10 godina Gripena u Mađarskoj

 

Vrh mađarske vlade, te mađarskih i švedskih Oružanih snaga, kao i predstavnici veleposlanstva Švedske u Mađarskoj, švedske vojne administracije za materijalne resurse i SAAB-a bili su samo dio od stotinjak gostiju koji su se u petak, 4. ožujka, okupili na prostorima mađarske 59. zračne baze u Kecskemétu. Taj kompleks, nazvan “Szentgyörgyi Dezső” po najboljem pilotu mađarskog kraljevskog zrakoplovstva iz doba Drugog svjetskoga rata, predstavlja radni dom zrakoplova Gripen u Mađarskoj, tako da je i normalno da je baš ondje i bila proslavljena “prva dekada” zrakoplova JAS-39 Gripen u Mađarskoj.

Tamás Vargha, parlamentarni državni tajnik u mađarskom Ministarstvu obrane

Tom su se prilikom okupljenima obratili Tamás Vargha, parlamentarni državni tajnik u mađarskom Ministarstvu obrane, i brigadni general Albert Sáfár, zapovjednik zračnih snaga u Združenom zapovjedništvu snaga mađarskih Oružanih snaga, no glavnu je riječ ipak vodio brigadni general Csaba Ugrik, zapovjednik 59. SZD zračne baze OS Mađarske. On je opisao povijest suradnje Mađarske i Švedske po pitanju borbenih zrakoplova JAS-39 C/D Gripen, kojima je Mađarska nadomjestila svoju negdašnju flotu lovaca MiG-29. Tom su prilikom posebno pozdravljeni i general bojnik Mats Helgesson, zapovjednik stožera švedskog Ratnog zrakoplovstva, te satnik Johan Stridh, zapovjednik Grupe za podršku švedskih zračnih snaga u Mađarskoj – za čiji su rad mađarski kolege iskazali i posebnu zahvalnost.

Brigadni general Ugrik posebno je napomenuo da se, prema sad već desetgodišnjem iskustvu iz Mađarske, Gripen pokazao vrlo sposobnim, pouzdanim i priuštivim zrakoplovom, koji je mađarskim Zračnim snagama omogućio punu kontrolu nad nacionalnim zračnim prostorom. Usporedivo je pun pohvala bio i švedski gost – Jerker Ahlqvist, čelnik za Gripen u poslovnome odsjeku Aeronautike u poduzeću SAAB. “Suradnja sa Zračnim snagama Mađarske je uvijek bila glatka i efikasna, a mi smo zadovoljni da surađujemo s timom koji je postigao takve uspjehe, kod kuće i u svim svojim inozemnim operacijama” rekao je Ahlqvist.

Brigadni general Csaba Ugrik, zapovjednik 59. zračne baze SZD, Kecskemét

Već spomenuta Grupa za podršku švedskih Zračnih snaga u Mađarskoj je posebno hvaljena po pitanju predaje znanja i specifičnih vještina kolegama iz Zračnih snaga Mađarske – budući je njihov rad bitno doprinio tranziciji na sustav Gripen, te njegovom uvođenju u operativnu uporabu u Mađarskoj kroz proteklih 10 godina suradnje. O tome je brigadni general Csaba Ugrik izjavio:

Iznimno smo zahvalni za dugu i intenzivnu podršku švedske zrakoplovne grupe za podršku, koja nam je tijekom proteklih 10 godina pomogla tako uspješno koristiti našu u punini NATO interoperabilnu flotu Gripen zrakoplova“.

Nakon prigodnog programa u Kecskemétu, tijekom kojeg su razmijenjene prigodne plakete, švedska je strana svojim mađarskim partnerima uručila i prigodnu maketu zrakoplova JAS-39 Gripen. Ujedno, tom je prilikom održan i prigodni letni program, u kojem je ukupno 10 mađarskih letjelica u zraku ispisalo prigodnu brojku 10 te prikazalo letenje u dvije formacije od po pet zrakoplova.

Mađarska i Gripen

Uvođenjem borbenih zrakoplova Gripen, mađarske Zračne snage uspješno su prešle u red modernih i efikasnih NATO zračnih snaga. Ova je suradnja započela tijekom 2001. godine, kada su vlade Švedske i Mađarske ušle u zajednički sporazum o leasingu – ugovor koji je dodatno modificiran 2003. godine – obuhvativši ukupno 14 Gripen C/D zrakoplova (12 jednosjeda, te dva dvosjeda). Za početak se započelo s obukom pet mađarskih pilota i 19 tehničara, a onda su uslijedila i slijetanja prvih Gripen zrakoplova u Kecskemét, 21. ožujka 2006. godine (3 jednosjeda i 2 dvosjeda). Još je šest aviona stiglo 25. listopada 2006. godine, da bi do prosinca 2007. i svih pribavljenih 14 letjelica bilo u Mađarskoj. Krajem prosinca 2008. oni su stupili i u operativnu pripravnost, tada još kombinirano sa starim MiG-29 (koje je Mađarska konačno povukla iz službe u prosincu 2010. godine). Dok se početno planiralo ugovor sa Švedskom o leasingu borbenih zrakoplova okončati 2016. godine, u siječnju 2012. godine on je dodatno produžen – sve do 2026. godine.

Rezanje prigodne Gripen-torte u petak, 4. ožujka

Rezanje prigodne Gripen-torte u petak, 4. ožujka

Napomenimo da su Zračne snage Mađarske tijekom prošle godine imale i dvije nezgode, prilikom kojih su bila izgubljena dva od ukupno 14 mađarskih Gripen zrakoplova. Dok je do prve nesreće došlo 19. svibnja u češkoj zračnoj bazi Čáslav (tijekom vježbe Lion Effort 2015), drugi je zrakoplov izgubljen 10. lipnja tijekom redovitih letnih aktivnosti u bazi Kecskemét. Budući su zrakoplovi u Mađarskoj bili temeljem leasing-ugovora (pa su i vlasništvo Švedske do konačnog preuzimanja po potpunome ispunjenju ugovornih obveza), već se mjesecima pregovara o švedskome nadomještanju ovih izgubljenih letjelica. Krajem prosinca prošle godine Vlada Republike Mađarske objavila je dekret potpisan od premijera Viktora Orbana, kojim se objavilo da će postojeći leasing-ugovor sa Švedskom uskoro biti ponovo dopunjen – ne bi li se reguliralo ovaj nadomjestak. Prema mađarskim izvorima, dodatni troškovi za tako dodana dva borbena zrakoplova u periodu 2017. – 2026. ne bi trebali preći 9,5 milijardi forinti (oko 33 milijuna USD).

Osim što od 2014. godine Mađarska svojim Gripen zrakoplovima sudjeluje i u čuvanju slovenskog zračnog prostora, i više od 100 međunarodnih vježbi jasno je pokazalo spremnost mađarskih zrakoplova Gripen. To je i nedavno bilo dodatno podcrtano – kad su mađarske Zračne snage uspješno dovršile svoje sudjelovanje u misiji nadzora zračnog prostora nad Baltikom (Baltic Air Policing – BAP). Četiri mađarska Gripen lovca i oko 80 ljudi bilo je raspoređeno u tu misiju u rujnu 2015. godine. Mađarski kontingent je preuzeo odgovornost za obranu zračnog prostora Latvije, Estonije i Litve na ukupno četiri mjeseca, osiguravajući time sigurnost te regije i NATO saveza. Treba spomenuti da će ova zadaća Zračne snage Mađarske ponovo dopasti 2019. godine.

Broj 10 za jubilarnih deset godina suradnje

Ukupno gledano, Mađarska je tijekom posljednjih godina zabilježila preko 14.000 letnih sati svoje Gripen flote, a nedavno su Zračne snage Mađarske započele i s uvježbavanjem za misije noćnog letenja, koristeći pri tome nedavno pribavljene uređaje za noćno gledanje (NVG). Ta sposobnost će dodatno proširiti borbenu spremnost Zračnih snaga Mađarske, te ojačati i doprinos mađarskih Gripen zrakoplova brojnim međunarodnim misijama.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.