Slovenija u Mali šalje najviše 4 vojnika

 

Slovenska Vlada u srijedu, 06. veljače, donijela je službenu odluku o sudjelovanju Republike Slovenije u misiji EU – EUTM Mali (EU Training Mission – Mali). Sukladno toj odluci, u misiji osposobljavanja oružanih snaga Malija Slovenija će sudjelovati s najviše 4 pripadnika Slovenske vojske, uz mogućnost rotacije. Odluka je donesena sukladno Strategiji o sudjelovanju RS u međunarodnim operacijama i misijama, kao i obvezama koje proizlaze iz članstva u međunarodnim organizacijama. Slovenija je od samog početka neslužbeno najavljivala da će s minimalnim snagama – s najviše 2 vojnika – sudjelovati u EUTM Mali, pa je ovih odobrenih „do 4“ ipak svojevrsno iznenađenje.

Prije negoli je odluka o sudjelovanju u ovoj novoj EU-misiji došla na dnevni red Janšine ministarske sjednice, razmatrana je na zajedničkoj sjednici odbora Državnog zbora za obranu i vanjsku politiku. Tom je prilikom obrambeni ministar Aleš Hojs parlamentarnim zastupnicima rekao kako još uvijek nije odlučeno gdje i s kojom zemljom će pripadnici Slovenske vojske sudjelovati u misiji u Maliju, ali je istaknuo da je i dalje na snazi odluka EU prema kojoj ta misija neće biti borbena, već isključivo obučna.

Područje misije ograničeno je na jug Malija (koji nije poprište borbi), a njeno sjedište bit će nekoliko kilometara sjeverozapadno od grada Bamako. Prethodnica misije, veličine 70 ljudi, u Mali je stigla već jučer (petak, 08. veljače), dok se instruktori za obuku malijskih oružanih snaga očekuju sredinom ožujka. Misija će službeno početi s radom, odnosno osposobljavanjem Malijaca, početkom travnja. No kako će to izgledati na terenu – nije još u potpunosti dogovoreno. Ozbiljno se razmatraju dvije mogućnosti – jedna je da se obuka i vježbe za početak skoncentriraju isključivo na najviše časnike malijskih oružanih snaga, dok je druga da se formira potpuno nova vojska, upisom mladih regruta koji će stvoriti „novi duh“.

Prvih 70 vojnika jučer je sletjelo u Bamako

Prvih 70 vojnika jučer je sletjelo u Bamako

Odluka o pokretanju nove EU–misije, donesena u Bruxellesu 17. siječnja, inicijalno je obuhvaćala sudjelovanje 10 članica Unije, no u međuvremenu je svoje sudjelovanje potvrdilo još 6 članica EU i Norveška. Kao što smo već pisali, pokazalo se prilično teškim prikupiti 450 vojnika za potrebe misije, pa se iz Bruxellesa posljednjih mjesec dana često čulo kako broj zemalja-sudionica nije ograničen. Iako je britanski premijer David Cameron i Mali, ali i cijelu regiju Sahel opisao kao „magnet za jihadiste“, Velika Britanija neće se pretrgnuti u sudjelovanju u EUTM. Britanci su, naime, zainteresirani za sudjelovanje u obavještajnim i anti-terorističkim operacijama, ali će za EUTM dati par desetaka vojnika, ali „nikako ne i stotine“, kako je potcrtao Cameron. Slično je i s Njemačkom – ona će pripomoći s 15 milijuna eura i 40 vojnika, ali zbog logističkih problema njihov je dolazak u Mali odgođen. Poljska šalje 20 pripadnika svojih Oružanih snaga.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.