Mađarska kupuje L-39NG

 

Iako se već neko vrijeme nagađalo i šuškalo, danas je postalo i službeno – Mađarska kupuje 12 aviona L-39NG za potrebe svojih Oružanih snaga. Vijest o tom nastavku mađarske vojne modernizacije i opremanja potvrdio Gáspár Maróth, Vladin povjerenik zadužen za razvoj obrane. Mađarska je od češkog proizvođača Aero Vodochody naručila 12 aviona L-39NG, od kojih će 8 služiti za obuku budućih pilota borbenih aviona JAS-39 Gripen, dok će preostala 4 služiti u izviđačke svrhe. Dok se još ne zna vrijednost ovoga posla, izvjesno je da će Mađarska prve avione zaprimiti 2024. godine, te da će oni biti nova generacija Tip 2, budući se L-39NG Tip 1 prestao proizvoditi.

Zadnjih nekoliko godina se nagađalo da je Mađarska više nego zainteresirana za kupovinu L-39, a interes su pratili i brojni marketinški napori proizvođača. Nedavno su se mađarski piloti okušali na probnim letovima na ovim avionima.

No ono što ovu vijest čini još zanimljivijom je činjenica kako je proizvođač L-39, češka tvrtka Aero Vodochody, zadnjih godina završila u zajedničkom češko-mađarskom vlasništvu. Naime, 2020. godine dotadašnji češko-slovački vlasnik Penta Investments prodao je tvrtku Aero Vodochody češkoj grupi Omnipol, u kojoj 51% vlasništva drži Andras Tombol, mađarski poslovni čovjek, a ujedno i bivši Orbanov savjetnik za sigurnost. Danas je Gáspár Maróth najavio da će se razvoj izviđačke verzije L-39NG odvijati u okviru zajedničkog češko-mađarskog projekta istraživanja i razvoja.

——————

——————

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.