Zrakoplovni uzlet u regiji

 

Puno se zanimljivih stvari događa u našem bližem i daljem susjedstvu – ovoga puta koncentrirat ćemo se na zrakoplovstvo.

Mađarska

Photo by Benedek Levente

Tako su u ponedjeljak, 17. srpnja, u Szolnoku (Mađarska) novinarima predstavljena prva dva helikoptera Airbus H225M. Radi se o novitetima koji će biti dio 86. helikopterske brigade „Jozsef Kiss“ sa sjedištem u Szolnoku, a kojih je Mađarska još 2018. naručila ukupno 16 komada zajedno s paketom oružja HForce – kao jedina država koja se odlučila za ovaj oružni paket na helikopterima Airbus H225M. HForce uključuju 12,7 mm teške strojnice (HMGP), topove 20 mm, i/ili 68 mm te 70 mm nevođene i vođene rakete, kao i projektile zrak-zemlja te zrak-zrak. Prije par godina Mađarska je za svoje helikoptere H145M nabavila kompletan paket naoružanja koji uključuje navođene rakete pa se pretpostavlja da će isti paket dobiti i za H225M. Mađarski tipski test započeo je 2021., budući da su srednji transportni helikopteri H225M posebno proizvedeni u skladu s iskazanim potrebama mađarskih oružanih snaga. Od ožujka prošle godine stručnjaci mađarskog Ministarstva obrane bili su u kontinuiranim stručnim konzultacijama sa stručnjacima odgovornima za projektiranje i proizvodnju ovog tipa helikoptera, da bi početkom ove godine započela završna testiranja i prvi probni letovi. Prva dva helikoptera službenih oznaka 70 i 71 predana su mađarskoj strani u srpnju ove godine u proizvodnom centru Airbus Helicopters u Marignaneu u Francuskoj. Kolika je vrijednost ugovora za nabavu 16 helikoptera H225M nije objavljeno, baš kao što niti jedna strana – ni mađarska ni francuska – nije objavila niti u kojem će roku biti izvršena isporuka. Neslužbeno se saznaje da bi svih 16 letjelica trebalo služiti u okviru Ratnog zrakoplovstva, no 10 letjelica trebalo biti prvenstveno biti raspoloživo za taktički transport, dok se njih 6 predviđa za potrebe specijalnih snaga. Također se spominje isporuka po dva helikoptera iz obje od ovih skupina u 2023. godini, još 6 letjelica u 2024. te zadnja 4 helikoptera u 2025. godini.

Slovenija

Nama jednako susjedna Slovenija dobila je i druga dva od ukupno 4 kupljena protupožarna aviona Air TractorAT-802. Nakon što je sredinom travnja ove godine Slovenija pokrenula nabavu 4 protupožarna Air Tractora, prvi je sletio na Brnik već 9. svibnja, dok je drugi stigao 18. svibnja. Iako je letjelice kupilo Ministarstvo obrane Republike Slovenija, one će djelovati pod civilnim oznakama u okviru posebne jedinice za gašenje požara iz zraka u okviru Uprave za zaštitu i spašavanje. Kupovinu dva dvosjeda i dva jednosjeda Slovenci su platili 23.292.932,69 eura (uključujući PDV), a puna operativnost trebala bi biti dosegnuta sljedeće godine.

Kosovo

Možda najzanimljivija vijest stiže s Kosova. Kosovski premijer Albin Kurti objavio je na Facebooku u nedjelju, 16. srpnja, fotografije bespilotne letjelice Bayraktara TB2 uz tekst „Kosovo je sada još sigurnije“. Također, Kurti je istaknuo da je završena i obuka za operatere ovih dronova. Istodobno je Armend Mehaj, ministara obrane Kosova, na Twitteru objavio: „Naša vojska je upravo dobila veliko pojačanje nabavom dronova Bayraktar, najnovijeg dodatka našem modernom oružju. Zahvaljujući premijeru Albinu Kurtiju i  jakoj obavještajnoj podršci, uspješno smo završili ovaj ključni projekt. Zajedno jačamo obranu i osiguravamo mir“. Iako se iz priloženih fotografija ne može naslutiti radi li se o samo jednoj ili više turskih bespilotnih letjelica, turska Anadolu Agency objavila je da su Kosovske snage sigurnosti zaprimile svih 5 Bayraktara TB2 u prvoj polovici svibnja, usred održavanja najveće međunarodne vježbe Defender Europe 23. No već su počele i kontroverze oko kosovske upotrebe TB2, budući da primarnu nadležnost nad zračnim prostorom Kosova ima KFOR, a Kosovske sigurnosne snage, prema priopćenju KFOR-a s početka ovoga tjedna, imaju mandat tek za sudjelovanje u civilnim poslovima traganja i spašavanja, gašenja požara ili za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

Makedonija

Makedonska ministrica Slavjanka Petrovska je u ponedjeljak, 17. srpnja, u emisiji SummerClick na TV21, govoreći o modernizaciji makedonskih Oružanih snaga i ulaganju u obranu, najavila predstojeću nabavu novih helikoptera. U pred-finalnoj fazi odabira modela je nabava 8 novih višenamjenskih helikoptera, najavila je Petrovska: „Tim sastavljen od pripadnika makedonske vojske i Ministarstva obrane – koji su stručnjaci u području zrakoplovstva – obavio je odličan posao. Nakon unaprijed određenih zahtjeva makedonske vojske, prema planovima koju ćemo vrstu kapaciteta razvijati, ostaju tri ponude, tijekom ovog ili sljedećeg tjedna očekujem još jedan završni brifing u Ministarstvu i Vojsci i tada će ova odluka biti prezentirana pred Vladom, pred predsjednikom države i u odgovarajućoj proceduri koju zahtijeva Zakon o obrambenim i sigurnosnim nabavama, kako bismo sklopili međuvladine sporazume sukladno odluci koju će preporučiti ovaj tim“. Makedonija se iskazala svojim donacijama zrakoplovne tehnike Ukrajini, a sama ministrica Petrovska nedavno je bila u Washingtonu, pa nikoga ne bi posebno iznenadilo da se Makedonija odluči za američke helikoptere UH-60M Black Hawk ili kakve Bell-letjelice.

Rumunjska

S-70 Black Hawk za Rumunjsku, proizveden u Europi (Lockheed Martin)

Upravo vezano za Black Hawkove, novosti stižu i iz Rumunjske. U rumunjskom gradu Bacau Lockheed Martin i Aerostar SA otvorit će regionalni centar za održavanje, popravak i remont helikoptera Black Hawk. Kako je krajem lipnja objavio Lockheed Martin, centar Aerostar Bacau trebao bi biti potpuno certificiran i operativan do kraja ove godine, kada se očekuje pristizanje 6 helikoptera S-70 Black Hawk u Rumunjsku. Štoviše, većina postupaka certificiranja već je završena, a djelatnici Aerostara završili su i potrebnu obuku na Sikorsky Lockheed Martin Training Academy, smještenoj u mjestu West Palm Beach, savezna država Florida. Lockheed Martin je također već okončao reviziju Aerostara i njegovih objekata, pa se sada očekuje još samo završna riječ rumunjske Vlade. Ray Piselli, potpredsjednik za međunarodne poslove u Lockheed Martinu, istaknuo je da će ovaj centar doprinijeti stvaranju i održavanju visokokvalificiranih radnih mjesta u Rumunjskoj, ali je i dodao: „Također će omogućiti povećanje stupnja obuke i smanjenje operativnih troškova za helikoptere Black Hawk koji se ovdje koriste. Mi želimo integrirati podršku i za druge proizvode Lockheed Martina, i predviđamo da ovaj centar ima snažan potencijal za budući rast“. I izvršni direktor Aerostara, Grigore Filip, ima velike planove za budući centar u Bacauu: „Kroz ovu novu sposobnost, Aerostar će nastaviti i proći kroz cijeli proces preuzimanja MRO aktivnosti potrebnih za nove zrakoplove u Rumunjskoj i u regiji. Želimo ojačati položaj Rumunjske na ovom tržištu i osloniti se na naše tehničke sposobnosti i znanje kako bismo potaknuli suradnju s drugim rumunjskim tvrtkama u ovom području“. Naime, Rumunjska je od poljskog PZL Mielec (najveće proizvodne jedinice tvrtke Lockheed Martin) prema okvirnom sporazumu iz druge polovice 2021. godine odlučila kupiti do 12 helikoptera S-70M Black Hawk za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno njihova Generalnog inspektorata za hitne situacije (Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă – IGSU). Posao je trebao biti vrijedan 269 milijuna eura (293,6 milijuna USD) bez pripadajućeg poreza na dodanu vrijednost, a prvih 6 letjelica raspodjeljeno je u 3 za podršku u pomorskim operacijama i 3 za kopnena djelovanja – dok se sljedeće godine očekuje potpisivanje ugovora za konkretnu kupovinu preostalih do 6 takvih letjelica.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.