorci, Makedonci, hvala vam na vašoj suradnji i prijateljstvu, Nadam se da ćemo to nastaviti negdje drugdje nekom drugom prilikom. (…) Gospodine Predsjedniče i Vrhovni zapovjedniče Oružanih snaga, izvješćujem Vas da je 12. hrvatski kontingent izvršio svoju zadaću“,

rekao je na kraju svog obraćanja brigadir Matanović.

Vašim povratkom naše sudjelovanje u operaciji ‘Odlučna potpora’ je završeno, čime se simbolički zatvara jedno dugotrajno poglavlje sudjelovanja Oružanih snaga RH u mirovnim operacijama u toj zemlji“, službeno je proglasio kraj admiral Robert Hranj, načelnik GS OS RH.

1. HRVCON u misiji ISAF, Afganistan 2003. godine

„Pamtit ćemo početak našeg sudjelovanja u Afganistanu, upućivanjem voda Vojne policije u 2003. godini. U 17 godina našeg sudjelovanja veličina našeg kontingenta kretala su od 36 pa do impresivnih 343 vojnika, a ukupno naših vojnika je sudjelovalo preko 5.700. Transformacijom operacije mijenjao se njezin mandat, mijenjala se njezina organizacija na terenu, smanjivao se broj angažiranih vojnika, ali njena temeljna misija uvijek je bila usmjerena na pomoć građanima Afganistana, na poduci njihovih ljudskih prava, a posebno prava ugroženih socijalnih skupina. Za nas je ta operacija gotova. Odradili smo je korektno, profesionalno i časno“,

sumirao je načelnik Hranj 17 godina hrvatskog angažmana u operacijama ISAF i „Resolute Support“.

S tom ocjenom se složila i časnička namjesnica Graciela Špiljak iz Glavnog stožera. Iako je epidemija bolesti COVID-19 bitno utjecala na cjelokupnu situaciju kako u misiji tako i u samom Afganistanu, za čn Špiljak je velika čast što je bila sastavni dio posljednjeg, 12. kontingenta:

„Upoznala sam puno ljudi, stekla sam nova znanja, nova iskustva, i naročito sam ponosna na sve pripadnike našeg kontingenta. Volim raditi u međunarodnom okružju, volim raditi sa pripadnicima stranih oružanih snaga, imam već neka iskustva dosadašnja i to vas zapravo još potiče da se pokažete još u boljem svjetlu i da pokažete koliko Hrvati dobro rade i koliko su spremni uvijek pomoći“.

Aktualni predsjednik Zoran Milanović u svojoj je predizbornoj kampanji najavio da će se zalagati da se Hrvatska povuče iz Afganistana, jer to nije njen rat. Jučer je novinarima  izjavio da mu je drago da je prije pola godine i predsjednik Vlade prihvatio njegove argumente i prihvatio da ovu priču treba polako zatvarati, dok je povratnicima iz te daleke azijske zemlje rekao:

„Vojska treba sudjelovati, surađivati s drugima, orijentirati se naprosto u svijetu u kojem živi da vidiš koliko si dobar, u čemu su drugi bolji od tebe, u čemu si ti bolji od drugih, i zato ova vrsta međunarodne vojne suradnje i sudjelovanja će se nastaviti na neki drugi način. Negdje drugdje, negdje možda bliže ili tko zna gdje, ali priči u Afganistanu je eto došao kraj, i na neki način mi je drago zbog toga. Žao mi je zbog žrtve koju smo imali prošle godine, međutim naše cure i dečki se ipak vraćaju živi i zdravi svojim obiteljima“.

Na novinarsko pitanje hoće li se misija u Afganistanu zamijeniti nekom drugom misijom, Milanović je odgovorio:

„Pa ja ne bih trčao pred rudo i žurio u takve vrste angažmana. Ja znam da to vojnicima katkad i jest neka vrsta izazova i oni vole razmjenjivati iskustva, vidjeti druge ljude kao i u svakome poslu, a posebno u vojničkom. Međutim, to je ipak prije svega političko pitanje, to je stvar orijentacije države i u takve stvari nikada ne treba žuriti. Vi znate da smo prije 17 godina odbili biti uvučeni u Irak, kao mnoge države (ne sve!) i donijeli smo odluku da idemo tada u Afganistan. (…) Prema tome, nikakva žurba ne postoji. Drugo, NATO može tražiti, ali odluka je isključivo naša“.

U najdugovječniju i utjecajnu operaciju potpore miru Hrvatska je tijekom 17 godina poslala ukupno 5.722 pripadnika OS RH. Od toga je u operaciji ISAF (International Security Assistance Force) od 2003. do kraja 2014. sudjelovalo ukupno 4.523 pripadnika, a u operaciji „Resolute Support“ od 1. siječnja 2015. pa do danas 1.199 pripadnika OS RH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.