Makedonija bi u još EU-misija

Makedonija je prošloga tjedna potpisala s Europskom unijom Okvirni sporazum o sudjelovanju u EU-operacijama kriznog upravljanja. Prošlog ponedjeljka, 29. listopada, svoj potpis na dokument koji regulira budući makedonski angažman u operacijama i misijama EU stavili su ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Poposki i izvršni glavni tajnik Europske vanjskoposlovne službe (EEAS) Pierre Vimont. Pri tome, napomenimo da i usprkos ovome širenju opsega i dubine međusobnih odnosa, EU i dalje Makedoniju doživljava tek kroz naziv FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia), a ne kroz ime Republika Makedonija, koje vlasti u Skopju smatraju legitimnim, i pod kojim je ta država priznata od Hrvatske.

Makedonski ministar obrane Fatmir Besimi u posjetu vojnicima na Butmiru

Makedonija je do sada sudjelovala (i još uvijek sudjeluje) u vojnoj operaciji EU u Bosni i Hercegovini (EUFOR Althea), označavajući je kao prvu u budućem nizu takvih operacija. To je omogućeno potpisivanjem „ad hoc“ instrumenta za njeno sudjelovanje 3. lipnja 2006. godine, čime je postala zemlja-partner na području Zajedničke EU sigurnosne i obrambene politike (Common Security and Defence Policy – CSDP). Od tada, Makedonija za Altheu daje 2 transportna helikoptera Mi-8/17 i pripadajuće osoblje – ukupno 11 vojnika. U studenom 2006. Makedonija je pojačala svoje sudjelovanje u misiji EUFOR Althea, deklarirajući medicinski tim od 10 ljudi za medicinsku podršku u kampu Butmir kod Sarajeva. Od 20. lipnja 2007. u Altheu je poslan i dodatni vojni pravnik kao pomoćnik pravnom savjetniku u stožeru EUFOR-a.

Uoči 4. rotacije vojnika za operaciju, Makedonija je, pozivajući se na provedene analize, odlučila povući jedan helikopter i osoblje, pa je u siječnju 2008. put BiH otišla tek jedna letjelica i 12-člana posada. Samo nekoliko dana nakon te odluke, dogodila se i najveća tragedija makedonske vojske u novijoj povijesti. Nedaleko sela Blace (između Skopja i Velesa), 12. siječnja 2008. srušio se helikopter Oružanih snaga Makedonije s vojnicima koji su se vraćali iz BiH. Poginulo je 11 vojnika iz 3. rotacije helikopterske jedinice. Nakon toga, u lipnju 2008. godine, Makedonija je odlučila u potpunosti okončati svoj helikopterski doprinos EU-operaciji u Bosni, te i dalje slati tek medicinski tim od 10 članova, 1 pomoćnika pravnog savjetnika i jednog dočasnika za preventivnu medicinu u Stožeru EUFOR-a – ukupno 12 ljudi.

U drugoj polovici ove 2012. godine, ta bivša jugoslavenska republika sudjeluje u EU borbenoj skupini pod njemačkim vodstvom, kao dokaz pune suradnje s EU u borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala, trgovine oružjem i svih drugih vidova sigurnosnih ugroza.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.